Luptele interne din PNL ar putea ajunge joi la final pentru că, de la ora 14.00, ar trebui să înceapă ședința Biroului Executiv Național în care să se decidă numele propunerii de premier cu care liberalii merg la Cotroceni. Există două tabere clar conturate în acest moment: președintele Florin Cîțu, rămas aproape singur, pe de o parte, și cei 4 prim-vicepreședinți ai partidului, pe de altă parte, care primesc comenzile de la Klaus Iohannis.
Premierul demis Florin Cîțu s-ar vrea tot pe el ales al PNL. Sau, dacă acest lucru este pur și simplu imposibil, măcar propulsarea prietenului Dan Vîlceanu ca propunere a liberalilor pentru postul de premier.
De cealaltă parte, prim-vicepreședinții vor să-l impună pe generalul Nicolae Ciucă drept ales al partidului să conducă viitorul Guvern.
Miercuri seara a existat deja o primă întâlnire în formulă restrânsă, la sediul din Aleea Modrogan, unde prim-vicepreședinții au încercat să-l convingă pe Cîțu să deblocheze negocierile și să renunțe la insistența de a se autopropune șef al următorului Executiv, susțin surse liberale citate de Digi24.ro.
Generalul Ciucă a primit și binecuvântarea PSD. Dacă trece de Biroul Executiv al PNL, e ca și premier
Lupta intestină din PNL, care durează deja de săptămâni bune, este și acum cu rezultat incert. Unele surse, din tabăra rebelilor, pretind că, strâns cu ușa din toate părțile, Florin Cîțu s-ar fi „flexibilizat“ și ar fi, în sfârșit, dispus să renunțe la șefia Guvernului. Dar, în schimb, a venit cu altă idee: numirea unui apropiat ca propunere a PNL pentru premier. Acesta ar fi Dan Vîlceanu, acum ministru de Finanțe și la Transporturi.
În partid, această idee întâmpină însă opoziție. Iulian Dumitrescu, Gheorghe Flutur, Lucian Bode și Rareș Bogdan au instrucțiuni de la Iohannis să-l susțină pe generalul Nicolae Ciucă. Acesta din urmă ar fi agreat și de PSD, care ar accepta, în acest caz, și ca fostul ofițer să preia șefia rotativă a Guvernului pentru următoarele 18 luni. Apoi, din primăvara lui 2023, PSD ar da premierul, urmând ca, din această postură, să organizeze cele 3 rânduri de alegeri din 2024: prezidențiale, parlamentare și locale.
Procedura birocratică a PNL prevede că în ședința Biroului Executiv (probabil azi) se va decide propunerea de premier, apoi se va merge pentru validare în Biroul Politic Național, care are o componență mult mai largă.
Dacă totul va funcționa așa cum vrea Iohannis, săptămâna viitoare ar urma ca Parlamentul să voteze, în sfârșit, investirea Guvernului dorit de președintele României, o coaliție PSD-PNL-UDMR.