Catastrofele care au pacificat doi inamici seculari: Grecia și Turcia tocmai au decis să înceteze escaladarea militară după ce s-au ajutat reciproc la cutremur și la accidentul feroviar

1
908
8 februarie 2023: salvatori greci scot de sub dărâmături, în orașul turc Iskenderun, o fetiță de 7 ani. Tragediile din februarie - cutremurul din Turcia și accidentul feroviar din Grecia - au resetat relațiile dintre aceste două țări

Ultimele aproape două luni au consemnat un eveniment aproape unic în istoria lumii, reconcilierea subită între doi inamici seculari, Grecia și Turcia, survenită după două catastrofe majore petrecute în aceste țări, cutremurul din ianuarie și accidentul feroviar din februarie. Atena și Ankara și-au oferit reciproc sprijin în fața acestor dezastre nemaipomenite, iar acum tocmai au convenit să sisteze marile exerciții militare în continuarea normalizării relațiilor bilaterale.

Grecia și Turcia n-au avut niciodată o relație bună după înființarea celor două țări. Au fost tensiuni istorice profunde, otomanii au încercat să mențină Grecia subjugată și au fost cu greu învinși acum 200 de ani, apoi au fost Primul Război Balcanic din 1912, iar la sfârșitul Primului Război Mondial grecii au încercat să ocupe o însemnată parte din Anatolia, inclusiv Constantinopole și strâmtorile Bosfor și Dardanele. De atunci, relațiile au rămas mereu încordate.

În ultimii ani, președintele turc Erdogan a escaladat din nou până la limita confruntării militare tensiunile, amenințând că va ocupa tot Ciprul (care e locuit în partea de sud de greci) și insulele grecești din Mediterana și Marea Egee.

Însă evenimente absolut neașteptate, de un tragism teribil, au resetat complet și brusc relațiile diplomatice dintre aceste două popoare vechi inamice. La începutul lui februarie, o serie de cutremure distrugătoare au pus la pământ sud-estul Turciei, provocând peste 50.000 de morți. Lumea întreagă a sărit să ajute Turcia și Siria devastate.

Printre cei care au răspuns imediat în fața dezastrului au fost grecii, care și-au trimis echipele de salvatori în orașele turcești prăbușite. Departamentul grec de răspuns la dezastre (EMAK) a intervenit cu toate forțele, contribuind la salvarea unor oameni de sub dărâmături, într-un efort frenetic care a durat săptămâni la rând.

Câteva săptămâni mai târziu, în Grecia a avut un cumplit accident feroviar – două trenuri s-au ciocnit frontal pe 28 februarie, dezastrul soldându-se cu 57 de morți. Turcia a trimis, la rându-i, echipe de salvatori, care au intervenit alături de EMAK.

Aceste evenimente cumplite au schimbat brusc relația Grecia – Turcia. Cele două țări au reînceput să comunice, iar acum au ajuns la un acord militar, convenind să limiteze la minimum exercițiile militare pe care le pregăteau în Marea Egee.

Mai mult decât atât, tema confruntării s-a decis reciproc să fie scoasă de pe agenda electorală a celor două țări care se apropie de alegerile generale. Până atunci nu vor mai exista exerciții navale de amploare, exceptându-le pe cele efectuate în comun sub egida NATO.

Se așteaptă ca moratoriul să se prelungească și la vară, deși alegerile se vor ține în luna mai.

Absolut remarcabil este că după 6 februarie, data la care a avut loc primul mare cutremur în Turcia, avioanele de luptă turcești au încetat să mai violeze spațiul aerian grec și să provoace forțele aeriene ale acestei țări.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Donald Trump arată cum ar aduce pacea în „cel mult o zi”: ar lăsa Rusia să rupă bucăți din Ucraina! Fox News a cenzurat în favoarea fostului președinte

* Donald Trump zice că va fi arestat marţi! El invocă „scugeri ilegale de la biroul procurorului districtual din Manhattan, corupt şi extrem de politizat”

* Minciunile putiniste aduc amenzi grele RTV-ului lui Ghiță & Ciutacu: 75.000 de lei pentru „Zelenski nazist, tâmpit, diavol, nenorocit” / Mircea Toma (CNA): „Este un discurs al urii, extrem de periculos. Vorbim deja despre o chestiune de siguranță națională”

* Propaganda rusă anunță mincinos pentru a 7-a oară, prin Cozmin Gușă, că România „a început mobilizarea rezerviștilor” pentru a intra „în războiul lui Biden – Nuland – Zelenski”

* România lui Iohannis: a scăpat de pușcărie și Darius Vâlcov, „creierul“ lui Dragnea. A luat șpagă 4 milioane de lei, dar „fapta s-a prescris“!

* Record mondial: Guvernul lui Iohannis a ajuns la peste 200 de secretari de stat, de 5 ori mai mulți decât are Japonia! Grindeanu (PSD) are 9 secretari de stat, iar Boloș (PNL) – 7

* Culisele războiului din PNL: Iohannis, ținta reală a atacului lansat chiar de omul său, Rareș Bogdan, la adresa lui Aurescu. În tabăra liberală e panică din cauza prăbușirii în sondaje

* A mai fugit un PSD-ist corupt: baronul de Neamț, Ionel Arsene, condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență

Doar în ultimele două luni, Guvernul Ciucă a înființat 26 de noi posturi la Secretariatul General, cu salarii medii de 14-16.000 de lei pe lună!

* Colonelul Turcescu și-a găsit locul: s-a angajat la televiziunea clanului Firea-Pandele! Milionarul putinist va fi plătit generos de locuitorii orașului Voluntari. Va fi coleg cu Oana Lovin și Mădălin Ionescu, prietenii ambasadorului Kuzmin

1 COMENTARIU

  1. Foarte frumos din partea lui Erdogan,in sfarsit o hotarare inteleapta..daca ar renunta si la a mai ameninta Europa cu tot felul de gaselnite de dictator…dar poate se apropie alegerile si de aceea si-a schimbat lupul parul😉..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here