vineri, aprilie 19, 2024
AcasăAlegeri 2020Tânărul Adrian Cozma, în galop spre președinția Consiliului Județean Satu Mare

Tânărul Adrian Cozma, în galop spre președinția Consiliului Județean Satu Mare

-

Adrian Cozma (33 de ani) este un fenomen. Avocat tânăr, consilier județean un mandat și cu un scurt stagiu în Prefectură, și-a construit pas cu pas candidatura la președinția Consiliului Județean Satu Mare. Candidează din partea PNL și are o misiune dificilă într-un județ în care 35% din populație e de etnie maghiară; așadar, un județ în care UDMR este greu de învins.

Dar Adrian Cozma e ambițios, tenace și inventiv. A făcut o campanie convingătoare, care a scos din amorțire multe sate din Țara Sătmarului.

Este pasionat de cai și pare hotărât să urce treptele Consiliului Județean nu la trap, ci în galop! Pe 1 Decembrie 2018, de Centenar, a parcurs venit călare de la Satu Mare la Alba Iulia.

„Vreau să încheiem cât mai repede capitolele «apă, canalizare și drumuri»”

Reporter: Cum a decurs campania electorală? Ce credeți că a atras atenția în această campanie?

- Advertisement -

Adrian Cozma: Am făcut o campanie onestă, dar am spus și adevăruri. Nu sunt adeptul generalizării, al ocolirii unor subiecte sau oameni. Nu jignesc, dar spun clar ce am de spus. Sunt mai direct de felul meu. Am vorbit cu foarte mulți sătmăreni și m-am încărcat cu toate problemele lor. Le știam, dar e bine că le-am auzit și de la cetățeni. Te încarci mai bine dacă ele sunt consolidate și de alți oameni. Oricum, proiectul meu pentru Satu Mare l-am finalizat recent, fiindcă am vrut să culeg toate informațiile și problemele din județ.

Ce domenii și ce probleme vreți să atingeți, să le realizați?

Proiectele și acțiunile mele sunt menite să schimbe viața oamenilor în bine foarte concret. Adică să aducem civilizația în fiecare casă, oamenii să beneficieze de utilități și să modernizăm infrastructura și serviciile. Noi nu trebuie să ieșim la pensie de pe aceste funcții, iar peste nu știu câți ani să vorbim tot „apă, canalizare și drumuri”. Vreau să încheiem aceste capitole cât mai repede.

- Advertisement -

Credeți că alții n-au vrut? Actuala conducere CJ Satu Mare, spre exemplu..

Nu știu ce au vrut ei să facă, dar eu știu că aceste lucruri sunt priorități și îmi canalizez energia spre a le rezolva. O să aduc fonduri europene pentru infrastructură și pentru celelalte proiecte. Dacă nu-mi ajung banii, voi finanța anumite obiective cu bani de la bugetul de stat. Sper să nu fim nevoiți să luăm credite, deși când nu ai variante, mai bine faci ce ai de făcut și plătești o sumă de bani decât să stai zeci de ani cu drumuri de piatră și de pământ.

Dacă veți fi ales președinte, cum veți rezolva concret aceste proiecte?

Bugetele se stabilesc pe priorități, iar infrastructura de drumuri e una dintre prioritățile mandatului meu. Voi reabilita și moderniza întreaga rețea de drumuri, voi implementa proiectul de extindere apă-canal în tot județul și voi pune la punct întregul sistem ce ține de curățenia orașului și de igiena tuturor locuitorilor județului. Trebuie să avem spații îngrijite, dar și oameni îngrijiți. Indiferent de etnie, toți trebuie să ne civilizăm, fiindcă trăim împreună, circulăm în aceleași autobuze, prin urmare vreau să avem o ofensivă în această direcție.

Nu toți au acces la apă, au case sărace. Cum veți putea face?

Dacă va trebui, voi face dușuri în toate zonele sărace pentru acei oameni, fie că sunt din Tășnad sau din alte localități.

Adrian Cozma

Cum veți reuși să aveți fonduri pentru toate problemele?

Vreau ca pe lângă banii pe care-i putem obține de la Uniunea Europeană și de la Guvernul României, care sperăm și cred că va fi condus de PNL, să creștem veniturile din dezvoltare economică. Atragerea de investitori va genera locuri de muncă bine plătite, care vor aduce mai mulți bani tuturor, iar oamenii vor investi pentru construcția de locuințe, pentru diverse afaceri și inițiative private. Va scădea bugetul pentru asistență socială și-l vom spori pe cel al Consiliului Județean. Mai mulți bani, mai multe proiecte realizate. Nu în ultimul rând o să mă asigur că facem lucruri de calitate la prețuri corecte, fie că vorbim de drumuri sau alte investiții. Mă voi asigura că avem constructori serioși, capabili să ducă la bun sfrșit proiectele de dezvoltare ale județului.

Ați vorbit de o creștere economică. Poate președintele unui consiliu județean să crească economia județului?

Da. Direct și indirect. Direct, prin demararea unor investiții publice de anvergură, iar aici o mare parte din bani se reîntorc la buget. Bani pe care-i poți reînvesti în educație și sănătate, iar indirect prin crearea de oportunități pentru mediul de afaceri, pentru tineri care inovează. Sigur că se poate. Mai ales dacă vom ști să impulsionăm dezvoltarea economiei locale.

Ce ar presupune?

Putem fi un pol de creștere în zonă, dar pentru asta trebuie să stimulăm investitorii interni și externi să construiască aici. Investițiile publice și private vor dinamiza piața forței de muncă. Noi trebuie să stimulăm dezvoltarea economiei locale, să sprijinim producătorii locali, și în felul acesta vom avea o creștere a veniturilor tuturor sătmărenilor. E, de asemenea, unul dintre obiective strategice pe termen mediu. Noi asfaltăm și introducem apă, dar locuitorii trebuie să câștige și să aibă venituri decente, altfel nu ne vom dezvolta. Ei trebuie să aibă un serviciu, o activitate care să producă pentru el și pentru comunitățile județului. În felul acesta vom merge înainte.

Ați vorbit în această campanie de turism, de potențialul turistic al nostru.

Da. Satu Mare are un potențial imens în unele domenii. Turismul e unul dintre ele.

Credeți că poate fi un domeniu care să conteze în economia județului?

Da. Turismul poate schimba fața acestui județ. Avem aceste avantaje unice. Suntem lângă două țări, avem tradiții cum numai la noi sunt, avem monumente și un cadru natural de excepție. Ca autorități trebuie doar să promovăm aceste lucruri. Până acum, mediul privat și-a făcut treaba. Sunt pensiuni, s-au făcut investiții. Autoritățile au făcut puncte de informare care nu sunt eficiente și s-au ocupat de a fi prezenți la diverse târguri fără a avea rezultate cuantificabile. E nevoie de un suflu nou în domeniu.

Când vă referiți la susținerea producătorilor locali, vorbiți de fermieri?

Nu doar de fermieri. Noi trebuie să sprijinim orice producător local. Avem fabrici locale importante, cum e fabrica de mobilă de la Ardud. Toți acești oameni, antreprenori și angajați își dezvoltă proiectele aici, acasă, lucru foarte important pentru noi. Cei de afară, care sunt buni investitori, își investesc profitul la ei acasă, de aceea noi trebuie să sprijinim cât mai mult economia locală.

Veți susține economia locală, micii investitori?

Categoric. Producătorii locali, fermierii rămân piloni de bază în dezvoltarea județului. Ei rămân aici, își cresc copiii aici, își construiesc case în Satu Mare, deci plătesc taxe și impozite și susțin practic acest județ. Ei sunt primii care trebuie sprijiniți. Avem nevoie de piețe bine organizate, unde producătorii să aibă prioritate, iar produsele să fie ținute în condiții bune, astfel încât iarna să nu înghețe, iar vara să nu se deterioreze rapid. Trebuie să avem spații cu temperatură controlată și va trebui să construim sau să sprijinim construcția unor fabrici pentru procesarea produselor agricole. Noi astăzi producem grâu și cumpărăm biscuiți. Nu e în regulă. Suntem într-un moment foarte important. Criza de astăzi ne-a arătat că suntem vulnerabili și ineficienți. Se știa că importăm tone de mâncare și n-am făcut nimic. Trebuie o schimbare și procedat altfel.

Ce ne spuneți de promovarea culturii?

Cultura a ridicat principalele orașe europene și putem spune că tot prin cultură s-au ridicat orașe ca Sibiu sau Cluj-Napoca. Dacă ai evenimente de calitate și un act cultural profesionist, poți străluci ca oraș și ca județ. Noi am repetat totul de la an la an și rezultatele sunt modeste. Împreună cu managerii culturali, cu primarii și centrele de cultură, vom aplica un program cultural adevărat. De asemenea, vom susține ideile inovatoare în domeniu, ale tinerilor care pot dinamiza viața culturală din Satu Mare.

Ați subliniat faptul că tinerii trebuie să rămână în Satu Mare. Ce soluții aveți?

Tinerii – și nu numai ei – vor pleca și de-acum încolo dacă veniturile în Satu Mare vor fi mult mai mici ca în altă parte. Suntem mult în urmă pentru că au lipsit investițiile publice, infrastructura de drumuri este precară și nu am fost atractivi pentru investitori, fiindcă nu a fost un interes sau a fost neștiință în privința stimulării aducerii de investiții. Fără locuri de muncă bine plătite vom rămâne tot la coada clasamentului, iar sătmărenii vor pleca în locuri unde găsesc servicii de calitate și unde vor câștiga mai mulți bani. E simplu să te duci la Cluj-Napoca sau în altă parte. Dacă se vor menține diferențe mari în educație, sănătate, evenimente culturale, atunci nu vom schimba mare lucru. Vom rămâne un oraș nedezvoltat și un județ fără o perspectivă pentru generațiile care vin. Eu asta spun mereu. Avem nevoie de un salt important, de o modernizare rapidă a județului și a serviciilor publice.

Nu va fi ușor…

Nu va fi ușor și îmi pun nădejdea în sprijinul sătmărenilor, în energia și entuziasmul pe care îl am și pe care cred că l-am insuflat și echipei cu care am pornit la drum. Sper să reușim.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

ANALIZĂ. Discursul urii: cum a gândit campania electorală clanul Firea-Pandele. De la “homosexualii USR” la falsele panouri USR cu mesaje anti-Nicușor Dan

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -