joi, noiembrie 21, 2024
AcasăNewsComisia de Etică a UBB: lucrarea de doctorat a ministrului Bode are...

Comisia de Etică a UBB: lucrarea de doctorat a ministrului Bode are „unele fragmente plagiate”. Al treilea membru al Guvernului Ciucă prins că a furat

-

Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a anunțat, după ce a verificat lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode, ministrul de Interne, că aceasta cuprinde “erori de citare” și „fragmente plagiate”, conform unui document publicat chiar pe site-ul UBB. Om de bază a sistemului și pion de încredere al lui Iohannis, Bode devine al treilea membru al Guvernului PSD-PNL-UDMR prins că a furat munca intelectuală a altora, după însuși premierul Nicolae Ciucă și demisionarul ministru al Învățământului, Sorin Cîmpeanu.

Lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode (48 de ani) – pe care ministrul a încercat să și-o secretizeze – cuprinde „o serie de abateri de la bunele norme de publicare”, spun membrii Comisiei de Etică de la UBB.

Bode și-a susținut teza de doctorat în 2018, iar de atunci lucrarea a fost de negăsit în biblioteci, pe piață sau la facultate.

Conform deciziei publicate marți pe site-ul UBB, Comisia de Etică a universității spune că 2,95% din text a fost plagiat. Probabil din prudență, profesorii care au analizat lucrarea s-au rezumat să spună: „Nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat sau mai degrabă derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare”.

- Advertisement -

Nu e de mirare această reținere, având în vedere faptul că Bode s-a dovedit un tip periculos și răzbunător – dovadă încercarea de kompromat pusă la cale de Poliție împotriva Emiliei Șercan după ce aceasta a scris despre plagiatul lui Nicolae Ciucă. Altfel ar fi greu de explicat cum s-ar putea spune că plagiatul poate fi neintenționat, pe motiv că autorul nu cunoștea tehnica de citare. La mijloc e vorba de o lucrare de doctorat, cea mai înaltă formă de recunoaștere academică, și nu de o lucrare de control pentru un elev de clasa a IV-a. Autorul nu poate fi tratat ca un copil care acum învață normele și regulile – chiar și cele de bun-simț, pentru că a menționa când te folosești de munca altuia este ceva elementar. O asemenea indulgență față de hoți și impostori nu există în sistemele serioase de învățământ, dar se regăsește din belșug în fostele sau actualele state comuniste.

Comisia de Etică a UBB menționează, de altfel, oarecum în contradictoriu cu propriile afirmații făcute mai devreme: „Acest lucru (faptul că Bode, pasămite, n-ar fi știut cum și când se pun ghilimelele – n. red.) nu schimbă concluzia că există fragmente plagiate”.

Membrii comisiei afirmă că ar fi vrut să propună sancționarea lui Bode prin avertisment scris, dar constată că persoana reclamată (adică ministrul de Interne) deja nu mai face parte din categoriile prevăzute de lege cărora să li se poată da sancțiuni referitoare la încălcarea eticii universitare!

- Advertisement -

Lucian Bode, om de forță al PNL și al lui Iohannis, a fost în centrul unui imens scandal luna trecută, când s-a aflat despre licitația dirijată prin care Poliția a cumpărat 600 de BMW-uri la suprapreț de la un prieten de-ai președintelui țării. În momentul când a fost prins, ministrul a reacționat în cel mai securistic mod, încercând să dezinformeze opinia publică și presa prin prezentarea unor documente trunchiate și afirmații false, care pretindeau că, de fapt, USR-ul ar fi de vină pentru condițiile scandaloase ale licitației câștigate de amicul lui Iohannis!

Același Bode era ministru de Interne astă-iarnă, când fotografii și capturi de ecran trimise de Emilia Șercan ca probe la Poliție au ajuns la site-uri înregistrate în străinătate și care au legături cu serviciile secrete – inclusiv cu serviciul MAI – imediat după ce jurnalista le-a dat anchetatorilor.

Tot Bode este cel care se opune desființării pensiilor speciale ale angajaților din Ministerul de Interne – reformă cerută de Comisia Europeană pentru ca România să primească banii din PNRR. Ministrul a ajuns să pretindă că, de fapt, pensiile speciale ale angajaților MAI sunt, de fapt, pensii de serviciu. Părerea a fost însușită de premierul Nicolae Ciucă, el însuși beneficiar – ca general în retragere – al unei pensii speciale MApN.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Drulă îl „arde” pe Iohannis: „«Iuda de la Grivco» e marele patron al corupției” / „Clasa de privilegiați a Marelui Trădător se îmbuibă cu nemiluita”

* Tismăneanu despre Iohannis: „Un Relu Fenechiu cu nume german. Un adversar al statului de drept. Cele două mandate ale sale au fost paradisul infractorilor”

RECHIZITORIU. Ghiță colecta șpăgile pentru PSD, beneficiar direct Ponta. „Poate vrei să te calce vreo mașină, tâmpitu’ dracu’!”

Propagandă rusească extremă la Fugar TV: „România ar fi de 10 ori mai bogată în afara Uniunii Europene! RoExit! RoExit! RoExit!”

* „E festival, râde toată Europa de Cristoiu, Ciutacu, Budeanca și Răzvan Dumitrescu”. RTV și Antena 3 „CNN”, studiu de caz al lui Raed Arafat în conferința Disinfo 2022, la Bruxelles

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -