joi, noiembrie 21, 2024
AcasăDezvăluiriAplicația care o îngroapă pe Firea. Cetățenii pot urmări "live" pe telefoane...

Aplicația care o îngroapă pe Firea. Cetățenii pot urmări „live” pe telefoane cum sunt otrăviți în București

-

O aplicație pentru telefoanele mobile a produs un șoc la nivelul populației Bucureștiului. În capitala României trăiesc și muncesc peste două milioane de oameni, iar o parte dintre aceștia au fost surprinși să vadă pe ecranele smart-phone-urilor că aerul din oraș e irespirabil.

În ciocnirea dintre Gabriela Firea și Costel Alexe, ministrul Mediului, pe tema poluării, primarul Bucureștiului i-a spus acestuia să se mute din București dacă vrea să respire un aer mai curat.

“Eu i-am spus că dacă se sufocă în Bucureşti, e mai bine la Iaşi, nu-l ţine nimeni cu forţa”, a declarat Gabriela Firea, citată de Știrile Pro TV.

Indiferent de sumele plătite de Gabriela Firea pentru a-și promova „realizările” la posturile de televiziune sau pentru a fi lăudată de conturile false de pe Facebook, nu poate ascunde dezastrul în ce privește toxicitatea aerului din București.

- Advertisement -

Peste două milioane de oameni trăiesc în cel mai poluat loc din Uniunea Europeană, informație confirmată din mai multe surse.

Dar cetățenii orașului n-ar fi putut afla acest lucru fără o aplicație care poate fi descărcată gratis de pe Apple Store sau Google Play. Airly este o aplicație dezvoltată de un grup de ingineri din Polonia care au conectat toți senzorii de mediu din orașele Europei și care oferă informații celor interesați în fiecare moment. Orice deținător de smart-phone poate accesa locațiile din Uniunea Europeană în care sunt montați senzori de poluare pentru a verifica în ce stadiu e calitatea aerului.

De aemenea, un grup de ingineri români vor lansa în luna februarie a acestui an aplicația aerlive.ro care în acest moment se află în faza de test (varianta beta).

- Advertisement -

Aceste aplicații și inițiative ale cetățenilor sunt un coșmar politic pentru Gabriela Firea care, în câteva luni, va candida pentru un nou mandat la Primăria Bucureștiului.

Dar cel mai rău e faptul că fenomenul de conștientizare a faptului că în oraș se respiră un aer toxic va avea un efect economic negativ asupra economiei Bucureștiului.

Ce măsoară aplicația Airly

Aplicația prezintă 3 indici:

– CAQI, indicele cu privire la calitatea aerului, fiind cuprins între 0 și 100).

– PM 2,5, indicele de poluare cu particule mai mici de 2,5 micrometri, a mia parte dintr-un milimetru, adică particule minuscule de praf. Aplicația afișează o cifră în procente, cu cât e mai redusă cu atât calitatea aerului e mai bună. 100% reprezintă o valoare medie, sub 100%, înseamnă aer curat.

– PM 10, indicele de poluare cu particule mai mici de 10 micrometri, a mia parte dintr-un milimetru, adică particule minuscule de praf. Aplicația afișează o cifră în procente, cu cât e mai redusă cu atât calitatea aerului e mai bună. 100% reprezintă o valoare critică, cifra de unde începe pericolul. Sub 100%, înseamnă aer curat.

De exemplu, în data de 15 ianuarie, pe Bulevardul Barbu Văcărescu la ora 16.09, concentrația de PM 2,5 era de 4 ori mai mare decât valorea critică, 394%. Concentrația de PM 10 era de 3 ori mai mare decât valorea critică, adică 300%.

Indicele de calitate a aerului CAQI era pe Bulevardul Barbu Văcărescu de 95 din maximul de 100, aplicația afișând următorul mesaj: „Atac cu particule fine și praf. Rămâneți în casă dacă se poate!”

Indicii pentru câteva orașe europene în data de 15 ianuari, în intervalul orar 15.00 – 16.00 (ora României):

Berlin: CAQI – 12 din 100; PM 2,5 – 28%; PM 10 – 20%.

Berlin, poluare

Viena: CAQI – 46 din 100; PM 2,5 – 111%; PM 10 – 82%.

Viena

Varșovia: CAQI – 54 din 100; PM 2,5 – 137%; PM 10 – 109%.

Varsovia

București: CAQI – 95 din 100; PM 2,5 – 397%; PM 10 – 303%.

Bucuresti

Diferențele sunt colosale. În ultimele zile, tot mai multe alerte sunt postate de cetățeni pe rețelele de socializare și tot mai multe comentarii au loc în jurul poluării extreme cu care se confruntă Bucureștiul.

Reacția autorităților e slabă, iar confruntarea dintre Gabriela Firea și Costel Alexe, ministrul Mediului nu a rezolvat problema, dar nu peste mult timp oamenii chiar vor începe să se mute din Bucureștii.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* O dronă pentru Dan Petrescu! De ce vrea Electric Visionary Aircraft să bage 20 de milioane de euro în CFR Cluj?

* VIDEO. De ce a plecat Nistorescu de la Antena 3: prea multe crime, prea puțin „stat paralel”! Explicațiile unui ziarist de casă al televiziunii lui Voiculescu

* Cele 8 capete de acuzare în cazul Caracal. Dincă, judecat pentru uciderea Alexandrei și a Luizei

* VIDEO. La ce l-a dus mintea pe un șofer din Constanța. Cum să furi un loc de parcare

* E oficial: se schimbă buletinul! Va fi obligatoriu de la 12 ani, va avea CIP și dimensiunea unui card bancar

* Miercuri, de la ora 14.00, Cristina Țopescu va fi depusă la capela Cimitirului Bellu. Joi va fi incinerată. Inima i-a fost luată

* VIDEO. Reacția șocantă a unei profesoare care țipă la elevi când se trezește cu ministrul Educației în clasă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -