joi, martie 28, 2024
AcasăJustițieCine-i mai opreşte?! Au dat ORDONANŢA pro-clanurile penale, care dă procurorii pe...

Cine-i mai opreşte?! Au dat ORDONANŢA pro-clanurile penale, care dă procurorii pe mâna unor Adina Florea sau Lia Savonea

-

Guvernul a decis azi să schimbe din nou legile justiţiei, care abia ce fuseseră schimbate. A ales din nou calea ordonanţei de urgenţă. Cea aprobată de Guvernul Dăncilă azi prevede, printre altele, modificări grave, care lasă numirea procurorilor şefi la mâna acelei părţi de la vârful justiţiei aliată a grupărilor penale din PSD şi ALDE.

Practic, o procuroare ca Adina Florea, auto-declarat neindependentă, nu va mai putea fi oprită să ocupe şefia DNA nici măcar de un simplu aviz al CSM. Avizul numirii unora ca ea va fi dat acum, potrivit ordonanţei, de secţia de judecători a CSM (condusă acum de Lia Savonea), cea care a fost mereu aliata clanurilor penale PSD-ALDE. Înainte de ordonanţă, avizul era dat de secţia de procurori a CSM, cea care a „rejectat” de fiecare dată influenţa reţelelor infracţionale în CSM.

Bomba ordonanţei cu procurorii-şefi

Ordonanţa anunţată azi de Tudorel Toader, care modifică legile justiţiei legat de felul în care vor fi aleşi procurorii cu funcţii de conducere, va influenţa alegerea şefilor de la DNA, DIICOT sau Parchetul General în sensul dorit ca grupările penale din politică.

- Advertisement -

„Aceste funcţii, funcţiile de rang înalt, nu pot fi delegate. Ele se ocupă doar prin concurs. Pot candida procurorii, dar şi judecătorii care au fost procurori. Se schimbă competenţa de emitere a avizului de la Secţia de procurori la cea de judecători a CSM”, a declarat Tudorel Toader în urmă cu câteva minute.

Potrivit OUG pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și Legii nr. 317/2004 privind CSM, alineatul 1 al articolului 54 al Legii 303/2004 se modifică şi va avea următorul cuprins:

”Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, adjuncţii acestuia, precum şi procurorii şefi de secţii ai acestor parchete, sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii în funcţie sau dintre judecătorii care au îndeplinit funcţia de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”, se arată în OUG a lui Tudorel Toader.

- Advertisement -

Schimbarea esenţială constă în faptul că avizul CSM pentru numirea șefului DNA, de exemplu, va fi dat de plenul CSM, nu de către Secția pentru procurori a CSM, ca până acum.

Explicația este simplă: plenul CSM este pro-PSD, dominat de șefa CSM, Lia Savonea, în vreme ce Secția pentru procurori, nu. Prin urmare, Tudorel vrea să elimine Secția pentru procurori, deși filozofia noilor legi ale Justiției promovate de PSD-ALDE era tocmai să separe cariera judecătorilor de cea a procurorilor.

De notat că în ce privește numirile la conducerea instanțelor, ministrul Justiției a lăsat atribuția la Secția pentru judecători a CSM întrucât aceasta, ca și plenul, este dominată și controlată de Lia Savonea.

În plus, Tudorel Toader vrea ca la șefia marilor parchete să poată fi propuși și judecători care au fost procurori, cum este Alina Ghica (alăturat), vicepreședintele Curții de apel București, cea care a anulat completele de 5 judecători de la Înalta Curte și o parte din prejudiciul din dosarul Tel Drum.

Ordonanţă şi pentru procurorul european

Prima Ordonanţa de Urgenţă anunţată azi de Tudorel Toader se referă la „unele măsuri pentru aplicarea regulamentului 1939 a Consiliului pentru punerea în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte constituirea Parchetului European”, a spus ministrul Justiţiei, după şedinţa de Guvern.

Ministrul a explicat faptul că această OUG nu vizează şi selecţia şefului Parchetului European, ci doar cea privind reprezentantul României pentru această instituţie.

„România trebuie sa desemneze trei candidaţi pentru funcţia de procuror european. Trebuie ca aceşti trei candidaţi sa îi trimitem până pe data de 31 martie. Termenul scurt justifică adoptarea Ordonanţei de Urgenţă. Va fi ales un procuror. La nivelul Ministerului Justiţiei se va desfasura procedura de selecţie, nu la CSM sau în alta parte. Va exista câte un procuror european din partea fiecărui stat membru. Poate participa, candida un procuror, dar şi un judecător. Procurorul european poate fi un actual judecător sau procuror”, a mai spus Toader.

CITIŢI ŞI:

Procurorii se delimitează de „păpuşa lui Dragnea” plasată la vârful justiţiei. Ce ruşine, Lia Savonea!

Vine CIUMA Ciumelor. Tudorel „coace” o nouă ordonanţă care îngroapă justiţia la picioarele lui PSDragnea! Secţia marionetei Adina Florea „rade” totul

Bolşevici fără limite! PSD susţine ordonanţa penalilor cu citate din şeful Comisiei Europene! Folosesc „drepturile omului” în sprijinul infractorilor

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -