Vladimir Putin a declarat luni seară că teritoriile separatiste pro-ruse din estul Ucrainei – regiunile Donețk și Lugansk, care formează Donbass-ul – ”sunt regiuni ruse”. Tiranul de la Kremlin a recunoscut independența acestora, cerută de liderii autoproclamați ai celor două regiuni ucrainene.
Occidentul se teme că acesta este pasul către o invazie rusă în estul Ucrainei, sub pretextul de a-i apăra pe etnicii ruși și de a proteja independența „Republicii Populare Donețk” și a „Republicii Populare Lugansk”, la cererea de ajutor lansată de liderii acestora.
Invazia poate viza și capitala Ucrainei, pe motiv că actuala guvernare de la Kiev nu respectă „independența” celor două regiuni separatiste.
Kremlinul a declarat luni seară că Vladimir Putin va recunoaște independența teritoriilor separatiste pro-ruse din estul Ucrainei. „Un decret în acest sens va fi semnat în curând”, a transmis Președinția rusă.
Putin i-a informat pe omologul său francez Emmanuel Macron și pe cancelarul german Olaf Scholz, mediatori în conflictul din estul Ucrainei, despre această decizie. Potrivit Kremlinului, cei doi lideri occidentali „și-au exprimat dezamăgirea”.
Recunoașterea se referă la independența a două teritorii pro-ruse din Donbass-ul ucrainean, bazinul minier și industrial (în primul rând, siderurgic) care se învecinează cu Rusia: autoproclamatele „republici populare” Donețk și Lugansk.
Vladimir Putin și-a justificat decizia de a rupe Donbass-ul de la Ucraina făcând un recurs mincinos la istorie. El susține că regiunile din estul Ucrainei sunt „foste teritorii rusești”, că Ucraina este „o creație bolșevică”, iar Rusia ar fi fost fost „prea generoasă” după 1990 cu teritoriile rusești cedate republicilor devenite independente după destrămarea URSS.
”Rusia a fost jefuită când Uniunea Sovietică s-a dezintegrat în 1991”, a declarat Putin. Acesta a afirmat încă o dată că prăbușirea blocului sovietic a generat o „catastrofă geopolitică”.
În 8 ani (2014-2022) războiul dintre Armata ucraineană și separatiștii spriiniți de Moscova a ucis peste 14.000 de oameni.
„Marele patriot rus” Vladimir Vladimirovich merita cu prisosinta sa ramana corijent la istorie. Sau poate ca are o pornire atavica sa consume abuziv materia de culoare inchisa cu care ameninta sa se screme ambasadorul Tatarintsev pe lumea occidentala.
In vechime partile din estul Ucrainei pe care le pretinde Moscova au fost in stapanirea diverselor neamuri din imensitatea euro-asiatica : in antichitate scitii, sarmatii, hunii si apoi kazarii, pecenegii, cumanii si in sfarsit tatarii care pentru sute de ani au avut o organizare statatala relativ stabila, Hoarda de Aur si urmasele ei.
O data cu decaderea acesteia ii gasim in aceste tinuturi pe cazacii de la Don (sec.XVI). Acestia reprezinta o sinteza a popoarelor nord-pontice, inclusiv neslave, si intre ei ajung si tarani rusi fugiti de cnutul nemilos al autocratiei moscovite. Cand puterea imperiala moscovita si-a intins gheara rapace asupra tinuturilor de la Don (sec.XVII) o parte din cazaci s-au supus insa altii au rezistat cu indarjire si au preferat sa isi apere independenta pana au fost total anihilati sau au fost stramutati de rusi in Kuban si apoi izgoniti in Imperiul Otoman (Dobrogea, Anatolia). Celebrii sunt cazacii fideli juramantului lui Ignatie de a lupta pana la capat
contra jugului moscovit. Celor interesati le recomand cartea „Cazacii din Dobrogea” aparuta acum cativa ani la Ed.Militara. Supunerea cazacilor se incheie la 1709 cand hatmanul Pan Mazepa se aliaza cu Suedia lui Carol XII contra lui Petru cel Mare insa fortele lor reunite sunt infrante la Poltava. Urmeaza o represiune care frizeaza genocidul contra populatiei cazacesti ostila rusilor.
De la acel moment pana in in 1917 Rusia duce o politica de rusificare si de colonizare si evident nu organizeaza nici macar sub o forma administrativa unitara Ucraina. Intregul teritoru al actualui stat ucrainean este impartit in mai multe gubernii ca tot restul Rusiei. Macar Basarabia a avut sansa sa fie organizata intr-o singura gubernie ceea ce a contribuit pozitiv la pastrarea religiei, limbii si culturii nationale.
Pe fondul revolutiei din Februarie 1917 ucrainenii incep sa se organizeze in jurul Radei supreme. Un stat hibrid ucrainean functioneaza deja in vara lui 1917 cu cateva luni inainte de Revolutia bolsevica (Octombrie 1917) si care se considera urmas al Hatmanatului Cazacesc suprimat de rusi in sec.XVII. Rusia bolsevica cere pace iar la pacea de la Brest-Litovsk din Martie 1918 se prezinta alaturi de aceasta si Rep. Ucraina ca stat independent aflat sub protectia armatelor Puterilor Centrale si are in fruntea sa pe Hatmanul Skoropadski. Fruntariile acestui stat se intind la est chiar mai mult decat cele din ziua de azi, incluzand si regiunea Rostovului. Imperiul German fiind interesata de existenta unui stat vasal este ceea care mai degraba contribuie la creerea primului stat ucrainenan si nu Sovnarkom-ul lui Lenin. Toate acestea contrazic afirmatiile fostului colonel KGB
privind originea „statului modern” ucrainean. In Noiembrie 1918 armata germana se retrage din cauza infrangerii pe frontul de vest si in anul urmator Ucraina, acum aliata cu Polonia, este invadata de bolsevici si alipita la URSS. Acestia mentin structura numita R.S.S. Ucrainiana in perimetrul aproximativ al hatmanatului pro-german, unul dintre motive fiind acela de a exercita presiuni asupra Poloniei si Romaniei care chipurile ocupau pamanturi ucrainene. In toata perioada de sovietica in Ucraina, ca si in Moldova si in alte republici limba din administratie, din cultura si majoritar din scoli era rusa. Cam pe asta se bazeaza „drepturile” Rusiei. Argumentele pe care le ridica Putin pentru a inghiti parti din Ucraina sunt mai absurde decat cele ale lui Hitler cand a anexat Regiunea Sudeta, Schleswig-Holstein, Memel sau Alsacia. Daca punctul sau de vedere este valabil atunci Putin ar trebui sa intoarca asa-zisa regiune Kaliningrad Germaniei, regiunea Leningrad Finlandei iar Republica autonoma tatareasca de la Kazan sa devina independenta ca si Donetsk si Lugansk.
Imi repugna primitivul si nocivul nationalism ucrainean insa raul cel mare pentru Romania vine azi de la exacerbatul neo-imperialism rus.
Putin este golanul planetei. Daca nu est pocnit peste bot, nu se va potoli. In mod cert nu se va multumi cu ocuparea Donbassului si va ocupa si alte teritorii din Ucraina si alte tari invecinate Rusiei.