Guvernul propus de USR, cu Dacian Cioloș prim-ministru, a picat miercuri votul de investitură în Parlament, așa cum era de anticipat, la un scor record: doar 88 de aleși au votat Cabinetul, în timp ce alți 184 de senatori și deputați au votat contra. Urmează o nouă rundă de discuții a președintelui Iohannis cu partidele și o nouă propunere de premier – de data asta, de la PNL.
După cum anticipase toată lmea, PSD și AUR au votat contra Guvernului propus de Cioloș. Parlamentarii PNL și UDMR au fost prezenți, dar au rămas în bănci, abținându-se de la vot. Pentru propunerea de Guvern au votat parlamentarii USR și câțiva de la minoritățile naționale. Pentru ca noul Guvern să fie investit erau necesare 234 de voturi.
Totuși, Guvernul Cioloș a luat cu 8 voturi mai mult decât i-a putut asigura grupul parlamentar al USR, care numără 80 de senatori și deputați. Cele 8 voturi au venit din tabăra Orban a PNL (care nu ascultă ordinele lui Cîțu) și de la Grupul minorităților naționale.
Calculele politicianiste ale PSD și AUR, două partide crescute enorm pe gafele grave ale președintelui Iohannis și ale premierului Cîțu
Șefa Senatului, Anca Dragu, a anunțat că Parlamentul îl va informa oficial pe președintele Iohannis despre faptul că propunerea de Guvern a picat la vot, urmând ca șeful statului să facă altă nominalizare.
Votul contra al PSD și AUR era anticipabil. Ambele partide insistă acum asupra a două idei – alegeri anticipate și suspendarea președintelui Iohannis. În mod evident, ambele lucruri nu se pot face simultan. Dacă președintele ar dizolva Parlamentul, n-ar mai avea cine să-l suspende. Și invers, dacă Parlamentul l-ar suspenda acum pe Iohannis, n-ar mai avea cine să dizolve Legislativul.
Dar acestea sunt detaliile unor jocuri politicianiste făcute de PSD și AUR. Cele două formațiuni exploatează la maximum criza profundă în care șeful statului și premierul demis Florin Cîțu au aruncat țara acum aproape două luni, când au decis să evacueze USR de la guvernare și să forțeze cu orice preț schimbarea lui Ludovic Orban de la șefia liberalilor.
În acest moment, când pandemia face ravagii în România, apropiindu-se amenințător de 600 de morți pe zi, iar inflația este galopantă, criza politică generată de Iohannis și Cîțu a scăpat de sub control și finalul ei este incert.
Pentru a evita alegerile anticipate, există două posibilități, dar ambele presupun ca Florin Cîțu să nu mai fie propunerea de premier venită de la PNL
Președintele pare să fi realizat enormele erori pe care le-a comis în ultimele luni. Surse politice spun că Iohannis ar vrea ca PNL să numească un alt candidat de premier în locul lui Cîțu, care nu mai este acceptat nici de USR, nici de PSD. Dar acum Florin Cîțu, ajuns președintele liberalilor și înconjurat de o conducere epurată de infideli, refuză să mai asculte de comenzi și, spun lideri politici bine informați, evită discuțiile cu șeful statului.
Momentul este foarte periculos, pentru că dacă Florin Cîțu ajunge iar în fața lui Iohannis cu mandat din partea PNL să facă Guvernul, eșecul în Parlament e asigurat. După două propuneri de Executiv respinse, președintele poate dizolva Legislativul și convoca alegeri anticipate. În momentul actual, de criză maximă, acestea ar fi o nenorocire nu doar pentru situația sanitară și economică din România, dar și pentru democrația din țara noastră, pentru că între timp PSD a ajuns la peste 35% în sondaje, iar AUR – la 20%. Ambele formațiuni, cățărate pe valul conspiraționist, au exploatat din plin criza pe care au alimentat-o cu cinism.
Pentru a se evita alegerile anticipate există două posibilități, dar care ambele pleacă de la premisa că PNL nu-l mai pune pe Cîțu candidat de premier. Prima ar fi formarea unui Guvern minoritar PNL – UDMR cu susținerea PSD din Parlament, așa cum a fost înțelegerea inițială între Iohannis și Cioloș. Agreată de conducerea PNL și de întreaga clientelă de partid, această soluție ar asigura stabilitate pe termen mediu, eșecul tuturor reformelor, stagnare și, la un moment dat, când PSD va socoti că e ocazia perfectă, o nouă moțiune de cenzură și, eventual, alegeri anticipate.
Cea de-a doua variantă ar fi refacerea coaliției PNL – USR – UDMR și reluarea urgentă a programului de guvernare promis inițial, astă-iarnă.
Până atunci, săptămâna viitoare urmează noi consultări cu partidele și o altă propunere de premier din partea lui Iohannis. Persoana nominalizată de președinte va avea la dispoziție 10 zile ca să-și creioneze Guvernul, să obțină prin negocieri sprijinul Parlamentului și să reușească validarea echipei sale.