luni, mai 20, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaCum au capturat ucrainenii, într-una din cele mai periculoase misiuni de la...

Cum au capturat ucrainenii, într-una din cele mai periculoase misiuni de la începutul războiului, ultimul tip de tanc rusesc, modificat pentru războiul electronic și bruierea dronelor

-

Ieșit din atenția opiniei publice internaționale, războiul de uzură din Ucraina continuă să „producă“ deopotrivă orori și eroi. În urmă cu câteva zile, pe rețelele de socializare s-a răspândit informația că ucrainenii au reușit să captureze un nou tip de tanc rusesc modificat special pentru războiul electronic. Capturarea blindatului – un T-72 pe care fuseseră instalate echipamente – a fost opera unei echipe a regimentului Azov, iar povestea este una extraordinară.

Apariția acestui nou tip de vehicul pe linia frontului i-a îngrijorat foarte tare pe ucraineni. În zonele unde apărea acest tanc echipat cu dispozitive de bruiaj electronic devenea imposibilă activitatea dronelor.

Cum în acest moment al războiului dronele au devenit cel mai important element de pe linia frontului, situația amenința să genereze un handicap major pentru apărătorii ucraineni. Nu doar că nu mai puteau supraveghea mișcările inamice, dar deveneau imposibile și celebrele atacuri cu drone care distrugeau atât blindatele, cât și forța vie a rușilor aflați în atac.

Capturarea acestui tanc le-a permis experților să-l studieze, să observe ce tipuri de echipamente au pus rușii pe el și cum pot fi contracarate. Acum, mica echipă specială care a reușit să se strecoare până sub nasul rușilor și să captureze tancul urmează să fie decorată.

- Advertisement -

Întreaga poveste este relatată pe „Astraia Intel“, un cont Twitter specializat pe politica externă cu focus pe Ucraina, Orientul Mijlociu și zona Asia-Pacific.

Mai jos, traducerea textului publicat duminică, 7 aprilie, despre capturarea tancului rusesc botezat deja „Țarul“ EW (Electronic War – război electronic). Se estimează că această operațiune de recuperare a blindatului a fost printre cele mai dificile de la începutul invaziei rusești și până azi.

„Printre reparațiile necesare se numărau, printre altele, obținerea accesului la postul șoferului, înlocuirea bateriilor de aproximativ 60 kg și îndepărtarea sârmei încurcate în șenilele tancului. Toate acestea la doar 400 de metri de liniile rusești, în timp ce tancul era poziționat pe o mină ucraineană care trebuia să fie dezamorsată“

- Advertisement -

„Forțele rusești au desfășurat un tanc special modificat pentru a oferi acoperire de război electronic pentru grupul lor mecanizat. În ceea ce va rămâne în memorie ca fiind una dintre cele mai periculoase misiuni ale războiului, soldații ucraineni au intervenit și au reușit să îl recupereze.

După ce le-au fost neutralizate 4 drone în timpul asaltului inițial, ucrainenii au identificat un punct slab, iar vehiculul a sfârșit prin a suferi daune substanțiale din partea unei drone FPV (dronă controlată prin radio, cu telecomandă, de la sol, de către un operator – n. red.) ucrainene. Simultan, cablurile s-au încurcat în șenilele blindatului, ceea ce a dus la coliziunea cu BMP-ul (transportor blindat pentru infanterie – n. red.) rusesc aflat în apropiere.

Cu vehiculul acum imobilizat, echipajul inamic a fost forțat să îl abandoneze. După ce a fost identificat ca fiind un bun de mare valoare de către comandanții locali, un grup de eroi din brigada Azov a fost însărcinat să îl recupereze.

Lucrând exclusiv pe timp de noapte, pentru a evita detectarea de către inamicul care monitoriza zona, «azoviții» s-au confruntat cu o sarcină imposibilă. Ei au trebuit să efectueze reparații pe teren, chiar la fața locului, pentru a aduce vehiculul în stare de funcționare. Totul se întâmpla la doar 400 de metri de pozițiile rusești.

Printre reparațiile necesare se numărau, printre altele, obținerea accesului la postul șoferului, înlocuirea bateriilor de aproximativ 60 kg și îndepărtarea sârmei încurcate în șenilele tancului. Toate acestea, nu glumesc, în timp ce tancul era poziționat chiar deasupra unei mine ucrainene care trebuia să fie dezamorsată.

Pentru a efectua aceste reparații, echipa a trebuit să facă naveta între cele mai apropiate poziții ucrainene, transportând tot echipamentul necesar, menținând în același timp liniștea și discreția. Toate acestea, cu dronele de recunoaștere rusești care se aflau în permanență deasupra lor.

În acest timp, a existat un caz în care clubul local de «golf» rusesc a încercat chiar să facă o vizită, folosind infamele cărucioare de golf chinezești, cu intenția de a ajunge la vehicul. Din fericire pentru «azoviți», amenințarea a fost rapid reperată și neutralizată de drone.

După ce a reușit imposibilul, finalizând reparațiile fără a fi detectat, gestionând situația minelor, deblocând trapa, pornind motorul și stabilind cursul spre pozițiile ucrainene din vest, tancul a căzut într-un crater format de o lovitură aeriană rusă cu câteva zile mai devreme, făcându-l pe șoferul-mecanic să-și piardă temporar cunoștința. Din fericire, acesta a reușit să își revină în simțiri și să-și ducă la bun sfârșit misiunea.

Tancul modificat capturat de ucraineni s-a dovedit a fi un T-72 B-3M din 2022, echipat cu un vizor termic 1PN96MT-02. Pentru eroismul și curajul lor, toți băieții care au participat la această operațiune sunt așteptați să primească decorații și premii din partea statului ucrainean.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Piedone, după ce și-a angajat toate neamurile în Primărie: „Cu cine aţi vrea să lucrez, cu toţi trădătorii?”

EDITORIAL CARTIANU: Mutarea șmecherească, dar inutilă a lui Ciucalacu

VIDEO. Adrian Severin o somează pe ministra de Externe să treacă de partea Rusiei, altfel va fi judecată de un regim pro-rus care va fi instalat curând! Pușcăriașul ex-PSD-ist o avertizează „pentru securitatea personală a domniei sale”, pentru că ea se află în fruntea unei „liste negre”!

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Asta este patriotismul,dorinta de a-ti servi tara in primejdie de a fi capturata!Cinste lor,eroi in viata!!!De admirat si de luat aminte:OAMENII ASTIA CURAJOSI LUPTA PENTRU A FII SI NOI LIBERI!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -