Activitatea Parchetelor va avea de suferit, multe anchete importante vor fi în pericol, iar Secția pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) nu va putea deveni operațională.
Acestea sunt câteva dintre pericolele cu care se confruntă Ministerul Public dacă bugetul alocat de Guvern pentru 2019 nu va fi suplimentat, arată procurorul general, Augustin Lazăr, care solicită Parlamentului o creștere cu aproape 27 de milioane de euro.
Augustin Lazăr a depus la Parlament mai multe amendamente, explicând care sunt necesitățile funcționării unor parchete, ale DNA şi DIICOT.
Printre solicitările procurorului general
- 10 milioane de euro – pentru construcţia sediului DIICOT şi pentru sediile altor patru Parchete: de pe lângă Judecătoriile Mangalia și Moineşti, de pe lângă Tribunalele Dâmboviţa şi Galaţi. Augustin Lazăr subliniază că, în prezent, DIICOT plăteşte o chirie lunară de 58.000 de euro pentru sediul central din Calea Griviţei, nr. 24.
- 5,4 milioane de euro – pentru angajarea a 50 de poliţişti la DIICOT, 66 de auditori de justiţie, 25 de tineri procurori, 18 specialişti în percheziţii informatice, 9 grefieri.
- 4,4 milioane de euro – pentru Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), care se va muta într-un sediu închiriat de la RAPPS, „ceea ce implică cheltuieli suplimentare cu amenajarea spaţiului, utilităţi, chiria pentru sediu etc.”.
- 1,6 milioane de euro – suplimentarea bugetului pentru cheltuieli judiciare, cum ar fi plata expertizelor, printre care cea din dosarul represiunii din 10 august. În acest caz, Secția Militară a Parchetului General a solicitat efectuarea mai multor expertize, printre care „expertiza fizico-chimică asupra substanțelor cu efect iritant lacrimogen folosite de forțele de ordine în cursul intervenției”.
- 850.000 de euro – suplimentarea fondului de flagrant de la DNA şi DIICOT.
Augustin Lazăr a arătat de mai multe ori că eficiența unor Parchete este diminuată din cauza subfinanțării. Lipsa banilor face ca numărul procurorilor să fie insuficient, iar multe dosare stau în nelucrare, pentru că procurorilor le sunt repartizate prea multe dosare.