vineri, mai 24, 2024
AcasăLumeaEuropaBREXIT, la loc comanda! Avertisment din Parlamentul European: "Putem bloca acordul de...

BREXIT, la loc comanda! Avertisment din Parlamentul European: „Putem bloca acordul de ieşire din UE!”

-

Parlamentul European ar putea bloca Acordul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană din cauza nerespectării de către Guvernul de la Londra a drepturilor cetăţenilor europeni, afirmă Guy Verhofstadt, negociatorul PE privind Brexit.

„Toată lumea presupune că Parlamentul European îşi va da automat consimţământul pentru Acordul Brexit. Dar acest lucru nu se va întâmpla dacă nu vor fi soluţionate mai întâi problemele referitoare la drepturile cetăţenilor. Cetăţenii nu trebuie să devină victime ale Brexit”, a declarat Guy Verhofstadt, citat de cotidianul The Independent.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, intenţionează să renunţe la perioada de tranziţie post-Brexit şi vrea să obţină până la sfârşitul anului 2020 un acord comercial cu Uniunea Europeană. Oficialii UE au avertizat că perioada de negocieri ar fi prea scurtă.

- Advertisement -

Camera Comunelor urmează să se pronunţe asupra proiectului de Acord Brexit, iar Boris Johnson speră că va obţine un vot favorabil.

Însă Acordul Brexit va trebui ratificat şi de Parlamentul European, precum şi de parlamentele tuturor statelor membre UE.

Victoria lui Boris ajută şi nu prea

Boris Johnson
Britanicii au transmis un mesaj clar pro-Brexit

Partidul Conservator al premierului Boris Johnson a câştigat rececent alegerile parlamentare din Regatul Unit de o manieră categorică, umilind practic Partidul Laburist şi Opoziţia.

- Advertisement -

Votul masiv în favoarea echipei „tory” a fost interpretat ca un mesaj urgent pro-Brexit. La Bruxelles, liderii UE au salutat claritatea mesajului electoral britanic în alegerile de joi, 12 decembrie, în ideea ca acum nimic nu mai poate împiedica ieşirea Marii Britanii din UE.

În 11 luni cât în 5 ani! Imposibila negociere

„În sfârșit, avem claritate”, a sărbătorit premierul croat, Andrej Plenkovic, gândindu-se la semestrul următor, când țara sa va prelua președinția temporară a UE și, prin urmare, la organizarea reuniunilor și consiliilor.

„Sarcina noastră este să pregătim cadrul de negociere pentru viitoarea relație. Trebuie să alegem domeniile în care avem securitatea, ambele părți, pentru a putea finaliza negocierea în următoarele 11 luni”, a adăugat el, referindu-se la perioada de tranziție care este prevăzut în Acordul de ieșire care, dacă palatul Westminster aprobă ieșirea ordonată, se va deschide până în decembrie 2020 – o fază intermediară, în care chiar dacă sunt în afara UE, britanicii vor trebui să respecte regulile Uniunii din care au făcut parte.

De asemenea, în aceste 11 luni, viitoarea relație dintre UE și Regatul Unit va începe să fie negociată. Este imposibil ca toate sectoarele europene să încheie un nou cadru într-un timp atât de scurt. Este ceva care în condiții normale ar putea dura mai mult de cinci ani.

„Timpul este foarte scurt. Vorbim despre educație, transport, pescuit, probleme sectoriale, multe domenii de negociat. De aceea, lucrăm deja la acest mandat. Va trebui să acordăm prioritate problemelor cu un impact economic mare”, a explicat Von der Leyen.

Votul din Marea Britanie, o problemă în plus în Europa

Acordul de ieșire prevede că, dacă în luna iunie 2020 este clar că până la sfârșitul anului negocierea nu va fi închisă, perioada de tranziție poate fi prelungită cu un an suplimentar. Problema este că, în acea fază, Regatul Unit nu are vot sau veto în UE, dar este totuși supus legislației și deciziilor comunitare, ceva greu de digerat la Londra. Johnson a exclus deja orice extensie.

UE știe că menținerea unităţii interne pe continent – după 31 ianuarie, când teoretic Brexit va fi consumat-, va fi dificilă. Britanicilor le va fi mai uşor să forţeze diviziuni în interiorul Uniunii Europene, iar Bruxelles-ul se aşteaptă ca Boris Johnson să apeleze la tot felul de felul de gesturi și trucuri în acest scop.

Tocmai de aceea, liderii UE  trebuie să trimită un mesaj coerent și să construiască un discurs comun. Și pentru aceasta au aprobat câteva puncte în concluziile Consiliului European, documentul care certifică rezumatul fiecărui summit.

Primul „reiterează angajamentul către o ieșire ordonată pe baza Acordului de ieșire și solicită ratificarea și punerea sa în aplicare efectivă” cât mai curând posibil. Al doilea se referă la dorința de a avea „o relație viitoare cât mai strânsă cu Regatul Unit”, dar întotdeauna pe orientările pe care liderii comunității le-au aprobat în trecut. Și nu în ultimul rând un avertisment: această relație trebuie să se bazeze pe „un echilibru de drepturi și obligații”.

Va fi Michel Barnier (negociatorul-şef al UE pentru Brexit, alăturat) cel care va vorbi în numele celor 27, dar întotdeauna „în coordonare continuă și dialog continuu cu Consiliul și organele sale”, mai arată documentul publicat.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Vreau să fiu Regele Lumii!” Viaţa lui Boris Johnson, de mic copil până la BREXIT: numele real, aventurile, originile turco-ruseşti, copiii fără număr clar şi minciunile nenumărate

* BREXIT. UE, mesaj ferm pentru Boris: felicitări şi hai repede cu ieşirea! Va muşca „buldogul” din Europa unită?

* Se îngroaşă gluma! Destituirea lui Trump, votată în comisia juridică a Camerei Reprezentanţilor. Senatul, ultimul hop

* Pe Firea au ajuns-o blestemele bucureștenilor! Falimentul Primăriei o obligă să taie 98% din banii alocați bisericilor (10,4 milioane de euro)

* Boris BREXIT. Europa, lovită în plin după victoria conservatorilor în Marea Britanie. Liber la haosul tip Catalunya!

* „El clásico” Barça-Madrid, risc maxim de „Tsunami” antidemocratic! Anarhiştii Catalunyei vor să-i strice sărbătoarea lui Messi

* VIDEO. Ex PSD-istul Mihai Sturzu a pornit „jihadul” mizeriilor anti-Cluj. Ardealul nu-i rămâne dator fostului valet politic al lui Ponta şi Dragnea

* Nicuşor Dan, jos pălăria! „Nu candidez, dacă Opoziţia va avea candidat unic şi nu voi fi eu acela”

* Bombonel, o nouă blasfemie: se compară cu Iuliu Maniu când se plânge că l-a lăsat Iohannis fără decoraţie

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. UE o sa-l blocheze si MB tot o sa iasa. Singurii care o sa aiba probleme o sa fie cei care raman cetateni ai UE. UE o sa dea vina pe MB si pe cei din urma o sa-i doara undeva … pt ca ei au deja un acord cu SUA.

    Singurul program electoral alui Boris a fost Brexit-ul … si a castigat la scor … si asta spune multe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -