Pornind de la harta cu raportul de forțe al ucrainenilor și rușilor și de la informațiile despre bătălia pentru Donbass, generalul australian Mick Ryan a făcut pe contul său de Twitter o scurtă analiză a situației, concluzionând să sunt șanse mici ca rușii să reușească în perioada următoare o străpungere decisivă.
Henry Schlottman, veteran în armata americană reprofilat analist militar, a prezentat o hartă a frontului ucraineano-rus din Donbass cu datele existente până la 3 mai, pe care generalul australian Mick Ryan a confirmat-o, sub rezerva unor inerente mici inexactități.
Acum autor de studii militare și contributor la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, generalul Ryan remarcă faptul că rușii continuă să învețe foarte încet să ducă un război – în ciuda faptului că, înainte de 24 februarie, se presupunea că au comandanți cu o anumită experiență.
This is a great @HN_Schlottman product. The green squares are Brigades, which normally have between 2 & 4 fighting units. There are a few takeaways I wanted to share in a short (for me) thread… 1/7 https://t.co/1SWgD73CQJ
— Mick Ryan, AM (@WarintheFuture) May 3, 2022
Contrar tuturor manualelor de tactică și nenumăratelor exemple din istoria militară, comandamentul rus nu își concentrează forțele în punctele unde dorește să realizeze o străpungere, ci le risipește pe un front larg de sute de kilometri, ceea ce face ca superioritatea numerică și de artilerie să nu mai fie decisive.
Generalul Mick Ryan constată că, în continuare, rușii sunt repetenți la capitolul organizare și coordonare, nereușind să-și facă diversele arme să coopereze în atac (infanterie, artilerie, blindate, aviație).
Aceeași remarcă o fac, într-o analiză mult mai vastă, administratorii contului de Twitter specializat în probleme militare Jomini of the West – apreciat de ofițerii și analiștii occidentali. Rușii atacă „pe bucăți” și nu se sincronizează, ceea ce duce la progrese mici și pierderi foarte mari.
Analiza făcută de generalul australian Mick Ryan, pornind de la harta cu raportul de forțe și informațiile despre evoluția bătăliei
„Pătratele verzi reprezintă brigăzile, care în mod normal au între 2 și 4 unități de luptă.
În primul rând, ținând cont de faptul că aceste hărți vor avea întotdeauna unele inexactități, rușii încă nu își concentrează forțele pe niciun «efort principal». Ei continuă să-și împrăștie forțele terestre pe un front larg. Ar fi interesant dacă același lucru este valabil și pentru forțele lor aeriene.
Rusia nu construiește raportul de forțe necesar pentru o pătrundere operațională în est. Știu că unora nu le plac acestea, dar sunt instrumente de planificare utile. Un minim de 3:1 este bun, 4-5:1 este mai bine, atunci când se află în atac (se referă la numărul de atacatori la un apărător, manualele militare spunând că e nevoie de minimum 3 la 1 pentru ca o operațiune să poată avea succes – n. red.).
Raportul de forțe presupune, în general, de asemenea, utilizarea competentă a tirurilor artileriei, observând că Rusia are în mod normal un avantaj aici.
Au nevoie de asta deoarece conducerea tactică, integrarea armelor combinate și logistica rusească sunt slabe. Deși au fost observate îmbunătățiri minore, progresul rușilor în materie de cunoștințe pe câmpul de luptă nu are încă un impact semnificativ. Și este o problemă instituțională, nu tactică.
Așadar, este puțin probabil să asistăm la vreo străpungere operațională rusă care să compromită schema de manevră defensivă generală a Ucrainei în est, cel puțin pe termen scurt.
Dar apărarea este, de asemenea, foarte costisitoare în ceea ce privește forța de luptă Ucraina va avea nevoie de un ajutor occidental continuu pentru a rezista și apoi, în cele din urmă, pentru a-i împinge înapoi pe ruși în est.“