„Ciuma roșie” atacă și rezervația din Munții Măcin, unică în România. Apropiați ai baronului „Ciorăpel” sunt la un pas să exploateze granit în aria protejată

3
2410

Apropiați ai Ionel “Ciorăpel” Arsene, baronul PSD de Neamț, așteaptă avizul de mediu pentru a lua cu asalt Munții Măcin, o arie naturală protejată unică în România și în Europa, cu faună, floră și peisaje excepționale, asemănătoare cu cele din canioanele Americii de Nord. Ministrul Mediului este, în acest moment, Barna Tanczos, de la UDMR.

Utilajele companiei Mago Holding s-au adunat deja la câteva sute de metri de casele locuitorilor din comuna Greci, aflată la poalele masivului Măcin – cei mai bătrâni munți din România –, scrie Libertatea.

În Munții Măcin, unde se întâlnesc forme bizare de bazalt și granit, pietre gigantice șlefuite de timp, asemănătoare cu mâini și capete de oameni sau în forme de animale fantastice, trăiesc și animale rare. Aici pot fi văzuți balaurul – cel mai mare șarpe constrictor din România –, vipera, broaștele țestoase dobrogene (specie rară din care au mai rămas doar 4.000 de exemplare), dar și alte vietăți care nu există în restul țării.

După ce exploatarea minieră a fost stopată definitiv în instanță în 2019 tocmai pentru că polua și distrugea rezervația naturală, oamenii lui „Ciorăpel” au pus mâna pe carieră și acum sunt la un pas s-o redeschidă

La finalul anului trecut, Administrația Parcului Național Munții Măcinului (APNMM) a dat iar undă verde exploatării miniere pe care a propus-o Mavgo Holding, firmă din Bacău cu conexiuni în clanurile de interese din PSD. „Ciorăpel” Arsene controlează, prin intermediari, siturile de materiale de construcții din Moldova. Apropiat al lui Dragnea, el și-a plasat oamenii, în 2017, în fruntea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Ultima exploatare din Măcin a fost închisă în 2014 tocmai pentru că distrugea și polua rezervația naturală. Agenția pentru Protecția Mediului Tulcea a retras atunci autorizația de mediu. Dezastrul se vede însă și azi, după 7 ani.

Firma Romgranit Exploatare a încercat până în 2019 să repornească activitatea, prin acțiuni în justiție. Curtea de Apel București a închis definitiv cazul acum doi ani, stabilind că trebuie ecologizată zona, iar terenul de la baza Dealului Cavalu să fie readus la forma inițială.

Acest lucru nu s-a întâmplat deloc, șantierul fiind doar părăsit până acum, când pe fir au intrat oamenii lui “Ciorăpel” Arsene.

Cariera de granit este fix în mijlocul a două arii protejate Natura 2000: ROSPA0073 Măcin- Niculițel și ROSCI0123 Munții Măcinului. Distrugerea lor va fi irecuperabilă pentru patrimoniul țării noastre.

Conducerea Parcului Național Munții Măcinului – mână-n mână cu compania minieră. Și-a dat avizul pentru a fi distrusă exact aria protejată primită în grijă

Cum-necum, în ciuda antecedentelor, a procesului încheiat în 2019 și a evidenței că exploatarea va distruge aria protejată primită în grijă, conducerea Parcului Național Munții Măcinului și-a dat deja avizul pentru reînceperea exploatării miniere.

În acest moment, mai e nevoie de aviz de la Autoritatea pentru Protecția Mediului Tulcea și de acord de mediu de la minister. Însă firma din Bacău care a preluat activele Romgranit pare absolut sigură că “s-a rezolvat”, pentru că și- adus deja utilajele și le-a instalat în zonă și a început construcția a două clădiri, după cum arată pozele publicate în Libertatea.

Legal, compania n-avea dreptul să le instaleze înainte să primească acordul de mediu. Peste 200 de localnici, terorizați de gândul că vor reveni poluarea, zgomotul și trepidațiile care le-au făcut viața un coșmar, au semnat deja o petiție trimisă la APM Tulcea. Instituția le-a răspuns însă, în decembrie 2020, că totul e OK și că nu sunt probleme cu exploatarea de la Dealu Cavalu.

Exploatarea ar urma să aibă loc pe 15 hectare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Revolta unui medic, după coșmarul din India: „Mai are tupeu Adina Alberts să spună ceva despre Covid, India, ivermectină, tratamente inventate? Se ia în continuare de vaccinuri?”

VIDEO. Teolog fanatic, anarhist: „Ne-au terfelit sfinții, ni L-au terfelit pe Hristos! Ordinarul ăla de vaccin nu mă interesează!”

* Cîțu și Barna intervin la Primăria Capitalei. Îi cheamă la mediere pe Nicușor Dan + reprezentanții PNL și USR-PLUS. „Trebuie să avem un buget rapid”

* Dragnea rămâne la închisoare pentru că se consideră „deținut politic”. Judecătorii au constatat că infractorul PSD nu dă dovezi de îndreptare

România sparge celula GRU de la Ambasada Rusiei! Adjunctul atașatului militar, expulzat pentru spionaj și declarat persona non grata

„Cervele” rusofile s-au ales cu dosar penal pentru „lovire sau alte violențe”! Anarhistele PSD-isto-AUR-iste riscă pușcăria

* Alexe și Chirica, încolțiți de DNA și DIICOT: puși sub acuzare pentru corupție, cu restricții judiciare

Iată Mafia din Sănătate! În 10 ani, 7 mari infractori, susținuți de PSD sau PDL, au primit 25 de ani de pușcărie

Adrian Năstase, Petre Roman, Gabriel Oprea, Gheorghe Funar – printre foștii parlamentari care își vor pensiile speciale înapoi! Numărul celor care dau în judecată statul, ca să-și recupereze privilegiul, este de ordinul sutelor

Reglare de conturi între „locotenenții” lui Ion Iliescu: Mironov îl alungă pe Gelu Voican Voiculescu de la șefia Institutului Revoluției!

3 COMENTARII

  1. Suntem efectiv ÎNDRĂGOSTIȚI (!!!), încă din adolescență, de acești MINUNAȚI munți-VECHI ai „Dobrogei-de-Piatră” (cum o numea Geo Bogza!), pe care i-am bătut îndelung cu pasul: NU au ce căuta acolo, în Rezervația-Naturală Munții-Măcinului, acești LACOMI-de-bani scoși… ȘI-DIN-PIATRĂ-SEACĂ (în acest caz, chiar… LA-PROPRIU!), daaaaaaaaaaaaaaaaa?!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here