Un nou bilanț provizoriu dat publicității de armata israeliană luni dimineață, la două zile după declanșarea teribilului atac al Hamas asupra țării, indică peste 700 de morți și 2.150 de răniți în rândurile israelienilor. Cei mai mulți sunt civili uciși la întâmplare de teroriștii arabi care au reușit să intre în Israel. Cel puțin 260 de oameni care participau la un festival lângă orașul Be’eri, în deșertul de la granița cu Fâșia Gaza, au fost masacrați de palestinienii ajunși în locul respectiv.
Hamas a lansat atacul-surpriză sâmbătă în zori, dinspre Fâșia Gaza, cu o forță extraordinară – ceea ce este considerat deja a fi un eșec monumental al serviciilor israeliene de informații. Au fost lansate mii de rachete asupra Israelului, în timp ce la sol milițiile Hamas au copleșit posturile de control de la frontieră, au spart zidurile și s-au răspândit în interiorul țării, omorând la întâmplare oameni, deopotrivă civili și militari. Au fost capturate și incendiate numeroase vehicule ale armatei, inclusiv tancuri și transportoare blindate.
Ajunși la locul unde se ținea un festival, arabii au masacrat participanții civili. La locul respectiv, membrii serviciului de salvare Zaka au găsit cel puțin 260 de oameni uciși.
Se estimează că linia convenită prin armistițiu a fost traversată de circa 1.000 de militanți Hamas înarmați. Nici după 48 de ore nu a fost încă eliminată total prezența acestora de pe teritoriile israeliene, deși armata a trimis de urgență 100.000 de militari. Luptele continuă în diverse așezări aflate de partea israeliană a frontierei.
Obiectivul trupelor trimise de Israel este lichidarea capacității Hamas de a mai lansa atacuri dinspre Fâșia Gaza. Conform oficialilor americani, o operațiune la sol de mare amploare în Fâșia Gaza, lansată de trupele israeliene, este așteptată în următoarele 48 de ore.
Atacul s-a dat, în mod simbolic, la o zi după împlinirea a 50 de ani de la „Războiul de Yom Kippur”, ofensiva-surpriză a Egiptului și Siriei împotriva Israelului, pe 6 octombrie 1973, când israelienii petreceau (ca și acum) de o sărbătoare religioasă.
„Fala mare, traista goala”. Cam asta se poate aplica la Mossad si Shin Bet.
Pacat de miile de morti si raniti israelieni. Ei se asteptau ca statul sa le ofere protectie si siguranta. Dar statul era ocupat cu altceva, spre exemplu sa faca politica aroganta si sa vorbeasca de Holocaust la fiecare 3 cuvinte exprimate.
In mare parte, de acord, dar asta nu inseamna ca teroristii sa macelareasca nevinovati fara aparare!