Cu ocazia comemorării Holocaustului, postul de televiziune britanic Channel 4 a realizat un documentar intitulat Auschwitz Untold, în care prezintă adevărul cutremurător al lagărului Auschwitz-Birkenau, locul unde între anii 1940 și 1945 au fost exterminate de către naziști 1,1 milioane de persoane aparținând comunității evreiești.
Realizatorii documentarului au restaurat și colorat zeci de imagini din arhivă pentru a face cât mai realistă derularea evenimentelor criminale care au marcat omenirea.
Prezentăm 6 imagini color din acea perioadă, pozele inițiale fiind realizate de un soldat german de la Auschwitz. Acestea au fost publicate inițial în cotidianul britanic „The Sun”.
Evrei ortodocși, fotografiați la sosirea în lagăr
Copii, probail frate și soră, purtând steaua galbenă, un semn distinctiv impus de regimul nazist comunității evreiești
Sute de persoane aparținând comunității evreiești descărcate dintr-un tren de marfă la Auschwitz
Militari germani inspectează un tren de marfă care a adus un nou transport de prizonieri evrei în lagăr
Prizonieri evrei, purtând steaua galbenă, imediat după ce au coborât din tren
Femei de origine evreiască aduse în lagăr pentru a fi exterminate
Cu ocazia comemorării Holocaustului, președintele Klaus Iohannis face o vizită în Israel, la invitația omologului său Reuven Rivlin.
România rămâne angajată să susţină constant prezervarea memoriei Holocaustului, combaterea antisemitismului, prevenirea discriminării şi a oricărei alte forme de violenţă, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, aflat într-o vizită în Israel.
„Vizita mea în Statul Israel şi participarea la cea de-a cincea ediţie a Forumului Mondial privind Holocaustul 2020 îmi dă oportunitatea să subliniez că România rămâne angajată să continue susţinerea constantă pentru prezervarea memoriei Holocaustului, combaterea antisemitismului, prevenirea discriminării şi a oricărei alte forme de violenţă. România s-a străduit fără încetare să devină un model regional pentru asumarea Holocaustului şi combaterea antisemitismului”, a scris Iohannis, marţi, în Cartea de onoare a Preşedinţiei israeliene, citat de Agerpres.
El a mai afirmat că întâlnirea cu preşedintele Statului Israel va contribui decisiv la dezvoltarea relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări, care sunt neîntrerupte de 72 de ani.
Preşedintele Iohannis a mai scris în Cartea de onoare că a putut admira, cu ocazia vizitei, lucrările lui Reuven Rubin, un pictor faimos român născut în Israel şi cu origini la Galaţi, care a devenit primul reprezentat diplomatic oficial al Statului Israel în România.
Marţi, şeful statului a fost primit de omologul său israelian, Reuven Rivlin, la reşedinţa oficială Beit HaNassi din Ierusalim.
Vizita preşedintelui Iohannis în Israel ține până joi vizita, șeful statului român participă la cea de-a cincea ediţie a Forumului liderilor internaţionali dedicat Comemorării Victimelor Holocaustului şi împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau – „Remembering the Holocaust, Fighting Antisemitism”.
Miercuri, preşedintele Iohannis se va întâlni cu liderul Alianţei Albastru & Alb din Israel, Binyamin (Benny) Gantz, iar apoi va participa la dineul oficial oferit de preşedintele Statului Israel, Reuven Rivlin, în onoarea şefilor de delegaţii prezenţi la Forumul liderilor internaţionali dedicat Comemorării Victimelor Holocaustului.