sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăNewsRareş Bogdan o pune la punct pe şefa socialiştilor europeni. Ruptă de...

Rareş Bogdan o pune la punct pe şefa socialiştilor europeni. Ruptă de realitate, aceasta pune semnul egal între Dragnea şi Iohannis

-

În nemernicia lor infinită, liderii PSD se comportă la fel de iresponsabil şi când sunt la putere, şi în opoziţie. Când s-au aflat la guvernare, au declanşat atacul împotriva UE şi au încercat să scoată România de facto din Europa, prin atacul la statul de drept şi la justiţie. În opoziţie însă, nu mai trag spre Bruxelles, dimpotrivă, îi folosesc pe unii dintre liderii europeni, dar tot în acelaşi scop: cum să destabilizeze România din interior.

Una dintre victimele naivităţii este şefa grupului socialiștilor din Parlamentul European, Iratxe Garcia Perez, care a cerut, luni, într-o postare pe Twitter, Guvernului Orban „să țină seama de recomandările Comisiei de la Veneția, care interzic schimbarea legii electorale cu un an înaintea alegerilor”.

Dar una e să ignori Comisia de la Veneţia (cum a făcut PSD sub Dragnea) când înfiinţezi o secţie „specială” special pentru a distruge justiţia din interior – SS&Gestapo -, alta să faci alegeri într-un mod şi mai democratic ca înainte, chiar dacă asta intră în coliziune cu o recomandare a Comisiei.

- Advertisement -

Nici UE, nicio ţară europeană, nici chiar Comisia de la Veneţia însăşi nu sunt deranjate când o recomandare a forului respectiv este încălcată pentru şi mai multă democraţie. În schimb toate sunt oripilate când schimbi legile justiţiei peste noapte pentru ca hoţia să devină legală, iar corupţia să nu mai fie infracţiune. Sunt raportări la Comisia de la Veneţia din lumi total opuse!

Să spui că PNL nu respectă statul de drept când vrea ca primarii să fie aleşi mai democratic decât înainte e ca şi cum ai pune semnul egal între Liviu Dragnea şi Klaus Iohannis.

Ceea ce nu înţelege însă Iratxe Garcia Perez, probabil bine intenţionată dar complet ruptă de realitatea românească, a încercat să-i explice Rareş Bogdan, şeful delegaţiei româneşti în grupul PPE din Parlamentul European.

- Advertisement -

Într-un interviu pentru Calea Europeană, prim-vicepreşedintele liberal i-a explicat liderei socialiştilor de la Bruxelles ce diabolic e mesajul PSD privind Comisia de la Veneţia.

Mesajul lui Rareş Bogdan pentru şefa socialiştilor din Parlamentul UE

 • Rareş Bogdan, în Parlamentul European

  „Îmi pare foarte rău că liderul grupului Socialiștilor Europeni, doamna Iratxe Garcia, încearcă să pună semnul de egalitate între PSD, partid care face parte din grupul dânsei, și Partidul Național Liberal”

 • „Nu există termen de comparație din niciun punct de vedere, chiar dacă ambele partide sunt din România. Nu se poate compara atacul susținut și continuat al celor din PSD la adresa parteneriatelor strategice ale României cu Uniunea Europeană și cu Statele Unite, la adresa statului de drept și a bunei funcționări a justiției, la adresa independenței judecătorilor și procurorilor, precum și la funcționarea Parchetelor cu propunerea firească, logică, normală, pe care Partidul Național Liberal o face în spațiul public, folosind un demers constituțional, de a introduce alegeri în două tururi de scrutin pentru alegerile locale din iunie 2020”
 • „Scopul demersului nostru este tocmai acela de a spori reprezentativitatea și legitimitatea alesului local, prin folosirea a două tururi de scrutin și în niciun caz nu reducem drepturi electorale prin demersul nostru”
 • „Cetățeanul va avea un reprezentant și mai legitim în fruntea administrației locale decât până acum, astfel încât anulăm posibilitatea ca un ales local, ales de 20% din cetățenii unei unități administrativ-teritoriale, să reprezinte legitim și administrativ 51% din cetățenii înscriși pe listele de vot electoral”

De ce a ales Guvernul Orban să schimbe sistemul de vot la locale

Cabinetul Orban a luat decizia, în ședința de joi, 16 ianuarie, de a-și asuma răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi. Anunțul a fost făcut de premierul Ludovic Orban.

Iohannis şi Orban, la prima şedinţă a Cabinetului liberal

„În urmă cu peste doi ani de zile am inițiat un proiect de lege pentru a transpune dorința oamenilor de îmbunătățire a modului de alegere a primarilor și de conferire a unei legitimități acestor primari, prin impunerea obligației ca primarii să fie aleși cu 50%+1 dintre cetîțenii care își exprimă votul. Proiectul a fost parcat neregulamentar printr-o decizie a BPR la o comisie de cod electoral pentru a împiedica adoptarea proiectului de lege. (…) Ca atare stimați colegi, am luat decizia de a ne angaja răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege de alegerea priamrilor în două tururi, a spus Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern.

Premierul a adăugat că mulți primari nu au nicio performanță în administrarea localităților, însă și-au rezervat această poziție datorită sistemului de vot și alegerea într-un singur tur de scrutin.

Iohannis bate cu pumnul în masa Parlamentului

Șeful Executivului a precizat că proiectul de lege privind sistemul de vot în două tururi de scrutin nu putea fi adoptat prin dezbatere parlamentară din cauza PSD-ului, care blochează orice acţiune de însănătoşire a societăţii româneşti.

„Din punctul nostru de vedere pentru a îmbunătăți performanța administrațiilor locale este vital ca primarii să fie aleși de 50%+1 din voturi. Ca atare, e vremea să facem ce vor oamenii. Am luat această decizie în momentul în care a devenit evident faptul că nu mai există nicio șansă ca prin dezbatere parlamentară și prin vot în Camera Deputaților să îmbunătățim sistemul de vot”, a conchis Orban.

Luni, 20 ianuarie, preşedintele Iohannis a somat Parlamentul să organizeze rapid o sesiune extraordinară pentru acţiunea de asumare a răspunderii Guvernului privind trecerea la sistemul de vot pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Conducerea PSD a anunţat, în paralel, că va profita de ocazie pentru a depune moţiune de cenzură prin care vrea să debarce Guvernului PNL. UDMR a anunţat că susţine acţiunea PSD.

 

 

- Advertisement -

1 COMENTARIU

 1. Alegerea primarilor în 2 tururi e o obligație morală de a asculta de poporul suveran. Câtă vreme ai 2 tururi la președinție trebuie să ai 2 tururi la locale.

  Alegerile anticipate nu se pun pe roți. Deci rămâne Ludovic Orban premier.

  *35 Mithrandir Olivian Simion Grimani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -