False mesaje pe Twitter atribuite lui Donald Trump și filmulețe vechi cu violențe ale poliției – unele, de acum trei decenii! – au inundat internetul în ultimele zile, punând paie pe vâlvătaia tulburărilor de stradă din Statele Unite.
Suprapusă peste cauzele reale ale crizei, această campanie a amplificat faliile din societatea americană. În acest moment, în multe state a fost declarată starea de urgență și scoasă pe străzi Garda Națională, iar în Washington – chiar armata regulată.
Reacțiile reale, provocatoare, ale lui Trump au credibilizat falsurile. Clipuri video vechi sunt prezentate ca fiind de la revoltele de acum și strâng milioane de vizualizări
Uciderea de către poliție a unui suspect de culoare, George Floyd, în urmă cu câteva zile, în orașul Minneapolis, a declanșat rapid violențe și proteste care s-au extins în întreaga Americă. Floyd fusese arestat după ce un vânzător a reclamat că acesta i-a plătit cu bani falși. Deși neînarmat, a fost agresat de polițiști, trântit la pământ, iar unul dintre agenți i-a apăsat genunchiul pe gât timp de 7 minute, până l-a ucis.
Revendicările și furia inițiale ale comunităților defavorizate s-au împletit însă cu motivațiile politice ale celor care vor să îl vadă schimbat pe președintele Trump și, mai ales, cu oportunismul bandelor de tâlhari.
Sub acoperirea protestelor legitime ale maselor de oameni împotriva discriminării și rasismului, numeroși răufăcători s-au strecurat, distrugând și vandalizând mai ales mici proprietăți, magazine ale unor oameni nevinovați, iar jafurile au căpătat proporții.
Un fals mesaj al lui Trump a devenit viral pe Facebook
Pe acest fundal, comportamentului inadecvat al lui Trump – care a gestionat prost și această criză, la fel ca toate celelalte de până acum – i s-a adăugat o campanie subversivă menită să sporească frământările și să agite și mai tare spiritele.
De parcă n-ar fi fost îndeajuns zecile de mesaje absolut deplasate postate de Trump pe Twitter, “cineva” a decis să amplifice indignarea opiniei publice inventând altele, cu care – de data aceasta – președintele american n-are legătură. Falsurile au fost bine concepute de niște profesioniști. Așa-zise mesaje pe Twitter (rețeaua de socializare folosită de Trump) au fost fabricate și apoi distribuite pe Facebook, sub formă de “captură de ecran”.
Operațiunea a prins extraordinar, fake-urile fiind redistribuite de sute de mii de oameni și stârnind furia populației.
Este vorba de un așa-zis mesaj postat de Trump după convorbirea cu familia lui George Floyd, în care președintele ar fi făcut un comentariu deosebit de provocator: „Am vorbit cu familia lui George Floyd. Mi-au spus că sunt foarte onoraţi să mă audă. Le-am spus că nu mai vreau să văd un om de culoare să moară cu un genunchi pus pe gât. Părea să fie dureros. Sunt mai multe feluri mai bune de a muri. Nici un fel nu e bun, dar ăsta era foarte rău”. Cine a gândit falsul l-a scris în stilul și retorica lui Trump – doar că, de data aceasta, președintele american n-a postat așa ceva. Investigația făcută de snopes.com arată că nu există o asemenea postare a lui Trump pe Twitter.
Falsuri devenite virale, în SUA, în ultimele zile: internetul ar fi fost blocat de autorități, polițiștii din New York și-ar fi bătut joc de George Floyd, Trump ar fi fugit în bunkerul de sub Casa Albă
Site-ul, specializat în verificarea rumorilor apărute în societate, a demontat în ultimele zile zeci de astfel de falsuri fabricate și răspândite pentru a mări tensiunea deja existentă în Statele Unite.
Printre “știrile” virale cu care a fost bombardată opinia publică și dovedite false s-au numărat și acelea că
– internetul ar fi fost blocat pe 1 iunie, în timpul protestelor de la Casa Albă,
– polițiștii din New York ar fi îmbrăcat tricouri cu mesajul “Pot respira” (aluzie la faptul că Floyd, înainte să moară în timp ce un polițist îi ținea genunchiul pe gât, a spus de mai multe ori “nu pot respira”),
– polițistul criminal Derek Chauvin, cel care l-a ucis pe Floyd în timp ce suspectul se afla la pământ, ar fi purtat o șapcă inscripționată “Faceți albii din nou mari” (“Make Whites Great Again”). Falsul face trimitere la sloganul lui Trump “Faceți America mare din nou” și aluzie la faptul că președintele american și polițistul asasin ar fi rasiști și chiar membri ai Ku-Klux-Klan,
– președintele Trump ar fi fugit în bunkerul de sub Casa Albă în timpul protestelor.
Filmulețe vechi sau fără legătură cu protestele actuale au fost prezentate ca violențe ale poliției după uciderea lui George Floyd
Un front de atac al celor care, din umbră, au orchestrat campania de falsuri menite să sporească haosul a fost montarea sau redistribuirea de filmulețe cu violențe sau acțiuni ale poliției petrecute în alt context sau mai vechi, fără legătură cu criza provocată de uciderea lui George Floyd.
Unele montaje sunt vechi de aproape 30 de ani, din timpul violențelor interrasiale din Los Angeles, 1992. Altele sunt din alte țări. În sfârșit, foarte multe sunt din anii trecuți și reprezintă altercații ale poliției cu diverși infractori prezentați drept protestatari agresați după moartea lui Floyd.
Unul din clipurile virale prezintă un om de culoare încătușat și, apoi, eliberat de polițiști. Explicația filmulețului era că forțele de ordine rasiste din Minnesota au “săltat” un protestatar, apoi și-au dat seama că personajul era agent FBI. Postarea pe Twitter a strâns milioane de vizualizări.
În realitate, filmulețul fusese făcut acum peste un an, în Rochester, Minnesota, iar omul încătușat și eliberat nu era agent FBI. Polițiștii îl confundaseră cu un infractor și îi puseseră cătușele pentru că s-a zbătut când i-au cerut actele.
Un alt clip video, care înfățișează un tânăr pe care un polițist în agresează în timpul arestării, este prezentat ca fiind de acum, deși în realitate a fost făcut anul trecut, în California. Înregistrarea a făcut milioane de vizualizări.
Astfel de exemple pot continua la nesfârșit. Peste incidentele reale și evenimentele violente care implică atât comportament huliganic al multor oameni ieșiți în stradă, cât și reacții exagerate ale forțelor de ordine, acest val de dezinformări încearcă să mărească ostilitatea dintre tabere.
În ultimele zile, în presa străină, și BBC.com a tratat subiectul. În România, Cristian Unteanu a făcut o analiză pertinentă în Adevarul.ro, iar fenomenul a fost relatat și de Digi24.ro.
Cine decat partidele de extrema stanga americane-da,exista asa ceva si acolo,primesc bani de la China si Rusia,cele 2 dictaturi care au intrat in derapaj de cand cu pandemia si acum lucreaza cot la cot pentru destabilizarea partidului republican si a lui Trump,ca este an electoral,daca va mai amintiti!!Iar presa ,majoritar de stanga,pune si ea paie pe foc,preluand la nesfarsit imagini cu protestele pasnice,dar nu pun deloc accentul pe provocatori,nu analizeaza cine ii incita sa stea pe strazi ,sa devalizeze magazine,cladiri istorice,biserici ,masinile politiei!!
Da, si eu cred la fel, sunt ingerinte ruse si chinezesti, fabricile de troli, cine dracu se descurca mai bine la facut diversiuni si harababura decat Rusia si China, doua mizerii de tari!
Acum incepeti sa semanati a ziaristi. Ca pina acum v-ati limitat la a traduce cu google articole din propaganda anti-Trump.
Bineinteles ca e o facatura. Iar Trump primeste informatii de la serviciile secrete si stie ce e in spate. Iar celor care orchestreaza circul asta nu poti sa le adresezi mesaje pacifiste. Asta pentru cei care-l catalogheaza agresiv. Mi se pare chiar ca e prea moale. Trebuia demult sa puna pe masa dovezile, sa le arate publicului si sa ia masuri radicale, nu sa lase sa se imputa gunoiul.
In ce priveste digi24, ca tot il pomeniti, ar trebui sa-si ceara scuze pentru cit rahat a mincat raspindind stiri false. Cit despre CTP nu cred ca o sa-l vad recunoscind ca a intoxicat lumea cu superanalize fake in care ne explica doct cit de las si fricos e Trump, ca se ascunde in buncar. CTP, alt mare stingist anti-Trump. Nici macar nu ii pronunta numele cum se pronunta ci il pronunta in romana in timp ce alte nume proprii englezesti le pronunta corect. Deh, e mare literat si face ce vrea in/pe limba romana.
Sunt perfect de acord cu ceea ce scrieti. Este aproape imposibil sa citesti un articol echilibrat, la subiect despre situatia in Statele Unite in presa romaneasca. Propaganda desantata, nimic altceva…
„Cristian Unteanu a făcut o analiză pertinentă în Adevarul.ro”… Hai bah… Asta e un stangist nenorocit care scrie cat se poate de intortocheat… Astazi intr-adevar am reusit sa citesc pentru prima data un articol cat de cat obiectiv in Adevarul despre situatia din America, dar nu semnat de comunistul Unteanu…