ANALIZĂ. Ordinea mondială se prăbușește: Trump și Biden incoerenți; China își amenință vecinii; pericol de război în Liban; Georgie se prăbușește în violență și autoritarism; epurare etnică împotriva ne-arabilor în Sudan; sute de morți din cauza valurilor de căldură

1
545
Milițiile din Sudan susținute de Emiratele Arabe Unite masacrează populația de culoare care nu e arabă

Ordinea mondială stabilită după Al Doilea Război Mondial se prăbușește, în timp ce schimbările climatice fac deja ravagii, iar regiunea Balcanilor este direct vizată, relevă o analiză a evenimentelor care au loc la nivel mondial realizată pe contul de politică externă Cartes du Monde, pe platforma X (fostă Twitter). Chiar în acest moment, la nivel mondial au loc crize multiple, unele dintre ele deja degenerate în război deschis, în timp ce altele amenință să ajungă acolo în curând.

În Sudan, miliții susținute de Emiratele Arabe Unite masacrează membrii triburilor africane Massalit, care nu sunt arabe. Israelul e pe cale să atace Hezbollahul din Liban, China își atacă vecinii pentru a-i intimida și face exerciții de asaltare a Taiwanului, puterea pro-rusă din Georgia distruge cu bâtele opoziția. În Peninsula Coreeană se escaladează rapid tensiunile pe măsură ce Coreea de Nord strânge relațiile cu Rusia și înmulțește incursiunile în Coreea de Sud, care la rândul ei anunță că va trimite arme Ucrainei.

Guvernul Rwandei a pătruns pe teritoriul bogat în minereuri al RepubliciI Democrate Congo și a pornit un nou genocid împotriva etnicilor tutsi, în timp ce, în SUA, ambii candidați la poziția de președinte au tot mai multe momente în care își pierd luciditatea, ridicând întrebări asupra capacității lor mentale.

Peste toate astea lovește încălzirea globală, regiuni întregi fiind devastate de valuri de căldură fără precedent care provoacă mii de morți. Printre regiunile lovite de caniculă teribilă se numără și sudul României.

Mai jos, trecerea în revistă a problemelor care lovesc simultan omenirea în acest moment, analiză făcută pe Cartes du Monde.

„Tensiunile sunt în creștere, iar riscul de escaladare este tot mai mare. Lumea se supraîncălzește și intrăm într-o eră a confruntărilor în care regimurile autoritare se confruntă cu modelele democratice”

„În Sudan are loc epurare etnică, China își amenință vecinii, Georgia se afundă în autoritarism. Iată un tur al lumii care se clatină periculos.

Dimensiunea distrugerii Fâșiei Gaza este fără precedent. Aproximativ 137.000 de clădiri au fost distruse sau avariate. 76% din școli sunt avariate, iar sistemul spitalicesc este distrus.

Risc de război cu Libanul.

Tensiunile continuă să crească între Hezbollah și Israel. Ambele părți își intensifică loviturile, iar Tsahal (Armata israeliană – n. red.) amenință acum cu o ofensivă terestră pentru a curăța Hezbollah. Umbra războiului se profilează acum larg.

Sudan

Războiul civil care a devastat țara începând din 2023 a provocat strămutarea a 9 milioane de civili care fugeau de lupte și moartea a 150.000 de persoane. La aceasta se adaugă riscul de foamete pentru 18 milioane de persoane.

Epurarea etnică

În regiunea Darfur este vremea atrocităților. Mișcarea rebelă RSF face «curățenie etnică» în regiune, vizând populația neagră Massalit. Au fost semnalate gropi comune, iar relatările despre aceste abuzuri se înmulțesc.

Participarea Emiratelor Arabe

Emiratele Arabe Unite furnizează ajutor umanitar pentru a ajuta țara, furnizând în același timp arme rebelilor RSF. Acest lucru permite Emiratelor să utilizeze Sudanul ca o zonă de confruntare cu Arabia Saudită.

China

Beijingul își intensifică agresiunea împotriva vecinilor săi în încercarea sa de a pretinde controlul total asupra Mării Chinei în detrimentul celorlalte țări riverane. În această săptămână, paza de coastă filipineză a fost atacată de mai multe ori de nave chineze.

Taiwanul în vizor

Beijingul continuă să își intensifice exercițiile militare pentru a simula încercuirea insulei. Retorica sa belicoasă continuă să câștige putere. China a recreat districte din Taipei pentru antrenamente de luptă urbană.

Coreea de Nord

Phenianul a efectuat 3 incursiuni pe teritoriul Coreei de Sud de la începutul lunii iunie. Forțele de securitate ale Seulului sunt în stare de alertă maximă.

Legături mai strânse cu Moscova

V. Putin a vizitat Coreea de Nord pentru a cere mai multe arme și muniții, ca să-și susțină ofensiva împotriva Ucrainei. Seulul este îngrijorat de această apropiere și se gândește acum să livreze arme Kievului.

Amenințări la adresa Seulului

După anunțul Seulului privind un posibil transfer de arme către Ucraina, V. Putin a amenințat deschis Coreea de Sud, promițând să livreze arme Coreei de Nord. Prin urmare, regiunea se află într-o perioadă de tensiune crescută.

Georgia

Ca urmare a adoptării legii de inspirație rusă privind agenții străini, autoritarismul cade peste țară. Partidul de guvernământ își intensifică atacurile asupra ONG-urilor și a comunității LGBT.

Creșterea numărului de atacuri

În același timp, sediul principalului partid de opoziție a fost atacat și vandalizat de huligani ai Guvernului. În plus, opozanții au fost intimidați și atacați fizic. Georgia se adâncește în violența politică.

Republica Democrată Congo

Kivu de Nord este în flăcări de doi ani, iar situația continuă să se deterioreze. Regiunea este bogată în aur, staniu și coltan, deschizând apetitul Rwandei, care încearcă să destabilizeze regiunea pentru a acapara resursele sale.

Tensiuni cu Rwanda

Tensiunile cresc între Rwanda și Republica Democrată Congo (RDC). Rwanda este acuzată că sprijină mișcarea rebelă M23, care terorizează regiunea Kivu de Nord. Sunt tot mai multe dovezi ale prezenței soldaților rwandezi în această regiune a RDC.

Amenințare de război

RDC acuză Rwanda de orchestrarea, prin intermediul soldaților săi și al sprijinului acordat M23, a unui genocid al etnicilor tutsi în Kivu de Nord. În replică, președintele rwandez Paul Kagame se declară pregătit pentru o confruntare militară cu RDC.

SUA

Odată cu apropierea datei alegerilor, fostul consilier al lui Trump, Steve Bannon, face apel deschis la insurecție armată în cazul înfrângerii lui Trump la urne. Un climat de violență planează asupra acestor alegeri importante la nivel mondial.

Trump incoerent

Biden este adesea evidențiat pentru momentele sale de incoerență, dar situația este la fel de dramatică pentru D. Trump, care a ținut discursuri goale unul după altul, ridicând întrebări cu privire la starea sa reală de sănătate.

Încălzirea globală

Într-un moment în care lumea este lovită de numeroase crize, lumea se supraîncălzește. Temperaturile record sunt în creștere. Mexic, Grecia, Arabia Saudită și Balcanii sunt afectate de valuri de căldură anormale.

Vor deveni în curând o regulă?

În urma acestor valuri de căldură, decesele se adună cu sutele. De acum înainte, aceste valuri de căldură vor deveni o regulă dacă, până în 2050, omenirea nu va reuși să limiteze încălzirea globală la +1,5 grade.

Concluzii

(…) Tensiunile sunt în creștere, iar riscul de escaladare este tot mai mare.

Lumea se supraîncălzește și intrăm într-o eră a confruntărilor în care ordinea internațională moștenită de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și de la prăbușirea URSS este pusă sub semnul întrebării, iar regimurile autoritare se confruntă cu modelele democratice.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Epidemia de voturi nule indică o fraudă masivă la europarlamentare! Creștere galopantă a numărului de voturi anulate: de la 2,93% în 2019 la 5,19% în 2024

* Elena Lasconi are culoar spre șefia USR: Fritz renunță, Viziteu o susține. Primărița din Câmpulung va candida și la conducerea partidului, și la Președinția României

EDITORIAL CARTIANU: Întăriți USR, nu-l demolați!

* VIDEO. Delir xenofob al lui Rareș Bogdan. Jigniri primitive aduse Franței, în încercarea de a lovi în Clotilde Armand. Cuvinte rudimentare: „colonie”, „Bantustan”, „bande”, „România nu e Mali”. Ambasada Franței e acuzată că o ajută pe Clotilde să fure voturi, iar firmele franceze – că ne fură banii!

1 COMENTARIU

  1. Multi profeti zic ca lumea merge natural spre sfarsit- Apocalipsa, entropia care merge doar in sus. Ca in toate vremurile, dar mai ales in asta conectata, unii mai fac si un banut din fricile colective, altii se straduie sa trezeasca. Multi neaga, dorm mai bine.
    Toata chestiunea poate fi rezumata scurt in termeni de matematica si psihologie,
    Parerea mea, cu care ma apar de profeti falsi, poate ca unii vor zica ca, doar de muste, e ca lumea merge asa de cand lumea, doar ca procesul era mai lent. Insa e limpede ca a accelerat. Inclusiv consecintele au alta dimensiune. Statistic e normal pentru ca, in primul rand, a crescut chiar statistica. Miliarde. Kahneman spunea ca noi nu gandim statistic, nu avem reflexul si nici nu-l antrenam- de aici surprizele care nu sunt deloc surprize doar ca noi nu intelegem, de aici lipsa de asumare a consecintelor, de aici negarea. Timpul nostru individual e scurt si nu avem capacitatea de a integra dupa actiunile noastre si timp, pe o perioada mai lunga, iar consecintele obisnuim sa le ascundem sub pres. Lasam mostenire consecintele generatiilor viitoare. Problema e ca le lasam mostenire si inconstiinta.
    Democratia a fost in minoritate din toate timpurile, si are ceva vechime. Problema ei esentiala e ca depinde de cat de constient e individul de el insusi si de viata lui pe planeta asta. Si viata, asa cum am organizat-o, agrar industrial, favotizeaza masele. Lipseste individuarea, aia, care, parerea mea umila, e necesara si fara de care nu se poate, pentru democratie. Pana atunci, grupurile si grupuletele, stranse pe te miri ce criterii, se vor parui si decima si reconstitui pentru a se parui din nou. Numarul de indivizi, statistica, va face ca paruiala sa fie mai apocaliptica decat cea anterioara. Dupa fiecare paruiala lumea ar trebui sa iasa mai constienta, ai zice, in anssmblu. Al doilea razboi mondial a aratat ca ea se separa si mai tare lasand germenii unei paruieli viitoare si mai mare.
    Si cine stie, poate ca scena, planeta goldiloc propice vietii, se mai poate si rupe, si se rupe lantul de paruieli pana ca noi sa ajungem la individuarea care ar face lumea democratie. Lumea se teme de globalizarea vazuta semn apocaliptic si folosita ca sperietoare de catre manipulare, dar traieste benevol si comod fara sa faca efortul individuarii. Lume si individuare e deja o contradictie in termeni, intentionata, pentru a spune ca limbajul nostru arata unde suntem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.