luni, mai 20, 2024
AcasăNewsCe primim în schimbul sistemului Patriot donat Ucrainei: SUA aprobă vânzarea către...

Ce primim în schimbul sistemului Patriot donat Ucrainei: SUA aprobă vânzarea către România a unor rachete ultraperformante pentru avioanele F-16

-

La nici 48 de ore după discuția de la Casa Albă dintre Joe Biden și Klaus Iohannis, în care președintele României și-a arătat deschiderea pentru a ceda un sistem antiaerian Patriot către Ucraina, încep să sosească și „dividendele“. Statele Unite au dat undă verde pentru vânzarea către România a rachetelor aer-aer ultraperformante AIM-9X Sidewinder Block II, care vor fi folosite de avioanele F-16 românești. Informația a fost furnizată chiar de Ambasada SUA la București.

După întrevederea Biden-Iohannis, o întrebare pusă de un jurnalist l-a silit pe președintele României să recunoască faptul că s-a discutat despre posibilitatea ca țara noastră să cedeze Ucrainei unul din cele 4 sisteme antiaeriene Patriot achiziționate. Kievul are nevoie de minimum 7 sisteme Patriot pentru a închide spațiul aerian pentru rachetele rusești care acum fac ravagii, distrug infrastructura energetică, lovesc mall-uri, blocuri de apartamente și diverse instituții.

Iohannis a menționat că va ridica problema în CSAT, dar că e nevoie ca România să primească la schimb ceva, pentru că nu poate rămâne descoperită în problema defensivei aeriene.

Discuția a avut loc marți seara, iar vineri deja a sosit primul răspuns american: aprobarea pentru ca AIM-9X Sidewinder, produse de Compania Raytheon – aceeași care fabrică și sistemele Patriot – să poată fi exportate în România. Aceste rachete aer-aer cu rază scurtă de acțiune, cu care sunt echipate avioanele armatei americane, sunt cele mai performante din lume. Costul unei singure rachete dintre cele aprobate pentru România, adică din categoria Block II, este estimat la 381.000 de dolari. Țara noastră ar urma să cumpere un lot în valoare de 70 de milioane de dolari.

- Advertisement -

Michael Dickerson, însărcinatul cu afaceri al SUA la București, a comentat: „Această achiziție nu este doar o tranzacție, este o dovadă a angajamentului nostru comun față de securitate și pace. Aceste rachete avansate vor asigura siguranța cerului românesc”.

Atât SUA, cât și România păstrează la secret elementele înțelegerii, astfel că acestea vor deveni cunoscute treptat, pe măsură ce se anunță noi tranzacții sau măsuri. Se estimează că urmează să fie întărite și alte capacități defensive și e posibil chiar ca SUA să investească în industria românească de armament.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Actorul Dorel Vișan își continuă „lucrarea”: „România are nevoie de o dictatură ca a domnului Putin”. A anunțat de la Moscova că-l susține la Președinție pe putinistul Cozmin Gușă

- Advertisement -

9 COMENTARII

 1. … Romania fiind in prima linie, vecini cu razboiul, ar trebui din contra, sa fie cit mai bine inarmata si aparata. Intentia americanilor arata ca pentru ei numai propriile interese conteaza. Raspunsul ar trebui sa fie franc: dam sistem Patriot daca in banii aia primim GRATIS rachete.

  • Păi ni le trimit gratis, tovarășii de la răsărit, Marele Popor Sovietic Prieten 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 2. Cred ca e prima oara cind negociem o cedare. Intelegem, bine, dar vrem ceva in schimb. Pina acum doar am cedat si am plecat capul. Politica capului plecat. Indiferent ca a fost vorba de UE, SUA etc.
  Uite ca se poate.

  • Funcția grasă n-a primit-o dar diploma și bătaia pe umăr – „Good job !” se înscriu în lunga listă de realizări epocale a Iubitului Conducător 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Oricum, apreciem trucajul, tovarășe !😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 3. PROSTI CONDUCATORI MAI AVEM .RAD AMERICANII DE SE STRAMBA :dam gratis un miliard ucrainienilor si in loc sa primim de cel putin un miliard de la americani noi mai platim 750 milioane dolari Asta inseamna sa fii profesor PROST .

  • Daca iohannis avea un dram de patriotism,ar fi cheltuit mai mult pentru apararea noastra,nu doar jumatate din ce a promis,dar a avut alte treburi mai importante,alea pentru satisfacerea dorintelor personale.Iar guvernul pus de el ,o gasca de hoti, a avut si el alte treburi,sa ne faca datori pe viata si sa mareasca birurile,pentru a conduce tara pe veci,pentru bunastarea lor! Asa,aliatii ne apara,dar pe bani,ca stiu cu cine stau de vorba,cu niste hoti!Pana nu scapam de ei,-se poate doar la vot!-nu ne respecta nimeni..si ca sa se lamureasca prostimea ce casca gura la latrinele teve, iohann a fost decorat de un ONG privat,nu de Departamentul de Stat!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -