BREXIT. UE, mesaj ferm pentru Boris: felicitări şi hai repede cu ieşirea! Va muşca „buldogul” din Europa unită?

0
2555

„Felicitări! Vă rugăm să votați rapid, în Parlament, Acordul de ieșire din Uniunea Europeană și să știți că suntem pregătiți pentru următoarea etapă”.

Trei idei clare și un avertisment compun mesajul transmis de Bruxelles Londrei, direct pe adresa guvernării Boris Johnson, marele câştigător al alegerilor de joi, 12 decembrie.

Șefii de stat și de guvern UE au urmărit împreună rezultatele alegerilor britanice. Se aflau toţi la Bruxelles pentru un Consiliu European axat pe schimbările climatice și bugetul comunitar pentru următorii 7 ani, dar, inevitabil, au avut ochii aţintiţi asupra Londrei.

Brexit-ul a monopolizat politica Uniunii Europene, din 2016 până azi, și este probabil să facă acest lucru încă multe săptămâni înainte. De aici şi importanța mesajului pe care liderii UE doreau să-l transmită lui Boris Johnson, ca fiind din partea celor peste 400 de milioane de cetățeni europeni îngrijorați de o schimbare iminentă pe continent: ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar.

Charles Michel

„Aș dori să îl felicit pe Boris pentru victoria sa. Este o victorie clară și sperăm ca parlamentul britanic să voteze cât mai curând posibil asupra Acordului de retragere. UE este pregătită pentru următoarea fază. Vom negocia un viitor acord comercial care va asigura un adevărat teren de joc corect pe tărâm economic”, a declarat noul președinte al Consiliului European, Charles Michel, la prânz după încheierea ședinței de la Bruxelles.

„Nu va fi sfârşitul”

Atunci când 17 prim-miniștri sau preşedinţi de stat se află în același oraș, tăcerea este imposibilă. Erau dornici să vorbească mai puțin, dar până la urmă toată lumea trebuia să se pronunțe. Şi au făcut-o.

„Sperăm că acordul va fi ratificat în ianuarie. Calendarul este foarte complicat, va trebui să lucrăm cât mai curând posibil. Suntem gata să facem tot posibilul, având în vedere timpul scurt disponibil. Regatul Unit va fi o țară terță pentru UE, dar în final vom avea o legătură fără precedent. Nu este sfârșitul a ceva, este începutul unor relații excelente între viitorii buni vecini”, a fost şi mesajul noii şefe a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care trebuie să continue moștenirea lui Jean-Claude Juncker în această misiunea foarte complicată a clarificării relaţiei UE-UK.

„Felicitări lui Boris Johnson pentru victoria sa. Vom continua să lucrăm pentru un Brexit ordonat, care să garanteze drepturile și libertățile cetățenilor și să ofere certitudine sectoarelor economice. Ne-am angajat să avem o relație viitoare cât mai strânsă dintre UE și Regatul Unit”, a scris pe contul său de Twitter președintele guvernului interimar de la Madrid, Pedro Sánchez.

„Felicitări pentru victoria ta răsunătoare. Aștept cu nerăbdare să lucrez cu tine pentru prietenie și cooperare puternică între națiunile noastre”, a adăugat şi Angela Merkel.

Bucurie la Bruxelles? Nici vorbă!

Printre liderii comunității europene există multe senzații, dar cu siguranţă nicio bucurie sinceră. Există nervi, pentru că acum se pare că ne confruntăm cu ultima etapă a divorțului, cea mai dureroasă.

Există de asemenea îngrijorare, dar şi alinare, pentru că impasul politic care a scurs resursele tuturor se va termina foarte curând, din câte se pare. Deşi cine ştie…

Există de asemenea un dram de speranță, pentru că pare greu de crezut faptul că totul va fi mai frustrant decât până acum. Dar mai există și ceva adrenalină, pentru că accidentul vine cu adevărat acum și în față ai un cocoş care tocmai s-a umflat în pene, odată cu victoria zdrobitoare în alegeri.

În 11 luni cât în 5 ani! Imposibila negociere

„În sfârșit, avem claritate”, a sărbătorit premierul croat, Andrej Plenkovic, gândindu-se la semestrul următor, când țara sa va prelua președinția temporară a UE și, prin urmare, la organizarea reuniunilor și consiliilor.

„Sarcina noastră este să pregătim cadrul de negociere pentru viitoarea relație. Trebuie să alegem domeniile în care avem securitatea, ambele părți, pentru a putea finaliza negocierea în următoarele 11 luni”, a adăugat el, referindu-se la perioada de tranziție care este prevăzut în Acordul de ieșire care, dacă palatul Westminster aprobă ieșirea ordonată, se va deschide până în decembrie 2020 – o fază intermediară, în care chiar dacă sunt în afara UE, britanicii vor trebui să respecte regulile Uniunii din care au făcut parte.

De asemenea, în aceste 11 luni, viitoarea relație dintre UE și Regatul Unit va începe să fie negociată. Este imposibil ca toate sectoarele europene să încheie un nou cadru într-un timp atât de scurt. Este ceva care în condiții normale ar putea dura mai mult de cinci ani. „Timpul este foarte scurt. Vorbim despre educație, transport, pescuit, probleme sectoriale, multe domenii de negociat. De aceea, lucrăm deja la acest mandat. Va trebui să acordăm prioritate problemelor cu un impact economic mare„, a explicat Von der Leyen.

Va fi Boris factor de dezbinare în UE?

Acordul de ieșire prevede că, dacă în luna iunie 2020 este clar că până la sfârșitul anului negocierea nu va fi închisă, perioada de tranziție poate fi prelungită cu un an suplimentar. Problema este că, în acea fază, Regatul Unit nu are vot sau veto în UE, dar este totuși supus legislației și deciziilor comunitare, ceva greu de digerat la Londra. Johnson a exclus deja orice extensie.

UE știe că menținerea unităţii interne pe continent – după 31 ianuarie, când teoretic Brexit va fi consumat-, va fi dificilă. Britanicilor le va fi mai uşor să forţeze diviziuni în interiorul Uniunii Europene, iar Bruxelles-ul se aşteaptă ca Boris Johnson să apeleze la tot felul de felul de gesturi și trucuri în acest scop.

Tocmai de aceea, liderii UE  trebuie să trimită un mesaj coerent și să construiască un discurs comun. Și pentru aceasta au aprobat câteva puncte în concluziile Consiliului European, documentul care certifică rezumatul fiecărui summit.

Primul „reiterează angajamentul către o ieșire ordonată pe baza Acordului de ieșire și solicită ratificarea și punerea sa în aplicare efectivă” cât mai curând posibil. Al doilea se referă la dorința de a avea „o relație viitoare cât mai strânsă cu Regatul Unit”, dar întotdeauna pe orientările pe care liderii comunității le-au aprobat în trecut. Și nu în ultimul rând un avertisment: această relație trebuie să se bazeze pe „un echilibru de drepturi și obligații”.

Cei 27 au decis să ceară Comisiei Europene să contureze un proiect cu un „Mandat cuprinzător”, care să fie revizuit de către miniștri, pentru a descrie ce se poate face, cum și când.

Va fi Michel Barnier (negociatorul-şef al UE pentru Brexit, alăturat) cel care va vorbi în numele celor 27, dar întotdeauna „în coordonare continuă și dialog continuu cu Consiliul și organele sale”, mai arată documentul publicat.

„Avem atât de multe provocări globale comune, probleme pe care împărtășim aceleaşi valori, aici trebuie să ne concentrăm! Este în interesul ambelor părţi să ajungem la o relație foarte bună și ordonată. Acesta este motivul pentru care obiectivul este o negociere cât mai matură pentru a avea cât mai multe capitole posibil închise la sfârșitul anului viitor”, a spus Von der Leyen, la finalul întâlnirii de la Bruxelles.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Se îngroaşă gluma! Destituirea lui Trump, votată în comisia juridică a Camerei Reprezentanţilor. Senatul, ultimul hop

* Pe Firea au ajuns-o blestemele bucureștenilor! Falimentul Primăriei o obligă să taie 98% din banii alocați bisericilor (10,4 milioane de euro)

* Boris BREXIT. Europa, lovită în plin după victoria conservatorilor în Marea Britanie. Liber la haosul tip Catalunya!

* „El clásico” Barça-Madrid, risc maxim de „Tsunami” antidemocratic! Anarhiştii Catalunyei vor să-i strice sărbătoarea lui Messi

* VIDEO. Ex PSD-istul Mihai Sturzu a pornit „jihadul” mizeriilor anti-Cluj. Ardealul nu-i rămâne dator fostului valet politic al lui Ponta şi Dragnea

* Nicuşor Dan, jos pălăria! „Nu candidez, dacă Opoziţia va avea candidat unic şi nu voi fi eu acela”

* Bombonel, o nouă blasfemie: se compară cu Iuliu Maniu când se plânge că l-a lăsat Iohannis fără decoraţie

* Apare Partidul Coita! Analistul lui Gâdea s-a combinat cu circarul Ilan Laufer în „Platforma Social Liberală”

* Rezultate alegeri Marea Britanie: Boris Johnson câștigă zdrobitor! O majoritate de plus 42 de locuri

* BREXIT: Boris şi cazul copilului dormind pe jos, în aşteptarea unui pat de spital, arată că nimeni nu câştigă în alegerile din Marea Britanie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here