vineri, martie 1, 2024
AcasăNewsCum a fost demolată Asociația Miliția Spirituală, care a "îndrăznit" să susțină...

Cum a fost demolată Asociația Miliția Spirituală, care a „îndrăznit” să susțină în instanță cetățenii din Floreasca în fața dezvoltatorului imobiliar care betonează fosta platformă „Automatica”

-

Desființarea ONG-urilor care încearcă să salveze de la distrugere orașul București, prin manevre foarte agresive ale „dezvoltatorilor imobiliari“ ajutați de sistemul de Justiție, a revenit brusc în centrul atenției cu o nouă victorie a „oamenilor de afaceri“, care au obținut dizolvarea Asociației Salvați Bucureștiul. Mihail Bumbeș, cel care a condus Asociația Miliția Spirituală până în decembrie anul trecut, povestește cum același „dezvoltator imobiliar“ a reușit să obțină și dizolvarea ONG-ului său pornind de la același litigiu: ridicarea unui mare ansamblu rezidențial fără respectarea legilor, dar cu complicitatea statului.

Lupta s-a dat între locuitori, pe de o parte, și One United Properties și Auchan, pe de altă parte. Mecanismul prin care s-a lichidat opoziția civică la abuzuri este același de fiecare dată, povestește Mihail Bumbeș: instanțele dau câștig de cauză marilor afaceriști, care apoi prăvălesc o puzderie de procese peste cei care au cutezat să încerce să-i oprească. Judecătorii dictează cheltuieli de judecată aberante, apoi hotărăsc pe repede înainte desființarea asociațiilor.

Activistul relatează că, pe parcursul procesului pornit la inițiativa locuitorilor din Floreasca, asociațiile care s-au constituit parte civilă au devenit țintele unei campanii de linșaj mediatic din partea site-urilor Gândul (proprietar: condamnatul penal Radu Budeanu) și Lumea Justiției (proprietar: apărătorul penalilor, Răzvan Savaliuc).

După ce asociațiile de proprietari, intimidate, s-au retras din proces, respectivele articole de pe cele două site-uri au dispărut ca și cum n-ar fi fost!

- Advertisement -

Bumbeș povestește și cum avocatul care ar fi trebuit să apere partea civilă făcea, de fapt, jocurile „dezvoltatorului imobiliar“ și ale marelui lanț de hipermarketuri. Iar reprezentanții afaceriștilor – firma de avocatură a fostului președinte liberal Valeriu Stoica – le-au trimis celor de la Miliția Spirituală un e-mail în care, pe de o parte, le sugerau că vor fi puși la cheltuieli prohibite, iar pe de altă parte lăsau impresia că ar fi dispuși să-i „recompenseze“ dacă renunță.

Pentru că n-au cedat, cei de la Asociația Miliția Spirituală au fost executați, instanțele au dispus cheltuieli de judecată halucinant de mari și apoi s-au grăbit să dicteze în doar 3 luni dizolvarea ONG-urilor, deși – după cum relatează chiar Mihail Bumbeș – în alte situații procesele durează cu anii.

Mai jos, relatarea activistului al cărui ONG, Asociația Miliția Spirituală, a fost dizolvat la cererea One United Properties și Auchan, deși cele două firme nu fuseseră vizate de procesul deschis de locuitorii din Floreasca împotriva instituțiilor statului.

- Advertisement -

Mihail Bumbeș: „One United Properties te cumpără sau te ucide“

„Dizolvarea Asociațiilor Miliția Spirituală, Salvați Bucureștiul, SOS Orașul.

Povestea începe în februarie 2016, când mai mulți locuitori ai cartierului Floreasca, ce compun grupul comunitar Floreasca Civică, află că pe fosta platformă Automatica urmează să fie dezvoltat un proiect imobiliar mamut. Timp de un an și jumătate, acești cetățeni vigilenți se străduiesc să fie băgați în seama de autoritățile competente (Primăria Capitalei, Agenția de mediu) care urmează să emită avizele necesare începerii construcției.

Pentru că autoritățile refuză să ia în seamă opiniile locuitorilor din Floreasca, în vederea emiterii autoritazațiilor, și le refuză accesul la documentele care stau la baza PUZ-ului, la sfârșitul lui 2017, Floreasca Civică (grup informal, fără personalitate juridică) face un apel public pentru susținerea comunității într-un demers juridic, cu scopul de a solicita instanței:

– suspendarea autorizației de mediu;

– anularea autorizației de mediu;

– suspendarea autorizației de construcție;

– anularea autorizației de construcție.

La apelul comunității răspund imediat două asociații de proprietari din proximitatea Halei Ford: Asociația de Proprietari – Calciu & Asociația de Proprietari – Dobrin și Asociația Cartier Aviației. Dat fiind profilul Miliției Spirituale, colega Doina Vella, o apărătoare a patrimoniului bucureștean timp de 30 de ani, propune să susținem comunitatea din Floreasca în demersul ei legitim. Gest pe care îl facem neclipind.

Așadar, cele 4 organizații cheamă în judecată Primăria Capitalei și Agenția de Mediu.

Repet: Primăria Capitalei și Agenția de Mediu, pentru spețele menționate mai sus.

Asociațiile menționate anterior nu au dat în judecată One United Properties și nici pe Auchan. Cele două companii sunt cele care au intervenit în procese. Noi am vizat strict autoritățile care au emis documentele.

Nu trec câteva săptămâni de la începerea proceselor, că și One declanșează o operațiune, de intimidare a celor 4 organizații prin articole-săgeată, pe platforme media, precum «Lumea Justiției» sau «Gândul», în care suntem amenințați că, dacă nu renunțăm la contestarea documentelor, vor iniția acțiuni în instanță împotriva liderilor și desființarea organizațiilor conduse de aceștia, solicitând, totodată, daune uriașe.

Nu lipsește nici Soros din meniu, care ne-a plătit, desigur, pentru a bloca marele proiect imobiliar.

Avocatul «nostru», în loc să continue să ne reprezinte interesele, stă la masă cu One și decide să joace de partea banilor. Trei dintre asociații decid să se retragă din procese în iunie 2018, ca urmare a campaniei de intimidare și la sugestia avocatului «nostru», scriind în cererea de retragere că «la momentul formulării cererii de chemare în judecată au fost induse în eroare». Articolele de «presă» dispar brusc de pe platformele online, ca și când n-ar fi existat, ceea ce ne indică, o dată în plus, că totul va fi fost făcut la comandă.

Deși avocatul «nostru» a încercat în repetate rânduri să ne convingă și pe noi să renunțăm, în ciuda atacurilor One, refuzăm să abandonăm comunitatea din Floreasca, cu toate riscurile care decurgeau din lupta cu autoritățile, cum credeam noi la început.

Floreasca Civică decide să schimbe echipa de avocați (pe care tot FC îi angajase) și să continuăm procesele. E important de știut că tot efortul financiar pentru plata avocaților pe tot parcursul acestor ani de judecată a fost suportat de locuitorii cartierului Floreasca, Miliția Spirituală nefăcând altceva decât să ofere platforma juridică de reprezentare a unei comunități și să direcționeze către avocați banii primiți prin donație.

După retragerea celor 3 asociații, la rugămintea Miliției Spirituale, Nicușor Dan (Salvați Bucureștiul) și Asociația SOS Orașul decid să ni se alăture și devin parte din procesul de suspendare a autorizației de construcție în toamna lui 2018. În paralel, Salvați Bucureștiul acționează în judecată Primăria Capitalei pentru suspendarea certificatului de urbanism. Din nou de reținut, Salvați Bucureștiul cheamă în judecată PMB, și nu One. One sunt cei care decid să intervină și în treaba asta.

În prima parte a anului 2019, pierdem (MS) primul proces pe fond, suspendarea autorizației de mediu, iar imediat ce facem recurs, în mai, avocatul Adrian Ioniță, reprezentantul One Properties, mă invită la o discuție. Îi solicit în scris să-mi spună care sunt temele pe care dorește să le abordăm. Revine cu e-mail în care îmi propune următoarele subiecte și strecoară ceea ce s-ar putea califica, la o adică, drept amenințare și un fel de mituire:

(…) – identificarea concretă a motivelor pentru care doriți să continuați aceste litigii împotriva proiectului;

Vrem să înțelegem motivele pentru care, în continuare, asociația dumneavoastră continuă să atace proiectul nostru. În plus, oricum, toate actele proiectului sunt atacate în paralel și de grupul de asociații ale lui Nicușor Dan (Salvați Bucureștiul, SOS Orașul și Conservarea Integrată a Patrimoniului), deci dacă dumneavoastră ați renunța, oricum proiectul nu ar rămâne «neatacat». De aceea nu vedem rațiunea pentru care să doriți să aveți propriul dumneavoastră set de procese împotriva proiectului. Plus că, așa cum s-a văzut la momentul respingerii acțiunii de suspendare inițiată de asociația dvs., cheltuielile de judecată aferente unor astfel de procese sunt considerabile. Vă reamintim că deocamdată cheltuielile solicitate de Auchan (65.000 lei) au fost respinse în acel litigiu (cel mai probabil fiindcă nu au fost demonstrate corespunzător), dar cu siguranță le vor solicita pe cale separată, iar la toate acestea urmează să se adauge și cheltuielile aferente recursului (dacă veți decide să-l exercitați), precum și cheltuielile aferente litigiilor privind anularea autorizației de construire și anularea acordului de mediu.

– propunerea noastră de stingere a litigiilor pe cale amiabilă;

– identificarea unor eventuale proiecte de utilitate publică care prezintă interes pentru dumneavoastră și pe care le-am putea dezvolta, în continuare, împreună, în linie cu astfel de proiecte derulate de noi.

Îi răspund într-o primă fază că doresc să comunicăm comunității propunerea One și revin cu următorul răspuns, după discuțiile cu Floreasca Civică.

Fac introducerea firească și trec la subiecte.

«Referitor la agenda întâlnirii pe care o propuneți, suntem de acord să discutăm, repetăm, strict pe proiectul imobiliar:

– Reducerea înălțimii celor 4 imobile, astfel încât să fie respectată legea.

– Propunerea de stingere a litigiilor, în urma unui acord legat de punctul 1 de mai sus.

– Dorim să ne prezentați cum va fi reglementată situația parcărilor în zonă, cum se va face accesul în complex etc. Atâta timp cât aproape toata incinta a fost săpată și betonată, dorim să știm unde sunt parcelele cu spațiu verde fără beton dedesubt. Suprafața pe care o donați municipalității a fost spațiu verde întreținut de Administrația Domeniului Public până la organizarea de șantier. Mai mult, pe acea fâșie circula tramvaiul 5 și nu a fost niciodată în proprietate privată. Nu a reușit nimeni să ne lămurească în ce dată și în conformitate cu ce lege a ajuns in proprietate privată, iar dacă dvs. ne-ați ajuta în acest sens, ne-am bucura.

– Comunitatea Floreasca nu se opune dezvoltării și își dorește ca terenul de la Hala Ford, pe care clientul dumneavoastră, One United Properties, construiește azi, să fie valorificat spre binele tuturor.»

Desigur, avocatul Ioniță a revenit cu un răspuns în care a ignorat complet tema «Reducerea înălțimii celor 4 imobile, astfel încât să fie respectată legea», motiv pentru care am refuzat să particip la o întâlnire în care acest subiect să nu se regăsească.

În toamna lui 2019, Salvați Bucureștiul reușește să câștige pe fond suspendarea certificatului de urbanism. Deși instanța a decis încetarea imediată a lucrărilor, One și-a văzut în continuare de proiect. Nici prefectul Capitalei, nici Inspectoratul de Stat în Construcții, nici Poliția, nici nimeni nu i-a deranjat, deși încălcau flagrant o hotărâre executorie a instanței.

Pe repede înainte.

Suntem la sfârșitul lui 2020, pierdem recursul la procesul care viza suspendarea avizului de mediu, suntem executați silit pentru 5.000 de euro, pe care îi aveam în cont de la AFCN pe un proiect pe care îl derulam cu Facultatea de Istorie (Spraying History). Recuperăm o parte din bani datorită donațiilor făcute de locuitorii cartierului Floreasca și Nicușor Dan în nume personal, iar restul rămâne paguba noastră.

Primăvara lui 2022 aduce vestea pierderii recursului la anularea autorizației de construcție, după tot felul de strămutări făcute de One, în iulie începe executarea silită în solidar cu celelalte organizații, pentru aproape 60.000 euro. Găsesc la Salvați Bucureștiul 3.500 de lei, iar One acționează în august pentru dizolvarea celor 3 organizații. În septembrie, instanța se pronunță pe dizolvarea noastră, iar pe 12 decembrie 2022 Tribunalul București respinge apelul și menține dizolvarea Miliției Spirituale.

În cererea de dizolvare a MS, printre multe alte golănii pe care le-au spus și pe care din dorința de a nu lungi la nesfârșit acest text, mă rezum la cea mai importantă dintre acestea, cea care dovedește ticăloșia ONE: «Asociația – pârâta va continua să atace în instanță în mod neîntemeiat proiectele imobiliare dezvoltate sub marca ONE, mărind astfel prejudiciul ce ne-a fost deja cauzat». Faptul că One Properties invocă posibile viitoare procese pe care Miliția Spirituală le-ar fi putut iniția împotriva proiectelor imobiliare ale One arată, pe de-o parte micimea morală în care se scaldă, iar pe de altă parte, sugerează că ar putea exista probleme ascunse la alte proiectele imobiliare. În același timp, este evident că One folosește întâmpinarea ca să defăimeze Miliția.

De asemenea, se observa viteza cu care au acționat instanțele în acest caz, în nici 3 luni de zile, au dizolvat MS definitiv, în condițiile în care sunt procese care durează ani buni, în care statul are de recuperat sute de milioane de euro, iar la final faptele se prescriu. Pentru că, în România, justiția funcționează doar pentru cei cu bani.

Pentru că afacerita imobiliară nu se liniștește până nu betonează și ultimul cuvânt, ultimul plămân, ultima picătură de transpirație și respirație, în paralel cu dizolvarea organizațiilor, au pornit o acțiune în răspundere civilă delictuală împotriva asociațiilor, prin care se solicită sute de mii de euro despăgubiri pentru presupuse pierderi materiale, nedovedite la dosar, ale proiectului din Floreasca One.

Și uite așa statul, prin puterea sa judecătorească, și într-o perfectă înțelegere tacită cu afacerita, radicalizează cetățenii și îi transformă în viitori ilegaliști.

Epilog.

– Firma de avocatură care a reprezentat și reprezintă One Properties în procesele cu organizațiile civile este Societatea Civilă de Avocați STOICA & Asociații (sic), înființată și condusă de fostul ministru al Justiției și fost președinte al PNL, Valeriu Stoica («groparul societății civile organizate»). Sub ministeriatul lui Valeriu Stoica, în 2000, a apărut și actul normativ care reglementează asociațiile și fundațiile (OG nr. 26/2000), inclusiv dizolvarea lor.

– Despre One Properties cunoaștem că este membră a grupului BREC Real Estate Club, care face lobby constant în Parlament pentru un cod al urbanismului care va duce la mutilarea fiecărui petec de verdeață din zonele urbane.

– Cele mai multe PUZ-uri obținute de One Properties sunt în mandatul Gabrielei Firea (și, foarte probabil, nu întâmplător).

– Anul acesta, fără aviz de la Ministerul Culturii, One Properties a demolat Hala Ford, monument Clasa A, deși avizul primit era dat pentru restaurare.

– Din cei 300.000 de lei cheltuieli de judecată pe care îi datoram în solidar cu celelalte organizații, Asociația Salvați Bucureștiul a plătit deja o mare parte din bani, mai sunt de plată 60.000 lei.

Întrebare: Există rapoarte/note ale Departamentului de Apărarea Constituției din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI) către autoritățile competente (Parchet, Ministerul Justiției etc.) cu privire la practicile One Properties, având în vedere că acțiunile sale au toate datele unui atac concertat la adresa democrației? Dacă da, care sunt urmările?

Nu regretăm nicio clipă că am intrat în această poveste. Am face același lucru știind care vor fi consecințele.

Mulțumim, Floreasca Civica Asociației Salvați Bucureștiul și Asociației SOS Orașul, pentru implicare.

Miliția Spirituală (since 2002) n-a murit, chiar dacă a fost dizolvată. Când vom dori să fluierăm în piața publică, o vom face, la fel cum am făcut și înainte, și după ce am obținut personalitate juridică (2010).”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* În 2024, Rusia va investi sute de milioane de euro pentru a destabiliza România, avertizează Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Moldova

* Ce impostură! Vaticanul: George Simion n-a fost primit în „audiență privată“ de Papa Francisc, așa cum s-a lăudat liderul AUR

* VIDEO. Asta a adus AUR în Parlament! Simion: „Te agresez sexual, scroafo!”. Șoșoacă: „Cară-te de aici, că nu știu ce-ți fac! Fătălăule!”

* Șoșoacă, văzută de „Le Figaro”: „Vulgară, agresivă, injurioasă, brutală, demagogă. Insultă şi vociferează”

* EDITORIAL CARTIANU: O regie ieftină: Șoșoacă și Simion fac scandal pentru Rusia, PSD și infractori

* Ciolacu minte grețos: zice că „nu scapă nimeni de închisoare”, dar legea sa chiar asta face – îi scapă pe marii evazioniști de pușcărie!

* În bugetul pe 2024, suma pentru pensiile speciale crește cu 17% – de la 13 la 15,5 miliarde de lei!

* Jaf pe banii publici: guvernarea PSD-PNL a mărit numărul bugetarilor cu 5.206 în ultimele 4 luni! Creșterea e de 10.717 în ultimele 10 luni

* Speranțe renăscute în rândurile electoratului pro-democrație după formarea Alianței Dreapta Unită – polul care reunește USR, PMP și Forța Dreptei. PSD, PNL și întregul sistem atacă noua alianță

* Legăturile dintre Ungaria orbanistă, Rusia putinistă, Turcia erdoganistă și China lui Xi

- Advertisement -

6 COMENTARII

 1. In acest timp oficinele de propaganda ale Ciumei Rosii deschid sampania . In „Lumea (In)justitiei” a penibilului servitor felixian Savaliuc -mai tineti minte cum ii tinea prohapul lui Flausatul la Curtea Suprema acum cativa ani ca sa nu se ude pe pantaloni, si in general cum spala meticulos cele mai sinistre putregaiuri ale mafiei securisto-comuniste – articole peste articole in care se preamareste aceasta oroare judiciara : „LOVITURA DEVASTATOARE PENTRU NICUSOR”, „ACTIUNEA CARE A INGENUNCHEAT RETEAUA LUI NICUSOR”.
  Asteptam dupa caderea regimului putinist si a cozilor sale de topor care conduc Romania un necesar proces de lustratie a gunoaielor din presa romaneasca.

 2. ai bani, cumperi tot.
  Mai ales ca romanii dorm „somnul cel de moarte”!
  Bucurestieni, asa se scarbesc toti oamenii care mai vor sa lucreze ceva in tara asta. Analizati toti primarii din ultimii 34 de ani si vedeti ce averi au facut pe spinarea voastra.
  Il vedeti hot pe Nicusor…
  Vai mama voastra.

 3. Le reprosam romanilor ca sunt oi fricoase, dar iata ce patesc daca incearca sa fie altfel: ii sfasie lupii, dar mai ales pastorii.
  Dezvoltatorii sunt lacomi de castig, dar s-au mai si ticalosit in contact cu institutiile corupte ale statului, de la care au de primit un sirag de aprobari. Cum sa nu fie furiosi, cand au platit ca sa le obtina si incearca unii sa demonstreze ilegalitatea?
  Casele de avocatura, inclusiv cea a maretului Stoica, sunt pompe de absorbit bani. Bani murdari, dar nu bani publici cum sunt cei dati de stat magistratilor, ca sa le cumpere corectitudinea.
  Dar magistratii nu se satura, vor mai mult. Si includ „suplimentul” in cheltuielile de judecata, pentru a rasplati sponsorul.

 4. la Realitatea urmaream un interviu dat Nicusor Dan alaturi de sotie.
  Mi-a amintit de interviul lui Pandele Firea si sotul.
  Nicusor si sotia, doi bucuresteni simplii iar pandeloii doi imburgheziti din tara Voluntari….

 5. dacă cu inteligența artificială (AI) se fac diagnostice medicale, de ce nu s-ar putea face și „diagnostice” judiciare
  am scăpa astfel de hulpavii și de cei cu coloana vertebrală a limaxului din justiție 🙁

 6. Tehnic se poate. Practic, vor da legi sa interzica utilizarea inteligentei de orice fel, atat in justitie cat si in orice alta institutie a statului roman.

  Acuma fie vorba, nu e necesara inteligenta artificiala ca sa realizezi ca Firea e nebuna, in timp ce Nicusor perpetueaza monstruozitatea stalinista a incalzirii centralizate.

  Poate ar fi util sa aleaga inteligenta artificiala viitorul primar al Bucurestilor, sau si mai bine sa devina inteligenta artificiala viitorul primar. Gandirea doare, oboseste si plictiseste. E chiar nashpi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -