Consiliul Național al Elevilor, scrisoare deschisă lui Ciucă: „Susținem profesorii, vrem îndeplinirea cerințelor acestora”. Tentativa coaliției PSD-PNL de a-i întoarce pe copii contra dascălilor a eșuat

3
515
Sute de elevi și-au sprijinit profesorii joi, la protestul din Piața Victoriei. Aroganța actualei clase politice a dus la solidarizarea românilor

Tentativa coaliției PSD-PNL de a-i învrăjbi pe profesori cu copiii și părinții, astfel încât să spargă unitatea greviștilor din învățământ, a eșuat. Consiliul Național al Elevilor a emis vineri o scrisoare deschisă către premierul Ciucă, anunțându-l că susține greva profesorilor și cere satisfacerea revendicărilor salariale ale acestora. În acest context, marja de manevră a coaliției PSD-PNL se reduce tot mai mult.

În prima zi a grevei, Consiliul Național al Elevilor a avut o poziție ambiguă, spunând că susține demersul, dar nu vrea ca elevii să fie utilizați drept armă emoțională. Însă a doua zi 5 asociații județene ale elevilor au denunțat minciunile Guvernului, spunând că reprezentanții lor n-au fost chemați la niciun fel de consultări, așa cum anunțase coaliția PSD-PNL. Totuși, la discuțiile cu asociațiile de părinți au apărut și niște elevi – nu se știe nici acum de cine au fost aduși și pe cine reprezentau ei.

În scrisoarea deschisă emisă vineri, CNE îl anunță pe premierul Nicolae Ciucă – persoană care citește cu mare greutate de pe foi, dar care are totuși doctorat – că „examenele naționale bat la ușă, iar elevii din anii terminali nu au avut parte de o pregătire adecvată alături de profesorii de la clasă în ultimele lor zile de școală“.

Elevii cer Guvernului Ciucă să satisfacă solicitările profesorilor, pentru ca lucrurile să revină la normal.
După negocieri, sindicatele din învățământ au făcut o concesie, acceptând ca mărirea salariilor la 4-7.000 de lei să se amâne pentru 1 ianuarie 2024. Până atunci, cer cadrele didactice, salariul ar trebui mărit cu 25%. În acest moment, un profesor debutant are 2.440 de lei/lună, iar unul care se apropie de pensie – 4.200 de lei.

Guvernul a răspuns că nu acceptă așa ceva, purtătorul de cuvânt al cabinetului Ciucă transmițându-le profesorilor că nu sunt la piață, ca să aștepte oferte.

Pe surse, politicienii au transmis că efortul bugetar ar fi prea mare, deoarece creșterea salariilor cu 25% ar însemna 8 miliarde de lei în plus. PSD și PNL n-au scos însă o vorbă despre pensiile speciale, care mănâncă în 2023 peste 12 miliarde de lei – subvenția necesară pentru a acoperi diferența dintre pensia conform cu contributivitatea și pensia primită acum de „speciali“. În cazul acestora se găsesc resurse și suma nu mai afectează stabilitatea bugetului.

Scrisoarea deschisă a Consiliului Național al Elevilor către premierul Nicolae Ciucă

 “Către: Guvernul României
În atenția: Prim-ministrului României, domnul Nicolae-Ionel CIUCĂ 

Stimate Domnule Prim-ministru, 

Circumstanța în care ne aflăm este un capitol trist al educației din România. Poate fi punctul culminant, de unde toate aspectele legate de subfinanțarea cronică a sistemului de învățământ se schimbă și aduc educația pe lista priorităților bugetare din România sau poate fi momentul în care observăm cum nu există niciun semn că lucrurile se vor îmbunătăți. 

În acest context, suntem cu toții martori ai unei stări generale de criză, de haos, de incertitudine. Fără o motivație financiară corespunzătoare, nu poate fi vorba despre cadre didactice determinate să își desfășoare în mod optim activitatea la clasă. Acesta a fost punctul de vedere al Consiliului Național al Elevilor încă de la începutul grevei organizate de către profesori. Cu toate acestea, examenele naționale bat la ușă, iar elevii din anii terminali nu au avut parte de o pregătire adecvată alături de profesorii de la clasă în ultimele lor zile de școală.

În acest moment, asigurarea derulării procesului instructiv-educativ în fiecare unitate de învățământ preuniversitar din România se află în mâinile conducerii respectivei școli. Orar provizoriu, cursuri desfășurate în format hibrid sau online, intervale mari de timp între cursurile susținute sau școli în care nu se desfășoară deloc ore de curs – așa arată la momentul actual sectorul de educație din România. Tocmai din acest motiv, susținem profesorii și ne dorim ca demersul lor să se finalizeze prin concretizarea revendicărilor acestora. 

Trebuie să vă aducem la cunoștință și vocea elevilor din anii terminali, care arată neliniște în situația în care săptămâna viitoare debutează înscrierea la examenul de Bacalaureat, fără a avea la momentul actual mediile încheiate. „Se vor amâna examenele până la mijlocul verii sau până în toamnă?”; „Ce se întâmplă dacă vreau să aplic la o facultate în străinătate, iar calendarul de admitere ar fi afectat de amânarea examenelor?”; „Se va îngheța anul școlar?” – sunt doar câteva dintre întrebările care îi frământă pe acești elevi de la declanșarea grevei. Soluționarea în cel mai scurt timp a acestei situații de criză este impetuos necesară. 

Așadar, solicităm urgentarea demersurilor de soluționare a revendicărilor cadrelor didactice pentru a susține, pe termen lung, un act educațional de calitate, iar pe termen scurt, încheierea în condiții optime a anului școlar în curs. De asemenea, menționăm că fără a lua în considerare solicitările profesorilor, chiar înainte de adoptarea unei noi legi a salarizării, nu vom putea numi această grevă încheiată, chiar dacă cursurile s-ar relua. Finanțarea corespunzătoare a sistemului de educație trebuie să devină realitate, nu doar o promisiune repetată anual la adoptarea fiecărui buget. Sperăm ca Guvernul României să găsească soluțiile care vor readuce cât mai repede echilibrul în sectorul de educație. 

Așadar, vă rugăm să luați în calcul aspectele prezentate mai sus și să demarați consultări constante cu reprezentanții sindicatelor din învățământ, pentru ca elevii, părinții și profesorii să nu fie în niciun fel afectați pe viitor. 

Inițiator: Consiliul Național al Elevilor

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Profesorii, îndemnați să condiționeze încetarea grevei de tăierea pensiilor speciale, a salariilor nesimțite la stat și concedierea clientelei politice

* EDITORIAL CARTIANU. Tăiați, bă, pensiile speciale!

* ANALIZĂ. Cum i-a trecut României glonțul pe la ureche, sub Năstase, Ponta, Dragnea și Dăncilă. China, „cel mai neiertător creditor din lume“, distruge țările pe care le împrumută

Cuib KGB-ist la Eparhia Cernăuți: starețul Mănăstirii „Sfânta Înălțare“, prins când striga în timpul liturghiei că Biserica Ortodoxă a Ucrainei e „satanică“. Se așteaptă zvârcolirile RTV și Antena 3

VIDEO. Marcel Pavel a cântat la protestul rusofililor lui Șor, la Orhei, la concurență cu mitingul pro-european al Maiei Sandu de la Chișinău. S-a trezit cu piața goală: „Unde sunteți? De ce-ați plecat?”

EDITORIAL PAPAHAGI. România europeană e singura pentru care merită să mori. Restul e mizerie, glod, trogloditism, primitivism, murdărie, barbarie. Cei care azi fac gargară suveranistă și naționalistă vorbesc pentru Rusia

VIDEO. Șoșoacă s-a isterizat ca o posedată, în Parlament, la auzul imnului european: „Fir-ar mama voastră a dracu’ de sclavi nenorociți! Omorâți cu toții ar trebui să fiți, împușcați în piață publică de trădători nenorociți!”

Hagi șampiyon, Becali bătut de Dumnezeu! Mutările geniale prin care nașul și-a învins finul. O legendară răsturnare de scor: Farul – FCSB, de la 0-2 în minutul 17 la 3-2 în minutul 86

3 COMENTARII

 1. Corect!
  Dar nu vreti voi sa mai dati un comunicat in care sa spuneti cam asa: ne luam angajamentul sa invatam mai mult ca sa nu fie 42% analfabeti functionali? Asta cred ca ar fi mai potrivit pentru voi.

   • Corect tovarăși ! Copiii sunt de vină ! Eventual USR-ul cu PNNR-ul lor ! 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    PCR-USL-ul are numai genii neînțelese si neapreciate de noi populimea 😂😂😂😂😂😂😂
    Apropo, Iubitul Conducător, geniu neînțeles, nu se află pe lista pentru NATO 😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Da, da, tov Iohannis, tu pe alt tabel ești 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.