joi, noiembrie 21, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaCele două scenarii care demonstrează de ce e vitală victoria Ucrainei: trupele...

Cele două scenarii care demonstrează de ce e vitală victoria Ucrainei: trupele NATO din România pot fi trimise să ajute țările baltice când vor fi atacate de Rusia

-

Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au publicat o analiză cu hărți a două scenarii în care se demonstrează, fără urmă de îndoială, că este în interesul direct al SUA și al Europei să susțină Ucraina pentru a câștiga împotriva invadatorilor ruși. Scenariul prevede două variante, unul în care Rusia învinge Ucraina și altul în care pierde. În prima variantă, forțele NATO vor fi mult dispersate atunci când Rusia va invada și țările baltice. În cea de-a doua variantă, forțele NATO din România vor putea fi mutate fără probleme în nord, pentru a contraataca decisiv.

Prezentată cu date explicative pe hartă, situația este extrem de limpede. În cazul în care Ucraina e ocupată, va fi nevoie de mult mai multe trupe NATO (inclusiv americane) pe flancul estic. O însemnată parte a acestora nu va putea fi clintită din România, Ungaria și Slovacia. Acestea vor fi obligate să staționeze pe poziții de luptă în aceste țări și să susțină, eventual, și Republica Moldova, care e direct vizată de ruși.
Prin urmare, așteptatul și previzibilul atac rusesc asupra țărilor baltice – Letonia, Lituania și Estonia – va necesita aducerea altor trupe, cu alte echipamente, pentru ca NATO să încerce respingerea ofensivei.
În acest scenariu, America și aliații europeni vor fi supuși la un efort uriaș, logistic și material.

A doua variantă a scenariului presupune că SUA și țările europene se implică decisiv, ajută Ucraina și aceasta câștigă războiul cu rușii. În această variantă, lucrurile sunt cu mult mai simple. Nu va mai fi nevoie de masive forțe NATO, inclusiv americane, să apere România, Ungaria și Slovacia. Aceste efective vor putea fi mutate pur și simplu la granița nord-estică a Poloniei, de unde să lanseze contraatacul după ce Rusia va invada țările baltice. Efortul logistic și material va fi mult mai mic pentru aliați.

Cei mai mulți specialiști au început să se pună de acord că momentul în care Rusia va lansa o nouă agresiune se apropie, totul devenind o chestiune de „când“, în loc de „dacă“.

- Advertisement -

Comentariul cu care ISW însoțește hărțile celor două scenarii.

„În scenariul dezastruos al căderii Ucrainei, NATO trebuie să se aștepte la confruntarea cu mari forțe convenționale rusești de-a lungul întregii sale frontiere, de la Marea Neagră până la Arctica, punând Polonia, Ungaria, Slovacia și România sub amenințarea unui atac terestru rusesc pentru prima dată de la căderea Uniunii Sovietice

„Actuala dezbatere din America privind acordarea de asistență militară suplimentară Ucrainei se bazează în parte pe presupunerea că războiul va rămâne în impas, indiferent de acțiunile SUA.

Această presupunere este falsă. Progresele rusești pe linia frontului se vor accelera în absența unei acțiuni americane urgente.

- Advertisement -

Rușii ies din războiul pozițional și încep să readucă manevra pe câmpul de luptă din cauza întârzierilor în furnizarea de asistență militară americană pentru Ucraina.

Ucraina nu poate menține acum liniile actuale fără reluarea rapidă a asistenței americane, în special a apărării antiaeriene și a artileriei, pe care numai SUA o pot furniza rapid și la scară largă.

Lipsa apărării antiaeriene a expus unitățile ucrainene din linia întâi la avioanele rusești care aruncă acum mii de bombe asupra pozițiilor defensive ucrainene pentru prima dată în acest război.

Lipsa artileriei ucrainene îi lasă pe ruși să folosească coloane blindate fără a suferi pierderi prohibitive pentru prima dată din 2022.

Rușii se folosesc de avantajul lor și avansează încet, dar constant pe mai multe sectoare ale frontului. De la începutul acestui an, forțele rusești au pus stăpânire pe mai bine de 360 de kilometri pătrați – o suprafață de mărimea orașului Detroit.

Avansurile rusești se vor accelera în absența unei acțiuni americane urgente. Factorii de decizie politică din SUA trebuie să internalizeze realitatea că întârzierea sau oprirea în continuare a asistenței militare americane va duce la câștiguri dramatice ale Rusiei mai târziu în 2024 și în 2025 și, în cele din urmă, la victoria rusă.

Astfel, Statele Unite au doar două opțiuni reale în prezent. Pot relua rapid furnizarea de ajutor militar pentru a permite Ucrainei să stabilizeze liniile de front în apropierea locațiilor actuale. Sau îi pot lăsa pe ruși să învingă armata ucraineană și să se îndrepte spre granițele NATO de la Marea Neagră până în centrul Poloniei. Nu există o a treia opțiune. Riscurile unui atac rusesc împotriva NATO în viitorul apropiat ar crește dramatic dacă SUA ar permite Rusiei să învingă Ucraina acum, iar provocarea de a apăra statele baltice, în special, ar putea deveni aproape insurmontabilă. Aceste riscuri și costuri pe termen lung depășesc cu mult prețul pe termen scurt al reluării asistenței pentru Ucraina.

Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. Pe de altă parte, succesul ucrainean, chiar dacă Ucraina doar menține liniile de front aproximativ acolo unde se află acum, ar face ca un atac rusesc de succes asupra Poloniei sau a statelor baltice să fie mult mai dificil și mai riscant. Aceasta ar consolida dramatic capacitatea NATO de a descuraja și de a se apăra împotriva viitoarelor agresiuni rusești. Cele două hărți prezentate mai jos ilustrează avantajele pe care Rusia și le-ar asigura prin înfrângerea Ucrainei și pe cele pe care NATO le-ar primi dacă ar ajuta Ucraina să țină linia de demarcație sau dacă i-ar împinge pe ruși mai departe spre est și sud.

Viitorul NATO este legat de cel al Ucrainei, indiferent de statutul de membru al Ucrainei.

O armată ucraineană de succes va fi cea mai mare și cea mai puternică din Europa după cea a Rusiei – va fi mult mai puternică decât cea a oricărui stat european din NATO. Ucraina își va desfășura forțele de-a lungul granițelor sale cu Rusia și Belarus pentru a descuraja și a se apăra împotriva viitoarelor agresiuni rusești. Ucraina se va baza pe o asistență continuă, la început sub formă de echipamente, dar, în timp, în principal sub formă de bani pentru achiziționarea și întreținerea propriilor echipamente, din partea unei game largi de state europene și asiatice care înțeleg foarte bine importanța prevenirii unui nou atac rusesc. Ucrainenii vor recunoaște că viitorul lor este legat de supraviețuirea NATO și de descurajarea atacurilor rusești asupra NATO, precum și asupra Ucrainei, chiar dacă Ucraina nu este membră a alianței.

Liderii militari ruși care plănuiesc o invazie a statelor baltice sau un atac asupra Poloniei vor trebui să presupună că Ucraina ar putea intra într-un astfel de război în numele NATO, indiferent de statutul de membru al Ucrainei. Această ipoteză de planificare va avea un impact dramatic asupra planurilor de campanie rusești pentru un război de agresiune împotriva NATO, după cum vom vedea.

Pe de altă parte, dacă Rusia învinge Ucraina, NATO se va confrunta cu provocări enorme în apărarea membrilor săi din nord-est. Ucrainenii nu se vor supune de bună-voie cuceririi rusești, cu siguranță, iar victoria militară rusă va fi foarte probabil urmată de o insurgență ucraineană masivă. Dar rușii pregătesc deja forțe distincte de unitățile lor militare obișnuite pentru a face față unei astfel de insurgențe și, foarte probabil, vor putea să mențină capacitățile militare convenționale pentru a amenința NATO de pe teritoriul ucrainean chiar și în timp ce se ocupă de insurgenții ucraineni. De asemenea, rușii vor concentra sute de mii sau chiar milioane de ucraineni în serviciul militar, împreună cu baza industrială de apărare pe care ucrainenii o construiesc acum, crescând semnificativ potențialul militar și economic al Rusiei.

Prin urmare, în acest scenariu dezastruos, NATO trebuie să se aștepte să se confrunte cu mari forțe convenționale rusești de-a lungul întregii sale frontiere, de la Marea Neagră până la Arctica, punând frontierele de sud ale Poloniei, Ungariei, Slovaciei și României sub amenințarea unui atac terestru rusesc pentru prima dată de la căderea Uniunii Sovietice. Această amenințare ar bloca forțele NATO în sud-estul Europei și ar atrage forțe suplimentare din SUA și din statele NATO din Europa de Vest în sudul și centrul Europei, privând NATO de rezervele care ar fi altfel disponibile pentru a întări rapid statele baltice în cazul unei amenințări de invazie rusă. Aceste trupe NATO, neexperimentate în lupta în războaie mecanizate moderne, s-ar confrunta cu o armată rusă întărită în luptă, încurajată de victoria sa în Ucraina.

Armata rusă ar putea pregăti planuri de campanie pentru un atac asupra Poloniei și/sau a statelor baltice fără să se preocupe de zonele sale din spate. Această ipoteză de planificare ar permite Rusiei să concentreze împotriva statelor baltice forțele pe care altfel ar trebui să le dispună de-a lungul frontierei ucrainene pentru a descuraja sau a se apăra împotriva unui efort ucrainean de a ajuta la apărarea NATO. Este aproape imposibil de supraestimat cât de mult succesul sau eșecul eforturilor actuale ale Ucrainei de a respinge atacul rusesc schimbă perspectivele unui viitor atac rusesc împotriva flancului nord-estic al NATO.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Am ajuns în situația Greciei: cel mai mare deficit și cea mai mare inflație din UE! Ultimul trimestru din 2023 s-a terminat cu minus 6,9 miliarde de euro

Comisia Europeană a blocat și a treia tranșă din PNRR. 2,7 miliarde de euro sunr „în aer” din cauza refuzului Guvernului PSD-PNL de a face reforme

Mârlanul Turcescu despre Clotilde Armand: „nenorocită”, „împuțită”, „mitomană”, „scârbă ordinară”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -