vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăFără categorieAGENȚII HAOSULUI (4). "Amicii Rusiei" și Craiova PSD-istă – un pol al...

AGENȚII HAOSULUI (4). „Amicii Rusiei” și Craiova PSD-istă – un pol al propagandei moscovite

-

În plină criză politică internațională provocată de acțiunile militare ale Federației Ruse la granița de est a Ucrainei, când Moscova cere imperativ NATO să-și retragă trupele și capacitățile militare din România, la Craiova se organizează un așa-zis proiect cultural intitulat „Zilele Culturii Ruse”. La doar 60 de kilometri de scutul de la Deveselu, pe care rușii îl vor dispărut…

O știre publicată într-un ziar local craiovean („Cuvântul Libertății”, fostul oficios „Înainte” al Comitetului Județean Dolj al PCR) ne informează că „în perioada 24–28 ianuarie 2022, Asociaţia Amicii Rusiei va organiza în Craiova proiectul cultural «Zilele Culturii Ruse»”.

În programul manifestărilor dedicate „culturii ruse” sunt implicate mai multe instituții publice din Craiova.

- Advertisement -

Casa de Cultură a Studenților din capitala Olteniei urmează să găzduiască vizionarea unor ecranizări ale romanelor lui Dostoievski și capodoperele cinematografice ale lui Andrei Tarkovski. Publicul craiovean poate viziona capodopere ale cinematografiei sovietice: „Idiotul”, „Nopți Albe”, „Umiliși și obidiți”, „Visul unchiului”, „Solaris”.

O altă instituție publică implicată în activitatea de promovare a Rusiei la Craiova este Teatrul Național „Marin Sorescu”. Acesta anunță: „Doritorii vor putea vizita Expoziția tematică «Dostoievski», constând în 20 de panouri expoziționale oferite de Muzeul Dostoievski din Sankt Petersburg. Vernisajul expoziției va avea loc pe 26 ianuarie, ora 15.00, și va fi însoțit de un program artistic.”

Zilele dedicate „culturii ruse” vor culmina cu organizarea, tot în cadrul unei instituții publice, a unui concertul extraordinar al „pianistului rus de notorietate mondială Eduard Kunz”, organizat la Filarmonica „Oltenia”.

- Advertisement -

Șocant este că acțiunea de propagandă pro-rusă este susținută și de Radio Oltenia-Craiova, studioul teritorial al Radioului național, așa cum se observă pe afișul „acțiunii culturale”!

Cine sunt cei care conduc instituțiile publice din Craiova implicate în acțiunea de propagandă pro-Rusia

Casa de Cultură a Studenților din Craiova este condusă (conform informațiilor obținute de pe site-ul instituției) de Silviu Ionuț Dumitrache. Acesta a fost membru al Consiliului Local Craiova din partea PSD, în perioada 2016–2020.

Directorul PSD al Casei Studenților din Craiova
Silviu Ionuț Dumitrache (PSD) – directorul Casei de Cultură a Studenților din Craiova

Conform declarației de interese depusă la data de 27.11.2020, în calitate de consilier local, Dumitrache ocupa, la acel moment, mai multe funcții politice în cadrul PSD:

  • preşedinte al organizatiei Tineretut Social-Democrat (TSD) Craiova, din cadrul PSD Craiova;
  • membru al Biroului Permanent Municipal al PSD Craiova;
  • membru în Consiliul Județean al PSD Dolj;
  • vicepreşedinte al organizației județene a TSD Dolj, din cadrul PSD Dolj.

Teatrul Național „Marin Sorescu” este condus de managerul Alexandru Boureanu. În presă au fost relatate mai multe scandaluri care au zguduit această instituție.

Astfel, în anul 2018, ziarul „Libertatea” informa: „Procurorii anticorupție au făcut percheziții la Teatrul din Craiova, după ce angajați ai instituției de cultură au depus plângeri prin care lansează acuzații grave. Astfel, procurorii DNA Craiova anchetează, printre altele, de ce angajaţii TNC lucrau acasă la managerul Alexandru Boureanu şi cum a vândut acesta un microbuz”.

Alexandru Boureanu - controversatul manager al TNC
Alexandru Boureanu – controversatul manager al Teatrului Național Craiova

În 2020, publicația locală „Gazeta de Sud” dedica scandalurilor din Teatrul Național „Marin Sorescu” un articol cu titlul: „După DNA, la TNC vine și Corpul de Control al ministrului Culturii”.

Conform jurnaliștilor de la „Gazeta de Sud”, „trei angajaţi ai Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova (TNC) au făcut recent o sesizare către ministrul Culturii, prin care acuză conducerea instituţiei de management defectuos. Sunt reclamaţi directorul general, Alexandru Boureanu, adjunctul Gabriel Marciu, juristul Hortensia Mitreanu, precum şi directorul economic Andreea Uvegheş”.

În reclamația respectivă sunt amintite și „aspectele sesizate şi la DNA, despre care GdS a mai scris: licitaţia prin care Marciu a dobândit microbuzul TNC sau lucrările la casa lui Boureanu de la Dâlga, care ar fi fost executate cu materiale şi angajaţi de la Teatru”.

„Rudele celor care ar fi muncit la casă ar fi fost ulterior angajate în instituţie. De asemenea, este amintit şi cazul îmbunătăţirilor de scenă de la Sala «I.D. Sârbu», în care manopera ar fi fost de 15 ori mai mare decât era normal. Din dispoziţiile managerilor, obiecte de inventar de la TNC ar fi fost transportate într-un spaţiu închiriat de instituţie în comuna Işalniţa”, a scris publicația olteană.

În echipa managerială a TNC – instituție implicată energic în organizarea, la Craiova, a așa-zis-ului proiect cultural „Zilele Culturii Ruse” – îl regăsim și pe directorul artistic Vlad Drăgulescu, un alt personaj controversat.

Vlad Drăgulescu - controversatul director artistic al TNC
Vlad Drăgulescu, controversatul director artistic al TNC

În anul 2013, Vlad Drăgulescu a fost implicat într-un scandalul legat de organizarea unui examen pentru ocuparea postului de manager al Casei de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova.

Scandalul a fost relatat de „Gazeta de Sud”, în ancheta jurnalistică având titlul „Scandal în cultura craioveană” și fiind publicată în două părți.

Candidatul Felix Godeanu, a cărui candidatură a fost respinsă în condiții dubioase, a lansat o serie de acuzații la adresa membrilor comisiei de concurs. Aceștia „ar fi plagiat proiectele cu care şi-au câştigat funcţiile”. Este vorba de:

  • Vlad Drăgulescu – la acel moment, preşedintele Asociaţiei „Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021“ (entitate implicată într-un alt scandal cu privire la candidatura Craiovei la titlul respectiv) şi manager al Filarmonicii „Oltenia“;
  • Antoniu Zamfir – manager al Teatrului Liric „Elena Teodorini“;
  • Oana Bică – manager al Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“.

La acuzațiile primite, Vlad Drăgulescu a răspuns senin: „Un proiect de management nu este purtător de drepturi de autor. Eu am elaborat peste 60 de proiecte. Un proiect de succes poate fi preluat în întregime. Cel care prezintă proiectul trebuie să demonstreze că-l poate pune în aplicare. Noi putem să demonstrăm că proiectele noastre, ca manageri, sunt de succes”.

În calitate de manager al Filarmonicii „Oltenia”, Vlad Drăgulescu a fost implicat într-un scandal imens, în urma căruia a fost nevoit să părăsească funcția și să se refugieze, cu ajutorul PSD, la Teatrul Național „Marin Sorescu”, în funcția de director artistic. În acest scandal, Vlad Drăgulescu a pierdut războiul pe care-l declanșase împotriva maestrului Mihai Ungureanu, unul dintre cei mai mari pianiști ai României.

Conform jurnaliștilor de la Gazeta de Sud”, care au prezentat cazul în articolul „Caracatița PSD de la Filarmonica Olteniei, învinsă în justiție”, Vlad Drăgulescu „l-a supus pe Ungureanu unor abuzuri disciplinare pentru că a îndrăznit să conteste unele măsuri din proiectul «Craiova Culturală», care s-a dovedit un uriaș eșec al administrației locale, soldat cu un dosar investigat de procurorii DNA”.

Filarmonica „Oltenia” – a treia instituție publică din Craiova implicată în acțiunea de propagandă pro-rusă organizată de Asociația „Amicii Rusiei” – este condusă de controversatul manger Gabriel Zamfir.

Acesta a devenit celebru cu ocazia marelui protest anticorupție, anti-PSd și anti-Dragnea din 10 august 2018, când a postat pe Facebook un comentariu virulent împotriva protestatarilor: „Un mare respect pentru acei jandarmi și măcar un glonț în cap acelor așa-zise «mame» care au ieșit cu copiii în brațe la proteste, deși se știa că nu e un protest pașnic, așa cum ar trebui să fie în democrație. Dar, deh. nu avem aceeași definiție pentru democrație”.

Garbiel Zamfir - managerul ocrotit de PSD al Filarmonicii OLTENIA din Craiova
Garbiel Zamfir – managerul ocrotit de PSD al Filarmonicii OLTENIA din Craiova

Gabriel Zamfir este considerat de subordonați ca fiind un individ predispus la violență. Într-o înregistrare audio de la o ședință cu salariații, managerul Filarmonicii „Oltenia” îi amenință senin pe sindicaliști: „Oameni buni, puteți să faceți câte greve vreți, să strangeți câte semnături vreți împotriva mea. Vă anunț oficial că, dacă-mi permit să dau cu pumnul într-unul de la ITM (neinteligibil), nu mi-e frică nici că veniți… Cine are urechi de auzit, să audă!”.

În anul 2019, ziarul „Cuvântul Libertății” relata despre „managementul scandalos” de la Filarmonica „Oltenia”: „Acuzele la adresa lui Gabriel Zamfir, de gestionare ineficientă a banilor publici, vin și după concertul «Placido Domingo jr. & friends», care a avut loc pe 20 aprilie 2019, la Sala Polivalentă din Craiova. Un eveniment care a costat 296.991 de lei şi pentru care s-au vândut doar 404 bilete! Grav este faptul că, fără nici un fel de criterii şi fără ca publicul să fie anunţat anterior, au fost distribuite 1.200 de invitaţii! Zamfir măsoară însă succesul evenimentului în like-uri și comentarii favorabile pe Facebook…”

Gabriel Zamfir este fratele lui Antoniu Zamfir – alt personaj controversat, în prezent managerul Operei Române Craiova.

Ambii frați au fost membri în clerul ortodox, dar au fost excluși din cauza problemelor din familie (divorțați). Cei doi sunt fiii preotului Gheorghe Zamfir, fost profesor universitar la Facultatea de Teologie din Craiova, fost Consilier Administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei și unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai controversatului mitropolit al Olteniei, Irineu Popa. În instanță, preotul Gheorghe Zamfir a fost declarat colaborator al Securității comuniste și vinovat de poliție politică în slujba dictaturii ceaușiste.

Publicația locală „Republica Oltenia” a dedicat un serial în care se detaliază activitatea de „turnător” al Securității pe care a desfășurat-o preotul Gheorghe Zamfir, alături de un alt cunoscut preot craiovean, Alexandru Isvoranu, fost profesor al Facultății de Teologie din Craiova.

Jurnaliștii de la „Republica Oltenia” i-au chemat la judecata Consistoriului Eparhial (instanța de disciplină a Arhiepiscopiei Craiovei) pe cei doi preoți turnători ai Securității, dar Mitropolitul Irineu nu a dat curs reclamației și a refuzat să-i judece. Aceștia s-au pensionat, fără să fie tulburați în vreun fel de vreo pedeapsă din partea Bisericii.

Asociația „Amicii Rusiei” – instrument de propagandă pro-rusă?

Din investigația publicată de PRESSHUB, sub semnătura jurnalistei Marga Bulugean, aflăm că Asociația „Amicii Rusiei” a fost înființată, în octombrie 2021, de Marius Onofrei„arbitru internațional, fost balerin al Teatrului de Operă din Bucureşti, stabilit la Craiova de mai mult timp”. Motivul: supărarea domnului Onofrei că „românii nu iubesc Rusia aşa cum iubesc America sau Japonia”.

Asociația AMICII RUSIEI
Asociația AMICII RUSIEI

Marius Onofrei a fost balerin la Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian” din București. El este absolvent al Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti. Este pasionat de dans și coordonează o asociație dedicată acestui domeniu – „Dance Conspiracy”, care are același sediu cu Asociația „Amicii Rusiei”, în Craiova, pe strada Bahlui, nr. 8.

Conform declarațiilor făcute jurnalistei Marga Bulugean, inițiatorul Asociației „Amicii Rusiei” „aproape că recunoaște în mod direct nevoia de propagandă pro-rusă în România”.

Marius Onofrei: „Am constatat că, în societatea noastră, cultura rusă e în urmă cu promovarea. Nu vorbesc despre studierea ei în profunzime, dar mi s-ar părea corect să existe un echilibru între modurile în care promovăm diferitele culturi ale lumii. Şi nu e vorba că oamenii nu ajung la Moscova, aşa cum am ajuns eu, chiar de două ori. De fapt, ei nu ajung nici în SUA, dar cu toate acestea, au o dragoste inexplicabilă faţă de americani. Nici în Japonia nu ajung, şi totuşi ştiu ceva-ceva despre cultura japoneză. Mai puţin despre cultura rusă…”

Dansatorul Marius Onofrei - inițiatorul Asociației „Amicii Rusiei”
Fostul balerin Marius Onofrei – inițiatorul Asociației „Amicii Rusiei”

De unde i-a venit ideea să înființeze asociația? De la „o asociție culturală care a funcționat în România în anii 1930-1940”, care se numea „Amicii URSS”.

Atenție, însă: asociația „Amicii URSS” era încurajată și finanțată de Comintern și avea ca scop promovarea comunismului! A fost creată în iulie 1934 de Petre Constantinescu-Iași, un activist al Partidului Comunist Român (partid scos în afara legii încă din 1924), care se inspirase din activitatea societății franceze „Amis de l’URSS”. Organizația „Amicii URSS” era privită cu suspiciune de autorități și nu a fost niciodată înregistrată oficial. În cele din urmă a fost interzisă la ordinul prim-ministrului Gheorghe Tătărescu pe 25 noiembrie 1934. Organizația a constituit un precedent pentru Asociația Română pentru strângerea Legăturilor cu Uniunea Sovietică (ARLUS), înființată în noiembrie 1944, sub ocupație sovietică.

Dar să revenim la Marius Onofrei, rusofilul din Craiova în anul de grație 2022. Acesta a înființat asociația împreună cu Tatiana Afanasiev, vicepreşedintă, (fost?) lector universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chișinău, stabilită la Craiova, şi cu Alexandru Chera, balerin la Opera Română din Craiova.

Tatiana Afanasiev coordonează o afacere personală, intitulată Centrul de Dezvoltare Personală prin Actorie „Mirrors”, cu activitate în Craiova.

Tatiana Afanasiev - vicepreședintele Asociației „Amicii Rusiei”
Tatiana Afanasiev – vicepreședintele Asociației „Amicii Rusiei”

Conform informațiilor oferite pe contul său de Facebook, Tatiana Afanasiev a urmat studii în domeniul cultural, artistic, istoric și în cel al dezvoltării comunitare și integrării europene: Culturologie, Patrimoniu Cultural și Manifestări artistice la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău (2009, 2011), doctoratul în Filosofie la Academia de Științe a Moldovei (2013) și Master în Dezvoltare comunitară și Integrare europeană la Universitatea din Craiova (2015).

Balerinul Alexandru Chera - fondator al Asociației „Amicii Rusiei”
Balerinul Alexandru Chera – fondator al Asociației „Amicii Rusiei”

Alexandru Chera, balerin la Opera Română din Craiova, originar din Caracal, a urmat cursurile Colegiului Național „Ștefan Velovan” din Craiova și este absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport din Craiova.

Conform investigației publicate de PRESSHUB, „Marius Onofrei nu se jenează să vorbească despre legăturile asociației sale cu Ambasada Rusiei din România: „Ambasada a primit cu bucurie această veste, că s-a înfiinţat o asociaţie care susţine cultura rusă, şi reprezentanții ei au spus că avem tot sprjinul lor. Vor fi prezenţi la toate evenimentele, doar să-i invităm, ne vor aproviziona cu materiale de tot felul. Sunt foarte cooperanţi şi sunt foarte bucuroşi că în sfârşit cineva a avut această iniţiativă”.

Fondatorul Asociației „Amicii Rusiei”, balerinul Marius Onofrei, înțelege că „în conştiinţa colectivă (a românilor – n. red.), Rusia este ceva negativ”, pentru că orice referire la Rusia duce cu gândul la KGB sau la Putin. Onofrei este hotârât să schimbe această percepție.

De remarcat succesul membrilor asociației „Amicii Rusiei” în a convinge și atrage autoritățile publice din Craiova într-o activitate așa-zis culturală, al cărui singur mare beneficiar este președintele Vladimir Putin. Administrația publică din Craiova este infestată de admiratori secreți ai Rusiei sau este vorba doar de indolență?

Craiova – scena unor scandaluri legate de implicarea unor instituții publice în acțiunile propagandistice ale Rusiei lui Putin

În martie 2017, publicația locală „Republica Oltenia” comenta organizarea unei conferințe cu titlul “Politica externă a Rusiei de la începutul Războiului Rece până în prezent”, cu participarea ambasadorului Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin. Organizatorii evenimentului au fost Academia Internațională „Mihai Eminescu” și Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, care a și găzdui prelegerea.

Moderatorul evenimentului a fost managerul Bibliotecii Județene, Lucian Dindirică, personaj politic controversat, membru important al PSD, consilier în Consiliul Local Craiova, om de încredere în cercul de acoliți politici ai cuplului Lia Olguța Vasilescu – Claudiu Manda. Lucian Dindirică este soțul fostei directoare a TVR Craiova, Anca Dindirică, demisă din funcție, în 2021, din cauza unor nereguli în activitatea managerială.

Lucian Dindirică, managerul PSD al Bilbiotecii Județene din Craiova, gazda generoasă a ambasadorului Rusiei la București
Lucian Dindirică, managerul PSD al Bilbiotecii Județene din Craiova, gazda generoasă a lui Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București

Despre așa-zisa Academie Internațională „Mihai Eminescu”, jurnalista Marga Bulugean arată, în articolul publicat de PRESSHUB, că această „organizație-fantomă” este condusă de „un alt amic al Rusiei – Ion Deaconescu, consul onorific al Muntenegrului la Craiova”. „Academia” este „un ONG-paravan prin care se acordă fel şi fel de diplome şi distincţii diplomaţilor ruşi, invitaţi la Craiova sau la Bucureşti, la Fundaţia Nicolae Titulescu – organizație patronată de fostul premier Adrian Năstase”.

Tot în anul 2017, în luna octombrie, la Craiova a fost organizat un alt eveniment dedicat Rusiei lui Putin, anume „masa rotundă cu titlul «Dilemmas of Europe. The Future of Romania and Russia Relations»”. Organizatori: Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, Academia Internațională „Mihai Eminescu” și Centrul pentru Politică Externă şi Studii de Securitate.

În aceeași zi, Biblioteca Județeană a vernisat expoziția de carte cu titlul „Relațiile Româno-Ruse”, fiind expuse aproximativ 50 de cărți redactate în limbile română, franceză, engleză și rusă. O activitate identică (având aceiași organizatori și invitați) fusese organizată, cu o zi înainte, de Fundația Europeană Titulescu, „patronată” de Adrian Năstase (în ultimii ani, unul dintre vectorii de imagine și manipulare ai Federației Ruse în România).

Vedeta evenimentului a fost Alexei Gromîko, prezentat ca profesor doctor, director al „Institute of Europe” și membru al „Russian Academy of Science”. Publicația „Republica Oltenia” dezvăluia, la acel moment, mai multe informații importante despre „analistul” rus.

„Alexei Anatolievici Gromîko este membru al unei vechi și influente familii de diplomați sovietici, care au slujit cu loialitate URSS și mai apoi, după căderea comunismului sovietic, Federația Rusă.

Este fiul unui important diplomat sovietic, anume Anatoli Andreievici Gromîko, diplomat și om de știință sovietic (decedat în septembrie 2017), specializat în problemele geopolitice ale Americii și Africii. Bunicul analistului invitat la așa-zisa activitate științifică pro-rusă de la Craiova este celebrul diplomat sovietic Andrei Andreievici Gromîko (decedat în iulie 1989).

Agentul de influență rus Alexey Anatolievich Gromyko la tribuna Bibliotecii Județene din Craiova
Agentul de influență rus Alexey Anatolievich Gromyko la tribuna Bibliotecii Județene din Craiova

Andrei Gromîko a fost poreclit de occidentali cu cognomenul de Mr. Nyet («Domnul Nu») sau de «Grim Grom», pentru faptul că folosea frecvent dreptul de veto, ca reprezentant al URSS, în Consiliul de Securitate al ONU. În calitate de ministru de Externe al URSS a jucat un rol extrem de important și de controversat în «criza rechetelor» sovietice din Cuba. În calitate de președinte al Prezidiului Sovietului Suprem – de facto, șef de stat – a fost unul dintre susținătorii reformelor lui Gorbaciov, crezând că acestea vor relansa economia sovietică și vor redresa situația politică din URSS. A demisionat din această funcție pentru a-i permite lui Gorbaciov să preia conducerea statului. S-a retras din politică”.

Între organizatorii evenimentului din 2017 s-a remarcat lectorul universitar (la acea vreme) Florin Păsătoiu, de la Universitatea din Craiova. Acesta a fost implicat într-un scandal provocat de Moscova cu privire la semnarea unui așa-zis „acord de cooperare bilateral” între Universitatea din Craiova și Academia Diplomatică a Ministerului Rus de Externe.

Site-ul G4Media.ro a oferit detaliile dubioasei afaceri, într-un articol dedicat subiectului și publicat în octombrie 2018. În scandal a fost implicat Centrul pentru Politica Externă și Studii de Securitate, o structură a Facultății de Științe Sociale a Universității din Craiova, „care postează mesaje ale propagandei ruse, precum faptul că NATO este o organizație epuizată sau necesitatea regândirii ordinii politice din Eurasia”, conform G4Media.ro.

Universitarul craiovean Florin Păsătoiu alături de agentul de influență rus Anatoly Andreyevich Gromyko
Universitarul craiovean Florin Păsătoiu alături de agentul de influență rus Anatoli Andreievici Gromîko

Despre simpatia lui Florin Păsătoiu față de Rusia lui Putin, G4Media.ro oferă informații consistente și interesante.

„Șeful Centrului este Florin Păsătoiu, lector universitar cu studii la Moscova. Potrivit CV-ului său, în perioada septembrie – noiembrie 2014 (în plină criză a anexării ilegale a Crimeei și invadării Ucrainei de către Rusia), Păsătoiu a studiat la Moscova, la Ministerul rus de Externe, despre «Politica externă a Federației Ruse, Politica de Securitate a Federației Ruse și balanța de putere». După întoarcerea de la studiile din Moscova, Păsătoiu s-a remarcat printr-o serie de evenimente și inițiative care au ajutat Rusia să-și propage în România liniile de discurs.

În 2017, centrul pe care îl conduce a invitat-o la Craiova, să discute despre «regionalizarea Euroasiei», pe Ekaterina Mihailenko, de la Departamentul de Relații Internaționale din cadrul Universității Fedarale din Ural, Rusia.

Tot în 2017, Florin Păsătoiu a organizat un eveniment extrem de controversat: l-a invitat să conferențieze la Craiova, la sediul Bibliotecii Județene, pe Alexei Gromîko, diplomat rus și directorul Institutului Europa din cadrul Academiei Ruse de Ştiințe. Potrivit relatărilor de la eveniment, Păsătoiu – care a fost și moderatorul conferinței – l-a lăsat pe Gromâko să-și expună doctrina anti-NATO și anti-europeană fără a-i da vreo replică, mai mult, aprobând spusele acestuia (sursa 1sursa 2sursa 3). Florin Păsătoiu este și autorul studiului «From Obsolete Normative to Realpolitik in the EU and Russia Foreign Policy Relations», care reia teza Rusiei despre o nouă ordine globală.

În martie 2018, chiar înainte de alegerile prezidențiale din Rusia, Florin Păsătoiu a fost din nou la Moscova, împreună cu fostul premier Adrian Năstase și alți delegați ai Fundației Nicolae Titulescu, pentru o conferință cu tema «Vecinătate și buna vecinătate în relațiile internaționale cu privire specială la relațiile româno-ruse». Potrivit relatării lui Adrian Năstase pe blog, invitația de a organiza acțiunea a venit de la «Fondul Gorceakov pentru diplomație publică» – un think tank creat în Rusia în 2010. Contul de Facebook al lui Florin Păsătoiu abundă în preluări ale unor articole de propagandă ale Rusiei.”

De ce Rusia este tot mai interesată de Craiova?

Jurnalista Marga Bulugean amintește și ea despre universitarul craiovean, în articolul publicat de PRESSHUB. „Anul trecut, Centrul pentru Politică Externă şi Studii de Securitate (CFPSS) a lansat Programul pentru fundamentarea de politici publice alternative, în contextul apelului preşedintelui Comisiei Europene pentru a sprijini Conferinţa privind viitorul Europei. Florin Păsătoiu explică de ce ar fi nevoie ca România să iasă din paradigma actuală, axată pe statul de drept și atlantism: «Teama de a genera reacţii dintre cele mai adverse dinspre mediul politic şi media face ca din ce în ce mai mulţi experţi din mediul academic şi sectorul organizaţiilor non-guvernamentale să refuze a-şi asuma analize publice obiective în afara agendei şi mesajelor care au ca obiect să apere „interesul naţional şi statul de drept”. Sintagme precum „interes naţional” şi „stat de drept” au devenit deja clişee în discursurile publice dintre cele mai diverse, folosite adeseori de personaje cu puţină instrucţie, în general, şi formare de specialitate, în particular…»”

În articolul„Oltenia, hub NATO?”, jurnalista Marga Bulugean descrie importanța Olteniei (și implicit, a orașului Craiova, capitala regiunii) pentru activitatea NATO.

La Craiova a fost înființată în urmă cu trei ani – și funcționează – Brigada Multinațională Sud-Est a NATO, care include 6 batalioane și 6 subunități din Armata României, precum și militari din alte 10 state aliate, efectivul total fiind de peste 3.000 de militari de înaltă pregătire profesională.

Brigada NATO a participat recent la trei mari exerciții militare, care au avut ca scop instruirea pentru apărarea colectivă. Este vorba de SCORPIONS LEGACY 2021 (cu efective militare din România, Bulgaria, Italia și Portugalia), SABER GUARDIAN 21 (exercițiu militar multinațional bienal coordonat de Forțele Armate ale SUA în Europa) și GREEN SCORPIONS 21.3 (desfășurat la Cincu și având ca scop creșterea nivelului de interoperabilitate între statele membre ale NATO).

Sigla Brigăzii Multinaționale Sud-Est NATO cu centrul la Craiova
Sigla Brigăzii Multinaționale Sud-Est NATO cu centrul la Craiova

Oltenia reprezintă o zonă militară defensivă deosebit de importantă pentru NATO și, implicit, pentru România. Jurnalista Marga Bulugean indentifică mai multe componente militare și strategice care constituie un adevărat „conglomerat internațional defensiv:

  • Brigada Multinaţională Sud-Est, de la Craiova, pol de securitate pe flancul estic;
  • Baza militară de la Deveselu (județul Olt), care găzduieşte Scutul antirachetă;
  • Fabrica de Avioane de la Craiova – Centrul naţional de mentenanţă IAR 99, unde se vor construi drone militare, printr-un program derulat în parteneriat cu firma israeliană Elbit Systems;
  • Aeroportul Internaţional din Craiova, folosit de avioanele NATO care sunt în categoria aeroportului, iar pe viitor NATO intenţionează să consolideze o pistă pentru aterizarea avioanelor de tip C 17;
  • O componentă rutieră a proiectului de mobilitate militară a UE, evidenţiată între zona de frontieră Calafat-Vidin – Craiova, gazda brigăzii multinaţionale NATO–Bucureşti, gazda Comandamentului multinaţional de Divizie Sud-Est al NATO– Constanţa, cel mai mare port estic al Uniunii Europene şi gazdă a bazei militare Mihail Kogălniceanu, punct strategic important pentru NATO;
  • Liceul Militar „Tudor Vladimuirescu” din Craiova;
  • patru porturi la Dunăre, cel mai mare fiind Calafat, care face legătura printr-un pod cu un alt stat membru NATO, Bulgaria, și cu Serbia, respectiv Balcanii de Vest, o zonă importantă pentru NATO”.

Efortul informativ și propagandistic manifestat de Rusia în Oltenia este, deci, unul dictat de interesele militare ale regimului Putin. Din păcate, Rusia găsește cu multă ușurință „cozi de topor” sau „idioți utili” în acțiunile sale din România, transformându-i pe aceștia în toxici Agenți ai Haosului.

DE ACELAȘI AUTOR:

AGENȚII HAOSULUI (1). Leșinata Revoluție Neofascistă. De ce au eșuat Batalioanele de Asalt ale AUR în tentativa de ocupare a Parlamentului

AGENȚII HAOSULUI (2). Antisemitismul, neolegionarismul și naționalismul de grotă marca AUR, de mare folos pentru Rusia lui Putin

* AGENȚII HAOSULUI (3). Extremiștii de la AUR – „Coloana a V-a” a unei puteri străine în România?

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* America le-a răspuns deja rușilor. Joe Biden: „Avem o obligaţie sacră de a apăra Polonia și România! Vom creşte prezenţa militară în aceste state”

* Rusia somează NATO să se retragă din România și Bulgaria! Ministerul de Externe rus: „Toate trupele străine, armamentul și echipamentele militare grele să fie scoase din aceste țări”

* Terorismul sindical continuă și sâmbătă. A treia zi de grevă la STB, Bucureștiul e paralizat de gherila sindicală a PSD

* PSD continuă să terorizeze Capitala chiar și fără „baronul de la metrou”! „Noul Rădoi”, lăcătușul Vasile Petrariu, e omul Gabrielei Firea, căreia i-a făcut campanie deșănțată în 2020

* În plină criză a energiei, șeful ANRE, PSD-istul Chiriță, se bronzează în Caraibe! Îl plătim cu 11.500 de euro pe lună

* PSD-istul Claudiu Manda, pe locul 9 în topul chiulangiilor din Parlamentul European. Soțul Olguței Vasilescu și-a luat apartament la Bruxelles cu 240.000 de euro

* Ciucă reușește s-o egaleze pe Dăncilă: l-a pus șef la Protecția Consumatorului pe Horia Constantinescu, nepotul unui mare demnitar comunist și tovarășul de cumetrii al fiului lui Adrian Năstase

* „Am avut neșansa să mă nasc în țara în care un organ îți omoară puiul și, ca să verifice dacă l-a omorât, îl împunge cu piciorul”. Tristețea nepoatei de ostaș austriac din Primul Război Mondial și a fiicei de fotbalist din echipa națională

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (68) / Căutat și-n otrava de șoareci

* VIDEO. Simona Halep trece de turul 3 ca uraganul, la Australian Open. În „optimi” își va întâlni coșmarul, dar e favorită. Culoar bun spre semifinale

3 COMENTARII

  1. Asa ca nici n-ar fi de mirare sa se deseneze din nou pe un servetel de hartie soarta Romaniei de a trece iar sub vasalitate rusa. Populatia a fost pregatita in toti acesti ani sa iubeasca aceasta perspectiva de catre cozile de topor ale Rusiei, oameni „de baza” care abunda in Romania datorita mafiei PSD pro-ruse prin excelenta….Au denigrat neobosit pe toate caile vestul de 32 de ani incoace….Rezultatul este ca un procent urias al maselor largi chiar gandesc ca ar fi bine sa scapam de UE si NATO…E mai rau decat in 90 cand l-au votat pe Iliescu!!! 32 de ani pierduti!!!!

  2. […] Dintre colaboratorii din presă, amintim și reiterăm mulțumirile noastre, jurnalistei Carmen Dumitrescu și jurnalistului Grigore Cartianu care au contribuit major la difuzarea informației despre acest moment tensionat și periculos din agora Craiovei. (Investigatoria / Ziariștii) […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -