Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, a anunțat luni că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României a fost transmis integral Comisiei Europene. Deputatul Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de Buget-Finanțe-Bănci, estimează că până la sfârșitul acestui an ar putea intra circa 1,3 miliarde euro pentru programele asumate.
Cristian Ghinea a postat pe contul său de Facebook un videoclip în care anunță că „suntem aproape de capătul drumului. În acest moment, România are oficial PNRR-ul depus. Vom avea câteva luni în care vom primi scrisori de evaluare pe fiecare componentă. Va trebui să decidem cum ținem cont de aceste observații, astfel încât, la toamnă, să avem planul aprobat și să mergem mai departe“.
Ar fi vorba, spune Ghinea (USR-PLUS), de 240 de fișiere livrate Comisiei Europene.
„Vom lăsa generațiilor viitoare o infrastructură mai bună care va duce la îmbunătățirea calității vieții și creșterea competitivității firmelor românești, spitale mai moderne și un sistem de educație mai performant“
Independent de postarea ministrului, deputatul liberal Huțucă a indicat același traseu al documentelor, adăugând că va fi timp să se livreze și o primă tranșă din bani: “În următoarele trei luni, Comisia Europeană va evalua PNRR-ul transmis de București, iar Consiliul UE va da aprobarea finală (în baza evaluării Comisiei). În urma acestei evaluări, Comisia Europeană va putea vira o prefinanțare de 1,3 miliarde euro, bani ce vor veni în țară înainte de finalul anului, bani ce vor putea sta la baza derulării unor ample proiecte de modernizare a României“.
Parlamentarul adaugă că această infuzie masivă și nemaiîntâlnită în istoria României va genera un salt al nivelului de trai care va îmbunătăți viața atât pentru actuala generație, cât și pentru cele următoare: “În anii următori, România va accesa pentru dezvoltare toate resursele alocate: atât granturile nerambursabile, cât și împrumuturile cu dobânzi subvenționate și cu condiții de returnare deosebit de avantajoase. Ne propunem să nu ratăm niciun euro din această șansă istorică de finanțare masivă a investițiilor în infrastructura țării. Vom lăsa generațiilor viitoare o infrastructură mai bună (autostrăzi, căi ferate, metrou, spitale, școli, crește etc.) care va duce la îmbunătățirea calității vieții și creșterea competitivității firmelor românești, spitale mai moderne și un sistem de educație mai performant“.
Suma totală pe care o poate accesa România prin PNRR este de 29,2 miliarde euro: circa 14 miliarde nerambursabile și 15 miliarde împrumut la dobândă foarte mică (mult sub ce am putea accesa dacă ne-am împrumuta singuri). Dintre țările membre prin PNRR (bani care trebuie cheltuiți până în 2026), România primește a 7-a cea mai mare sumă dintre cele 27 de țări membre.
Calculul inițial prevedea că țara noastră urma să primească 33 de miliarde de euro, dar scăderea PIB-ului în 2020, mai mult decât în alte țări UE, a dus și la scăderea sumei alocate, care îl are printre criterii și pe cel al ponderii PIB-ului în UE.
Gașca de banditi PSD-PCR latră la Planul National de Redresare și Rezilienta făcut de „reziști”dar oare unde este Planul National făcut de ei ? Cu ce s-au ocupat ei timp de 30 de ani ?