Într-o singură lună de pandemie, la Bergamo s-au înregistrat tot atâția copii loviți de boala Kawasaki cât în ultimii trei ani. Pediatrii italieni trag alarma asupra unei posibile legături între coronavirus și această boală autoimună, care lovește copiii cu vârste între 0-5 ani. Unii dintre ei cu simptome mult mai grave decât de obicei, având nevoie de internare în secția de terapie intensivă.
La Repubblica publică un articol despre noul pericol care-i pândește pe copii, în aceste zile de criză. Ciudata boală Kawasaki, cea care lovește în special copiii englezi – și care se pare că a provocat și victime – a început să-și arate colții tot mai mult și în Italia, mai ales după apariția pandemiei de coronavirus. De aceea, Societatea Italiană de Pediatrie a adresat o scrisoare celor peste 11.000 de pediatri din Peninsulă, pentru a-i pune în alertă.
„În ultimele săptămâni s-a observat, mai ales în zonele cele mai lovite de pandemia de Covid-19, o creștere a numărului de copii afectați de boala Kawasaki „, spune Angelo Ravelli, secretarul grupului de studiu de reumatologie al Societății Italiene de Pediatrie.
Aceasta este o boală vasculară care lovește copiii cu vârsta până la 10 ani, dar în special pe cei care nu au împlinit încă 5 ani. Cauzele bolii, descoperită acum 50 de ani, rămân încă necunoscute. Se presupune că ar fi provocată de un agent infecțios care, la cei mai tineri, provoacă un răspuns autoimun.
În mod normal, simptomele sunt febră persistentă, erupții de piele, alterarea mucoaselor. În complicațiile mai severe, poate apărea inflamarea arterelor inimii. În general, boala răspunde bine la terapie și, cu tratamentul adecvat, administrat în mod rapid, aproape toți copiii se vindecă.
Medicii din secția de pediatrie de la Spitalul „Papa Giovanni XIII” din Bergamo au constatat agravarea bolii Kawasaki la copiii care au contactat coronavirus. Iar statisticile sunt alarmante: într-o lună, la spitalul bergamasc s-au înregistrat tot atâtea cazuri cât în ultimii trei ani. Cu precizarea că pacienții au forme mai grave ale bolii, care implică și probleme ale aparatului circulator, și au nevoie de terapie intensivă.
Mai puțin de 1% se îmbolnăvesc
Experții precizează că doar o mică parte dintre copiii infectați de SARS-Cov-2 dezvoltă și boala Kawasaki, mai puțin de 1%. În ciuda acestei precizări liniștitoare, medicii avertizează că, odată cu ridicarea restricțiilor și a măsurilor de distanțare socială, e posibil ca numărul copiilor care vor avea această boală să crească.
„Nu e clar dacă virusul SARS-Cov-2 este direct responsabil de creșterea enormă a numărului de bolnavi de boala Kawasaki. Dar faptul că această creștere are loc în regiunile unde virusul este mai răspândit (Lombardia, Piemont, Liguria) și că majoritatea noilor cazuri prezintă și infecția de Covid-19 sugerează că există o asociere, care generează multă îngrijorare”.
Cazul Marii Britanii
În același timp, ministrul Sănătății din Marea Britanie, Matt Hancock, a lăsat să se înțeleagă că unii copii din Regatul Unit au murit deja din cauza acestei boli autoimune. „Sunt copii care au murit fără a avea vreo boală înainte”, a declarat Hancock într-un interviu pentru Radio Lbc. „Este o noua boală, despre care credem că ar putea fi provocată de coronavirus. Nu suntem siguri 100%, pentru că unii pacienți care au avut-o nu au rezultat pozitiv la testul pentru Covid-19. Încercăm să aprofundăm această problemă, dar este o situație care ne îngrijorează profund. În orice caz, este o boală rară în acest moment, numărul cazurilor este limitat”.