Cîțu interzice PNL să intre în Guvernul Cioloș: „Să negocieze cu PSD și AUR, partidele care au susținut moțiunea de cenzură!”

2
4031
Florin Cîțu și colegii săi din noua conducere a PNL se consideră „locomotive electorale“ și au decis să deschidă listele de candidați ai partidului în cazul unor alegeri anticipate. FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Florin Cîțu, președintele PNL și premierul demis de Parlament, a anunțat deja public, pe contul său de Facebook, că n-are ce discuta cu Dacian Cioloș, premierul desemnat de Klaus Iohannis să formeze noul Guvern. Cîțu îl trimite pe șeful USR să discute cu „aliații săi“ PSD și AUR, „partidele care au susținut moțiunea de cenzură“. Scurtul mesaj conține și o minciună, sugerând că moțiunea care a dus la căderea Cabinetului său ar fi fost a USR, când în realitate inițiativa a aparținut PSD.

Cele doar câteva rânduri, resentimentare și ostile, resping chiar și o discuție teoretică despre formarea unui Guvern. Și de data asta, Cîțu pare mânat de o ură nemărginită în primul rând față de USR.

Premierul demis spune că PNL va discuta cu Cioloș după ce acesta va face majoritate „cu aliații săi“ – o altă minciună pe care PNL încearcă să o impună în ultimele zile.

Florin Cîțu: „Am luat act de desemnarea făcută de președintele Klaus Iohannis. De astăzi, responsabilitatea lui Dacian Cioloș, ca premier desemnat, este una imensă. Are acum posibilitatea să negocieze cu partidele care au susținut moțiunea de cenzură (PSD și AUR), pentru a forma majoritatea necesară învestirii unui guvern stabil. PNL va discuta cu domnul Cioloș, după ce acesta va găsi soluția unei majorități împreună cu aliații săi de la moțiunea de cenzură, PSD și AUR. Mâine, PNL va discuta situația politică la zi într-o ședință BPN”.

Sfid\nd realitatea, Florin Cîțu repetă de o lună și jumătate că USR s-a opus modernizării României, că a fugit de la guvernare și că vrea răul PNL. Acest discurs a fost însușit de tot activul de partid, cel puțin de fațadă.

Dialogul surzilor. În timp ce USR a explicat clar că revine în coaliție cu alt premier în locul lui Cîțu, acesta din urmă amenință și jignește la foc automat, pretinzând că USR ar avea ceva cu tot PNL-ul

Se încearcă astfel impunerea unui fir narativ paralel cu adevărul și cursul real al evenimentelor. Pe 3 septembrie, după o înțelegere prealabilă cu președintele Iohannis și o alta secretă cu PSD, Cîțu a dat afară USR din Guvern, iritat că partenerul de coaliție cerea criterii clare de distribuire a banilor din noul PNDL și pentru că insista pe ideea reformei în Justiție.

Apoi, PNL-Cîțu și PSD au blocat neconstituțional moțiunea de cenzură depusă de USR în Parlament.

În tot acest timp, Florin Cîțu a insultat și amenințat permanent USR, culminând cu discursul din Parlament la moțiunea de cenzură depusă de PSD. Pe parcursul cuvântării, premierul ce avea să fie demis a atacat violent USR, ignorând aproape total PSD și AUR, celelalte semnatare ale moțiunii.

Discursul amenințător și jignitor a continuat și ulterior, Cîțu (acompaniat de președintele Iohannis) anunțând că este exclus să mai guverneze cu USR, care ar fi trădat coaliția.

În realitate, USR a afirmat permanent că își păstrează disponibilitatea să refacă alianța cu PNL și UDMR, singura condiție fiind ca premier să fie altă persoană decât Florin Cîțu.

Acest mesaj a fost ignorat cu desăvârșire de Cîțu, care n-a amintit nici măcar o clipă condiția pusă de USR, pretinzând în schimb că acest partid ar avea ceva cu PNL în întregul său.

În ultimele zile însă, printre liberali a apărut un curent tot mai puternic favorabil unei reconcilieri cu USR și a guvernării cu un alt premier liberal decât Cîțu.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „«Echipa câștigătoare» ne duce spre beznă. Vom ajunge la 600-700 de morți Covid pe zi. Trebuie să punem frână!”

* CTP: „Cîțu nu mai poate fi numit premier, e compromis moral și profesional. Un tarabagiu ordinar”. Comparație cu Dragnea

* Orban invocă suspendarea lui Iohannis: „A distrus PNL, a afectat pe termen lung interesele fundamentale ale României”

* Tudor Chirilă despre Cîțu și Iohannis: „Superman și Terminator au aruncat țara în criză” / „Păpușa de la Grivco a devenit păpușar”

EDITORIAL. Marea înfrângere a unui politician mărunt: Klaus Iohannis

Premierul Cîțu l-a numit la Justiție pe sinecuristul perfect: membru în 17 Consilii de Administrație, toate la stat, în toate guvernările! Bonus: masterand al Academiei SRI

* Se surpă mitul lui Iohannis și în Occident. Frankfurter Allgemeine Zeitung: „USR urmărește o reformă hotărâtă. Liberalii, susținuți de președinte, încearcă s-o blocheze“

* Votul cehilor l-a băgat în spital pe președintele pro-rus al țării. Milos Zeman a ajuns la Terapie Intensivă după întânirea cu premierul perdant, aliatul său

* Simona Halep, eliminată de tenismena de pe locul 100. Are 6 înfrângeri în ultimele 11 meciuri. Riscă să iasă și din Top 20

* Cristiano Ronaldo doboară record după record: cele mai multe selecții în Europa, cele mai multe goluri în lume

2 COMENTARII

  1. Cîţu nu vede avantajul ca Cioloş să-i repare greşelile!
    Greşeli de neiertat în istorie şi literatură: dezastrul Covid, căderea leului, creşterea preţurilor, exasperarea cetăţenilor, încât istoricul partid al lui Brătianu, perceput ca atent doar la umflarea averilor, poate fi trimis de Popor mâine lângă cel ţărănesc al lui Aurelian Pavelescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.