Scrisoare deschisă către multi-bugetarul Alexandru Arșinel
Maestre Arșinel, m-am uitat pe declarația dvs. de avere din 2019, cu venituri obținute în 2018, și am constatat următoarele: ați obținut 90.733 de lei pe an, ca salariat al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, din postura de manager. Ați mai încasat 86.229 de lei pe an de la aceeași instituție de cultură, în calitate de actor, pe baza drepturilor de proprietate intelectuală.
În același interval de timp, ați mai luat și două pensii: una de la revoluționari, conform legii 341/2004 – 33.720 de lei pe an; alta pentru întreaga carieră de actor, în urma Contribuției de asigurări sociale (CAS), în cuantum de 58.116 de lei pe an. În plus, v-ați mai ales cu o indemnizație de merit de la Ministerul Culturii: 51.600 de lei pe an.
În concluzie, în 2018 ați cumulat salariul cu două pensii, plus frepturile de autor și o indemnizație de merit. Toți banii v-au venit numai de la bugetul de stat. Era normal să fiți concomitent director adjunct/artistic, actor, dublu pensionar și „gradat” merituos? Adică, tot dvs. să fiți șeful, subalternul lui și pensionar favorizat de acesta?
Am studiat și declarația dvs. de avere din 2020, cu venituri obținute în 2019: indemnizația de merit a crescut de la 51.600 de lei la 74.772 de lei pe an, iar pensia pe baza contributivității – de la 58.116 de lei la 73.512 de lei pe an.
Lipsește însă ceva! Nu v-ați mai trecut salariul pe care l-ați primit de la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, nici veniturile din activități independente, deși figurați acolo ca salariat (director adjunct/artistic), respectiv ca actor (drepturi de proprietate intelectuală). N-ați trasat nici măcar acea linie oblică peste chenare, n-ați scris nicio propoziție de genul „N-am obținut un venit”. Asta ar fi însemnat că ați realizat o muncă benevolă. Ceea ce, pare-se, nu-i adevărat.
Atunci, vă întreb, de ce ați mai scandalizat opinia publică, în condițiile în care ați beneficiat de atâtea favoruri? Și la senectute (aproape 83 de ani) continuați să țineți cu dinții de scaunul de director? Voiați să fie al dvs. pe viață? Să fiți șef așa cum e Putin în Rusia? E ridicol, penibil, revoltător, imoral sau cum vreți s-o luați. Era logic ca primarul Capitalei, Nicușor Dan, să nu vă mai prelungească acel contract pentru a rămâne director adjunct până la mumificare!
Într-o emisiune la Antena Stars ați declarat: „Există o indemnizaţie de merit dată de Ministerul Culturii la profesori, actori, arhitecţi. Am obţinut locul 1 într-un top al celor mai buni artişti. Toate sumele sunt justificate oficial, consider că le merit. Am 82 de ani şi am obţinut o indemnizaţie de merit şi o pensie după 70 de ani de muncă. Dacă mă justific înseamnă că mă simt vinovat”.
Nu e vorba că n-ați merita o asemenea indemnizație (legea nr. 118 din 15 martie 2002) sau pensia după o viață de muncă în teatru. E altceva la mjloc: dvs. ați fost până nu demult și salariat al instituției de cultură. Nu v-au ajuns banii din cele două pensii și indemnizația de merit primite în 2020? 182.000 de lei pe an (15.166 de lei pe lună). Nici nu mai pun la socoteală salariul dvs. de manager și de director adjunct.
Practic, în 2020 ați încasat mai mulți bani decât președintele României, Klaus Iohannis, care a luat 179.735 de lei pe an. Să îndrăzniți să vă mai plângeți la bătrânețe că primarul Nicușor Dan nu v-a prelungit contractul de salariat (director artistic), deși sunteți dublu pensionar și cu indemnizație de merit, e curată nesimțire din partea dvs., maestre Arșinel!
Bonus: mai aveți și pensie de handicap de gradul 2, în valoare de 10.800 de lei pe an. Dumnezeu să vă dea sănătate! Mai ales că ați suferit în trecut o operație pe cord și un transplant de rinichi. Cum ați putea totuși să mai conduceți Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” cu atâtea boli și la o vârstă atât de înaintată?!
Ia uitați ce scrie pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) în legătură cu pensia de invaliditate:
„În raport cu gradul de reducere a capacității de muncă, invaliditatea este:
- De gradul I, caracterizată prin pierderea totală a capacității de muncă și a capacității de autoîngrijire;
- De gradul II, caracterizată prin pierderea totală a capacității de muncă, cu păstrarea capacității de autoîngrijire;
- De gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.”
Astfel, repet a doua oară, cum mai puteați conduce Teatrul de Revistă și să mai și jucați pe scenă ca actor, dacă gradul 2 de invaliditate e caracterizat – conform Casei Naționale de Pensii Publice – prin pierderea totală a capacității de muncă? Iar dvs. așa v-ați trecut în declarațiile de avere din 2019 și 2020: cu handicap de grad 2!
În fine, se vede că n-ați citit „Caracterele” lui Jean de La Bruyere. Sau, poate greșesc, le-ați frunzărit, dar n-ați înțeles nimic din ele. Marele moralist francez îi denunța pe toți orgolioșii, lingușitorii și palavragiii societății secolului al XVII-lea. Vă încadrați și dvs. în acele tipologii, maestre Arșinel!
Sunteți orgolios: nu acceptați să fiți înlocuit din vreo funcție nici la 82 de ani și 8 luni.
Sunteți lingușitor: v-ați dus fuga la Antena 3, postul infractorului Dan Voiculescu, să vă plângeți că v-a luat Nicușor Dan „jucăria” numită funcție pe bani publici.
Sunteți palavragiu: ați vorbit pentru interesul propriu, nicidecum pentru cel al românilor de pe urma cărora v-ați însușit atâta bănet.
Tot în declarațiile de avere, la capitolul „Plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate, dacă valoarea de piață însumată a tuturor acestora depășește 5.000 de euro”, ați scris cu majuscule: „Am împrumutat pe fiul meu Arșinel Bogdan”. Și e trecută suma de 100.000 de euro.
Asta-i exprimare de fost manager și director artistic de teatru, de actor renumit, de beneficiar al indemnizației de merit din partea Ministerului Culturii? Poate ați vrut să spuneți: „I-am dat împrumut fiului meu Arșinel Bogdan”. Varianta „Am împrumutat pe fiul meu Arșinel Bogdan”, pe lângă faptul că e un dezacord grosolan, un agramatism evident, sună ca și cum l-ați fi împrumutat cuiva pe fiul dvs. pentru o anumită sumă de bani! Rușinos. Penibil. Grotesc.
Maestre Arșinel, prin toate funcțiile acumulate, ne-ați arătat un lucru: nu v-ați desprins de păcatele trecutului nici la peste 30 de ani de la căderea regimului totalitar comunist, când, în paralel cu actoria, v-ați jucat și rolul de deputat în Consiliul Popular al Sectorului 4 din București: acela de a supraveghea îndeaproape colectarea de cârpe, ziare și fier vechi.
Si se mai vaita scamatorii ca o duc rau la noi in tara .
Cita lacomie…
Pai ori da inapoi pensia de handicap fiind capabil de lucru si deci e nejustificata, ori da inapoi salariul pentru ca in realitate nu a putut lucra, handicapat fiind.
Normal ar trebui dat la „Brutarie”.
Persoanele cu handicap au drept de munca.
În mare parte, aveți dreptate, numai că gradul de handicap nu e același lucru cu invaliditatea în raport cu reducerea capacității de muncă. De obicei, gradul 2 de handicap înseamnă gradul 3 în raport cu reducerea capacității de muncă, deci Arșinel putea munci. Din câte știu, nu putea, însă, 8 ore, ci numai 4, dar asta nu mai știu sigur și nu am timp acum să verific. Ideea e că ați vorbit despre mere și ne-ați arătat pere…
În pricipiu, de acord cu tot articolul, mai puțin cu verbul „a împrumuta”.
Dex-ul nu susţine alegaţia dvs, dle Hubali: ÎMPRUMUTÁ, împrumút, vb. I. Tranz. și refl. 1. A da cuiva sau a lua de la cineva un bun care urmează să fie restituit. 2. A adopta cuvinte, obiceiuri etc.; p. ext. a imita. – Lat. *impromutare sau din împrumut. sursa: DEX ’09 (2009). Sensul 1, folosit de ator, este, evident, corect.
Deduc, de aici, fie că nu aţi cunoscut exact sensul verbului (ceea ce nu vă îndrituiește să folosiți, complet gratuit, la adresa celui înfierat, termenii de „Rușinos. Penibil. Grotesc”), fie că ați cunoscut sensul, dar o întorceți dibaci, ca la Ploiești, precum învârtesc unii politica precum porcu’ dovleacu’, trădând o răutate demnă de o cauză mai bună.
În rest, ce să vă zic? Să fie bine! Și, la vară, cald…
Asta înseamnă bolșevic.
Nu putea sa fie cabotin de o viata fara sa fie mincinos si lacom…
Ma dezgustau aparitiile lui la TV inainte de ’89, acum imi este scarba pur si simplu sa ii mai aud numele, mai ales dupa ce a sarit in capul listei pentru acel transplant…
Arsinel este o mare lichea, un individ de cea mai joasa speta. Sa speram ca va crapa mai repede. Nimeni, cu exceptia familiei, bineinteles, nu ii va simti lipsa.
Bugetar de lux… și sunt zeci de mii ca el… și poporul ăsta plătește… și plătește… și iar plătește… Când oare o să le-o PLĂTIM de-adevăratelea îmbuibaților ăstora?
Vorba lui Coșbuc: „Să nu dea Dumnezeu cel sfânt / Să vrem noi SÂNGE, nu pământ…”
Persoanele cu handicap au drept de munca. Se face o confuzie cu pensia de invaliditate. Arsinel nu are cum sa aiba pensie de invaliditate, ea se transforma automat in pensie de limita de varsta atunci cand atinge varsta legala de pensionare, iar el a atins-o acum vreo 20 ani. Lipsit de documentare si de orice profesionalism acest articol.
Sa va răsplătească Dumnezeu pentru cuvintele scrise ați pus punctul pe ,,i” exact cum trebuie, ar trebui făcută o anchetă cu privire către veniturile realizate și unde este ilegal sa plătească despăgubiri statului ,nu mai uit când s-a dat peste cap o listă de persoane ce așteptau pentru transplant de rinichi și Arsinel l-a primit cred ca în 2 luni,oare câți copii s-au nenorocit în clipa aceea?Dumnezeu sa îl pedepsească pe acest om avar,lacom,egoist!
Singurul venit pe care îl merită și îl dovedește este indemnizația de handicapat (=persoană cu handicap cf.DEX).
Nu mai are nevoie de expertiză la vârsta lui.
[…] Sursa:ziaristii.com […]