“Cel puțin doi” dintre judecătorii Curții Constituționale care au declarat neconstituțională tăierea pensiilor speciale beneficiază de două astfel de venituri, a afirmat premierul Ludovic Orban sâmbătă, la România TV. El s-a referit la Valer Dorneanu și Marian Enache, foști parlamentari PSD.
Orban a afirmat că guvernul va face modificări legislative în acord cu motivația CCR, în încercarea de a elimina, până la urmă, pensiile speciale. Există și o soluție de rezervă.
Judecătorii CCR care au dublă pensie specială “ar fi trebuit să se recuze”, spune premierul Orban. În schimb, ei au declarat neconstituțională eliminarea acestor pensii
După ce Curtea Constituțională a blocat eliminarea pensiilor speciale, declarând-o ilegală, premierul Orban spune că Guvernul va face modificări legislative în acord cu motivarea oferită de judecători, astfel încât să se poată adopta, totuși, măsura.
Șeful Guvernului a menționat că unii dintre judecătorii CCR ar fi trebuit să se recuze de la a judeca acest caz, pentru că au dublă pensie specială: „Cred că doi dintre judecătorii CCR au dublă pensie specială. Aceștia sunt cei care au decis neconstituționalitatea actului normativ. Vom căuta o soluție să țină cont de decizia CCR și să facă dreptate printre pensionari”.
Deși nu i-a nominalizat, Orban s-a referit la Valer Dorneanu (președintele CCR) și la Marian Enache (membru al Curții), care încasează pensii speciale și ca foști magistrați, și ca foști parlamentari PSD. Dorneanu mai ia o „specială” și ca fost Avocat al Poporului.
Impozitarea pensiilor speciale este ultima soluție, spune Orban
Premierul a adăugat că „din păcate, din nou a decis Curtea Constituțională că tăierea pensiilor prin proiectul de lege al PNL este neconstituțională. Vom vedea motivația CCR si vom reveni cu o modificare legislativă care să țină cont de argumentele Curții și să fie cât mai aproape de principiul contributivității“.
Impozitarea pensiilor speciale ar fi ultima variantă, dacă nu vor eșua celelalte încercări de a elimina privilegiile pentru anumite categorii: “E și asta o soluție, deși atunci când impozitezi, impozitezi un venit. Nu poți impozita un venit din pensie. Dar dacă vom vedea că nu există altă soluție, ne vom gândi și la varianta impozitării suplimentare a acestor pensii”.
Hotararea trebuie contestata deoarece solutia a fost atinsa conflictul de interese in care erau judecatorii. Interesele au influentat, dovada ca solutia estet trasa de par. Si nu numai cei doi care iau acum pensii speciale au fost interesati, toti se includ in ciitor in categoria respectiva. Eu am spus asta de la inceput.
Dar unde sunt ONG-urile declarate aparatoare ale democratiei? Papa fonduri si stau cuminti? Ele in primul rand ar trebui sa se adreseze unor institutii europene competente.
Pensia este un venit si se impoziteaza peste tot in Europa.
Ce aberatie este aceea, ca pensia nu reprezinta un venit ??????
Măi Orbane atât ați lungit-o că practic te poți pisa pe ea de legea !!!… dacă aveai sânge în instalații, acum erau impozitate cu 90% din decembrie anul trecut…dar v-au interesat anticipatele …se termina starea de alertă și aleluia ,… poate in viitorul apropiat,peste vreo șase ani lumină ….
Nu mi-am imaginat ca Orban va fi o asa nulitate absoluta ca premier. E un vid in capul lui in toate domeniile si o lipsa de curaj si decizie care o fac pe veve analfabeta sa para barbata in comparatie cu el si guvernul lui de rataciti! Bibilica de la finante care se lauda ca a citit km de carti, ce e drept bibilica nu s-a laudat in fata parlamentarilor ca a si inteles cartile pe care le-a citit nu a fost in stare sa gaseasca nici in perioadele de vid legislativ datorate starii de urgenta o solutie pentru aceste pensii speciale si pentru reducerea salariilor, bonusurilor, voucherilor si sporurilor nemeritate ale camariliei bugetarilor de lux, ceea ce ne face sa credem ca in stil USL au mintit poporul pentru voturi, liberalii nedorind sa renunte la aceste privilegii echivalente cu furtul din banii cetatenilor de care profita si foarte multi impostori vopsiti in liberali!