Au fost înregistrate progrese majore în ceea ce privește extinderea vieții persoanelor care au cancer, iar oamenii de știință ar trebui să se axeze pe ajutare lor, mai degrabă decât pe găsirea unei vindecări absolute a bolii, au spus specialiștii, citați de cotidianul britanic „The Times”, într-un articol care anunță ca „maladia a fost vindecată”.
Cercetătorii au spus că vânătoarea pentru o cură riscă să depășească progresele, ceea ce însemna că această maladie a devenit pentru mulți o boală gestonabilă pe termen lung. Institutul de Cercetare a Cancerului (ICR) a solicitat o atenție sporită asupra medicamentelor care împiedică evoluția cancerului la un pacient, oferind celor cu forme avansate ale bolii o viață „mult mai lungă și mai bună”.
Acesta a spus că publicul nu știe într-o mare măsură că pacienții care au cancer se confruntă acum cu perspective „mult mai optimiste” decât înainte.
Ce s-a schimbat în mod semnificativ?
1. Proporția celor care trăiesc cel puțin zece ani după diagnosticarea cu cancer s-a dublat în ultimii 40 de ani, de la 24 % în anii ’70 la aproximativ 50% în acest deceniu.
2. Rata de deces cauzată de cancer în ultimii 30 de ani a scăzut cu 25%, în ciuda faptului că numărul total de cazuri de noi îmbolnăviri a crescut cu 11% în aceeași perioadă de timp.
3. Durata medie de supraviețuire după diagnostic a crescut de la cinci la zece ani între 2006 și 2011, ultimul an pentru care există date.
Un sondaj realizat de YouGov a arătat că doar 28 la sută dintre oameni cred că maladia cancerului este o boală care ar putea fi controlată pe termen lung. Doar 26 la sută au considerat că „s-au înregistrat progrese majore” în combaterea cancerului.
ICR, un institut de cercetare al UCL (University College from London), a concluzionat: „Concentrarea puternică a publicului pe ‘vindecare a cancerului’ maschează progresul dramatic în extinderea vieții pacienților cu cancer avansat și transformarea acestei boli într-una care poate fi gestionată pe termen foarte lung”.
Paul Workman, directorul executiv al ICR, a declarat: „Acesta este un mesaj de speranță. Cifrele sunt deja mult mai optimiste decât au fost înainte și trebuie să-i facem pe toți să înțeleagă asta. Oamenii din domeniul cercetării și al profesioniștilor din domeniul sănătății trebuie să scoată mesajul că ratele de vindecare se îmbunătățesc, supraviețuirea de zece ani s-a dublat și, chiar și în cazul în care pacienții au cancer avansat, care nu poate fi vindecat, pot avea o viață de calitate mulți ani.”