Congresul SUA a votat o lege de importanță capitală – interzicerea aplicației chinezești TikTok. Cu 352 de voturi pentru și doar 65 împotrivă, legea care dă lovitura de grație în America acestui nefast instrument de control asupra populației a fost adoptată și merge la Senat. Dacă va trece și de acest for, președintele Joe Biden a anunțat deja că o va semna imediat. Reacția n-a întârziat, numeroșii influenceri americani care fac milioane pe aplicație s-au năpustit asupra parlamentarilor, iar China amenință cu represalii.
Legea anti-TikTok se bucură de un puternic sprijin bi-partizan (atât republicanii, cât și democrații sunt contra ei). Proprietarul chinez primește 6 luni ca să-și cesioneze activele pe care le are în SUA, în caz contrar aplicația urmând a fi interzisă, relatează Reuters.
Chinezii au făcut eforturi disperate să blocheze legea. În dimineața votului, utilizatorii de TikTok au primit notificare din partea companiei care le cerea să-și preseze reprezentanții în Parlament să voteze contra. Mesajul conținea inclusiv o aplicație care permitea găsirea rapidă a numelui și numărului de telefon pentru fiecare congresmen, relatează BBC.
Reprezentanții TikTok au acuzat faptul că Guvernul american „încearcă să priveze 170 de milioane de americani de dreptul lor constituțional la libera exprimare“. După vot, China a amenințat cu represalii – deși în această țară se aplică deja o cenzură extrem de dură. Platforma Twitter e interzisă, iar Google și Facebook au mari restricții. Guvernul chinez elimină de pe acestea toate subiectele pe care le consideră neprietenoase. S-a ajuns până acolo încât sunt banate anumite cuvinte sau expresii, precum și imaginea ursulețului Winnie the Pooh, din desene animate – acesta din urmă, pentru că a fost asemănat cu dictatorul Xi Jinping.
TikTok e considerat o amenințare de securitate la adresa SUA din mai multe motive.
În primul rând, compania chinezească este puternic suspectată de faptul că furnizează toate datele clienților săi către Guvernul comunist de la Beijing. TikTok i-a targetat în principal pe tineri, fiind cea mai populară aplicație din lume printre aceștia. La nivel mondial sunt miliarde de utilizatori. Toate datele acestora ajung la regimul dictatorial chinez, care poate face un profil atât micro, cât și macro al populației tinere de pe planetă. Se descoperă astfel obiceiurile, cultura, credințele, preferințele etc ale maselor de oameni. În baza acestora, China își poate elabora strategiile de influențare și manipulare la nivel mondial, în funcție de fiecare țară.
Un alt motiv de îngrijorare e dat de constatarea că TikTok e folosit de proprietarii săi în mod diferit în China și restul lumii. Conținutul e prioritizat în mod diferit. Dacă la utilizatorii chinezi sunt promovate filmulețele utile, cu rol educațional, dar și de control și subordonare față de regimul comunist, în schimb în restul lumii e promovat conținutul de cea mai proastă factură, dar și mesajele extrem de periculoase, cum ar fi cele care încurajează terorismul, extremismul etc.
Există organizații care atrag atenția că TikTok a devenit un instrument de imbecilizare, tinerii fiind încurajați să-și piardă timpul cu conținut irelevant și adesea dăunător. Experții în educație au remarcat că în rândurile tinerilor care folosesc masiv TikTok se înregistrează o scădere a capacității de concentrare și o reducere masivă a potențialului de a raționa. Aceștia nu reușesc să fie atenți mai mult de câteva zeci de secunde la un subiect – adică durata unui filmuleț pe TikTok.
Autoritățile din SUA și din alte state occidentale au interzis angajaților din companiile guvernamentale care lucrează cu subiecte sensibile să mai comunice în vreun fel de pe telefoanele cu aplicația TikTok instalată. Motivul: există suspiciunea că spionajul chinezesc folosește TikTok pentru a urmări comunicațiile și informațiile stocate în aceste telefoane.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI:
Poate scrieti ceva si despre facebook, twitter sau whatsapp, instrumente ale americanilor de a manipula planeta. Sau poate amintiti si de NSA cum asculta telefoanele sefilor de state.
Nicio paguba, platforma pentru cersetori. Clipurile scurte niveleaza creierul si restrange capacitatile cognitive. Ajungi sa nu mai ai rabdarea de a viziona un film, un documentar, sa analizezi in profunzime. TikTok a fost subestimat buna perioada pana expertii din psihologie s-au prins care ii este rostul studiind profilul celor care interactionau cu aplicatia. China suparata? Pai de ce China si nu compania care a creat mizeria?
Adevarat! Si eu, la 67 de ani, vazuti in oglinda, cand sunt stresat si nu am rabdare de altceva, dau pe tik-tok… si-mi trece stresul pe loc. Dar sa folosesti aplicatia la serviciu, cand conduci, cand mergi pe strada e… alta mancare de peste!