joi, mai 2, 2024
AcasăNews„AUR este produsul unor structuri ale statului. Este o formă de revanșă...

„AUR este produsul unor structuri ale statului. Este o formă de revanșă prin care cei care au acumulat multă putere și resurse după 1989 vor să revină la naționalismul practicat de Ceaușescu“ – politologul Alexandru Gussi

-

AUR nu este„ceva căzut din cer“, ci „produsul unor structuri ale statului“, avertizează politologul Alexandru Gussi într-un interviu acordat jurnalistei Magda Grădinaru pentru Spotmedia.ro. E vorba de vechile elite comuniste și securiste perpetuate la putere după 1990, care au acumulat foarte multe resurse și care se folosesc de AUR pentru a încerca să revină la tipul de naționalism practicat de Ceaușescu, mai arată expertul.

Structurile cripto-comuniste de după 1989, conservate la putere, nu pot să-și exprime adevăratele gânduri pentru că sunt silite de regulile UE, de aceea se folosesc de acest proxy pe care l-au inventat, AUR. Aici este un paradox, pentru că deși foștii activiști de partid și securiști, precum și cei pe care i-au format și lăsat în locul lor, au profitat enorm de pe urma intrării României în UE și a trecerii țării la actuala structură de organizare, aceștia rămân nostalgici după regimul comunist.

Un alt element care șochează este că actualul președinte Klaus Iohannis este cel mai apropiat, în comportament, de Ion Iliescu. Este vorba de secretomania preluată de la vechiul activist de partid – deși Iohannis n-a fost membru PCR –, un stil de lucru caracteristic conspirativității comuniștilor de cursă lungă. Iohannis a preluat în 2014 o semi-democrație și va lăsa moștenire în 2024 o demokratură, mai concluzionează profesorul Alexandru Gussi.

Acesta observă că AUR și SOS România, al Dianei Șoșoacă, s-au stabilizat deja de ceva vreme la circa 25 la sută din electorat, în timp ce George Simion și Diana Șoșoacă au, împreună, o intenție de vot de 28% la prezidențiale. „Din acest punct de vedere cred că această stabilitate pe un palier inedit ne arată că nu e vorba de un foc de paie, ci de un fenomen de anvergură, care potențial cred că poate ajunge la o treime din cei care vor vota“, spune politologul.

- Advertisement -

Deși Șoșoacă pare într-o creștere mai rapidă decât Simion, e foarte probabil ca, în final, simpatizanții senatoarei să meargă tot cu AUR. De fapt, observă Alexandru Gussi, prezența acestor formațiuni populist-extremiste nu e o surpriză și trebuie observat că încă din 1990 românii au fost înclinați să aleagă astfel: „populismul a dominat istoria noastră electorală. În 1990 discursul Frontului Salvării Naționale era dominat de populism, Vladimir Tismăneanu vorbea atunci de peronism și salvaționism. Două treimi din români au votat direcția asta în mai 1990. După 1992 și până în 1996 majoritatea parlamentară a fost formată de partide ca FDSN, PUNR, PRM și PSM, care erau toate ultra-populiste. În 1996 CDR a câștigat alegerile mai degrabă datorită unor accente populiste decât datorită anticomunismului. Sigur, PDSR-ul din 2000 era net mai populist, depășit la acest capitol doar de partidul lui Corneliu Vadim Tudor. Fără o dimensiune populistă a discursului său, Traian Băsescu nu putea câștiga nici în 2004, nici în 2009. Să ne mai amintim de populismul cu accente anti-occidentale al USL (PSD-PNL) din 2012, sau de naționalismul PSD-ului lui Ponta și Dragnea din 2014 și 2016. Înainte de AUR, am avut PPDD-ul (locul trei în 2012 cu 14%), iar  USR-ul, deși mult mai soft și venit din altă direcție, a fost la noi un precursor al cyber-populismului. Și să nu uităm UDMR-ul, care s-a făcut frate cu populismul Viktor Orbán”.

Profesorul Gussi aduce argumente atunci când afirmă că AUR este produsul sistemului aflat la putere în România, unul care tânjește pe ascuns după neoceaușism: „Am încercat să explic de ce cred că AUR este produsul unor structuri ale statului.  Acestea se pot apăra spunând că vor să combată un populism care ar risca altfel să fie fi dirijat din afară, mai ales din zona putinistă, reprezentată acum parcă voit-caricatural prin discursul senatoarei de Iași Diana Șoșoacă. Sigur că există un context european. Dar de el se poate profita în diverse feluri. La noi elementul central cred că este acela al unei forme de revanșă ideologică prin care cei care au acumulat multă putere și resurse după 1989, dar care au trebuit să țină un discurs corect politic ca să profite de integrarea în UE, vor acum să revină la o formă de naționalism care, stilistic vorbind, e aproape de cel practicat de Ceaușescu. De unde și o formă de nostalgie cu care vine la pachet. Avem deci un remarcabil paradox: cei care sunt principalii câștigători ai tranziției și ai integrării încearcă, datorită unei forme de neoceaușism, să instrumentalizeze în favoarea lor toate frustrările tranziției și integrării. Acesta cred că e fenomenul esențial AUR, tocmai pentru că s-a născut cu binecuvântarea instituțiilor statului care îi fac pârtie către anul electoral, tocmai pentru că este plin de generali în retragere, tocmai pentru că e promovat intens de o parte a sistemului mediatic, face exces de zel anti-sistem. Iar acest exces de zel se vede mai ales la George Simion. Să spui, spre exemplu, că AUR are o ideologie extremistă, este să legitimezi ideea că are o ideologie, să spui că este extremist, este să iei în serios rolul de extremist pe care l-a asumat”.

Cei 10 ani cu Iohannis în fruntea statului au reprezentat pentru România un regres în plan democratic, acest președinte reușind să întoarcă țara la perioada Ion Iliescu, după ce Băsescu, prin crizele provocate, scosese la iveală dedesubturile ascunse în mandatele lui Iliescu, spune Alexandru Gussi: „Traian Băsescu a provocat prea multe crize de natură politică, dar ele au scos la iveală multe realități ascunse cu grijă în mandatele lui Iliescu. Din perspectivă istorică pare incredibil că această secretomanie a lui Iohannis e similară cu cea specifică culturii instituționale a lui Ion Iliescu, marcată de conspirativitatea comuniștilor de cursă lungă. Marele risc este ca Iohannis să spere că poate avea un succesor care să-i garanteze continuitatea acestei secretomanii, a cărei denunțare l-ar pune probabil într-o postură inconfortabilă. A preluat o semi-democrație și riscă să livreze mai departe o demokratură“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Lista tragediei de la „Ferma Dacilor”. Dintre cei 7 morți în incendiu, 6 aveau între 11 și 22 de ani

* Mesajul celor de la „Ferma Dacilor” amintește de trecutul interlop al patronului. „Am primit orice reproș cu speranța că vom fi iertați pentru păcatele tinereții. Ne-am schimbat”

În 2024, Rusia va investi sute de milioane de euro pentru a destabiliza România, avertizează Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Moldova

Cine e românca lideră a Opoziției sârbe care a intrat în greva foamei. Marinika Ciobanu a fost ministru al Educației în Vojvodina, a fost aleasă de două ori în Parlamentul Serbiei și a renunțat la ambele mandate

Ce impostură! Vaticanul: George Simion n-a fost primit în „audiență privată“ de Papa Francisc, așa cum s-a lăudat liderul AUR

VIDEO. Asta a adus AUR în Parlament! Simion: „Te agresez sexual, scroafo!”. Șoșoacă: „Cară-te de aici, că nu știu ce-ți fac! Fătălăule!”

Ciolacu minte grețos: zice că „nu scapă nimeni de închisoare”, dar legea sa chiar asta face – îi scapă pe marii evazioniști de pușcărie!

În bugetul pe 2024, suma pentru pensiile speciale crește cu 17% – de la 13 la 15,5 miliarde de lei!

Jaf pe banii publici: guvernarea PSD-PNL a mărit numărul bugetarilor cu 5.206 în ultimele 4 luni! Creșterea e de 10.717 în ultimele 10 luni

Speranțe renăscute în rândurile electoratului pro-democrație după formarea Alianței Dreapta Unită – polul care reunește USR, PMP și Forța Dreptei. PSD, PNL și întregul sistem atacă noua alianță

- Advertisement -

3 COMENTARII

  1. PARTIDUL SI SECURITATEA PENTRU ETERNITATE !

    SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE ESTE „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT, NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI SI NE LUAM ‘justitia’, ADICA TOATA PUTEREA”.

  2. Se lucreaza intens ca in turul doi al alegerilor prezidentiale sa ajunga Ciorolacu cu Simeon. Prin vocea sa Pinocchio Puie Monta a relatat acest scenariu excitant pentru elita pizedista. Ei bine daca se va ajunge aici o sa votez cu Simion. Daca este sa dam foc tarii sa ne asiguram ca arde pana la capat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -