Subiectul Justiției, care a generat criza guvernamentală din septembrie și scoaterea USR din coaliție de către președintele Iohannis și premierul Cîțu, nu mai reprezintă o prioritate pentru PSD și PNL, declară surse liberale pentru G4Media.ro. Cele două partide au o viziune comună asupra Justiției: nu vor desființarea Secției Speciale și nici scoaterea conducerii Parchetelor de sub control politic.
În aceste împrejurări, a apărut un nou conflict, dar în interiorul PNL, relatează aceleași surse. Florin Cîțu, președintele liberalilor, este dispus în acest moment să cedeze Ministerul Justiției către PSD, considerând mult mai important să păstreze controlul asupra Ministerului Finanțelor – care este for decisiv pentru avizarea cheltuielilor bugetare. Fără avizul Finanțelor, banii publici nu pot fi împărțiți, iar cine controlează acest minister are o influență covârșitoare în Guvern.
În calea acestui troc, PNL urmând să lase Justiția pe mâna PSD pentru a primi la schimb Finanțele, a intervenit o a treia forță direct interesată în negocieri, președintele Klaus Iohannis, care vrea să păstreze controlul asupra Justiției. Prin liderii PNL pe care-i controlează, Iohannis se opune tranzacției. Șeful statului e mai puțin interesat, în acest moment, de locurile unde se duc banii din buget și mai mult să aibă cuvântul hotărâtor în numirea șefilor de Parchete – DNA, DIICOT, Parchetul General.
Conform informațiilor din interiorul PNL, Iohannis a transmis, prin liderii pe care-i controlează, că liberalii trebuie să păstreze obligatoriu Justiția, Externele, Educația și Energia. Acest lucru a fost confirmat relativ rapid de Rareș Bogdan, om de încredere al lui Klaus Iohannis în conducerea PNL, unde ocupă și postul de prim-vicepreședinte. Fostul jurnalist a declarat luni că justiția ar reprezenta o linie roșie la care partidul n-are de gând să renunțe.
Noul Guvern ar urma să fie făcut cel târziu până la 19 decembrie, adică peste mai bine de o lună.
Conducerea PNL urmează să se întrunească luni seară, de la ora 19.00, într-o ședință decisivă, pentru a stabili dacă face coaliție cu PSD sau cu USR. Mai mulți lideri liberali au fost deja sunați personal de președintele Klaus Iohannis, care le-a ordonat să facă alianță cu PSD. Alți fruntași liberali, care nu sunt sub influența lui Iohannis, sunt foarte reticenți la această perspectivă, avertizând că în această situație partidul și-ar compromite total șansele la alegerile din 2024, unde riscă să aibă soarta PNȚCD.