vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăMainDOCUMENT. Cele 13 restricții impuse de Guvern celor nevaccinați anti-Covid, în localități...

DOCUMENT. Cele 13 restricții impuse de Guvern celor nevaccinați anti-Covid, în localități cu rata de infectare de 3-6 la mie

-

Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri, printr-o Hotărâre de Guvern, introducerea obligatorie a certificatului verde Covid-19 pentru accesul la anumite activităţi, în localităţile unde rata de infectare trece de 3 la mie (‰), dar nu depășește 6‰.

Activitatățile cu public nu vor fi închisăâe (cum au fost în 2020 și în primăvara lui 2021), dar accesul va fi condiționat de dovada că participanții sunt vaccinați, testați sau vindecați după trecerea prin boală.

Certificatul verde va fi obligatoriu pentru accesul la competiții sportive, cinematografe, instituții de spectacole și/sau concerte, restaurante, cafenele, baruri, cluburi, discoteci, piscine, nunți și la alte evenimente private.

Înainte de aprobarea prin Hotărâre de Guvern, decizia privind folosirea certificatului verde în plan intern a fost adoptată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), condus de Raed Arafat.

În județele sau localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3 la mia de locuitori și mai mică sau egală cu 6‰, se instituie o serie de norme pentru desfășurarea activităților.

Categorii de persoane care vor avea acces la activități cu public 

  • vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
  • testate – trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;
  • vindecate – persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Obligația de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, se aplică doar persoanelor cu vârsta mai mare de 6 ani (cel puțin 6 ani și o zi)

- Advertisement -

Restricțiile în localități cu rata de infectare de 3-6‰

1. În spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane și cu purtarea măștii de protecție.

2. Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție.

3. Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri etc.) cu un număr de participanți de maximum 200 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană.

- Advertisement -

4. Organizarea de cursuri de instruire și workshopuri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, este permisă cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior și de maximum 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite prin ordinul ministrului Sănătății.

5. Organizarea de conferințe este permisă cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului Sănătății.

6. În condițiile Legii nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, republicată, organizarea de mitinguri și demonstrații este permisă cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane.

7. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase, este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5.00 – 2.00.

8. Activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 5.00 – 2.00.

9. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului.

10. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a piscinelor interioare este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului.

11. Activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spații închise este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 5.00 – 24.00.

12. Activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5.00 – 2.00.

13. Activitățile sportive și recreative în aer liber sunt permise cu participarea a maximum 10 persoane care nu locuiesc împreună, în condițiile care vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului Culturii și ministrului Tineretului și Sportului.

Reguli pentru săli de sport și de fitness, când rata infectării e de 4-6‰

În cazul județelor/localităților cu incidența cuprinsă între 4 și 6 la mia de locuitori, operatorii economici care desfășoară activitatăți cu publicul în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness pot funcționa fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană.

Organizatorii/operatorii economici care desfășoară activități potrivit Hotărârii Guvernului nr. 932/2021(referitoare la prelungirea stării de alertă) au obligația de a scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind Covid-19 folosind secțiunea „Verificare reguli interne” din aplicaţia mobilă Check DCC pentru verificarea autenticităţii, valabilităţii şi integrităţii certificatului, fără a se reține niciun fel de date sau informații din certificatul verificat.

Persoanele fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind Covid-19 sau documente compatibile cu aceste certificate fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2, prin intermediul unui document, pe suport de hârtie sau în format electronic emis de statul respectiv.

Hotărârea aprobată vineri intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I. Excepție fac prevederile care vizează atestarea vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul aplicaţiei mobile Check DCC, care vor intra în vigoare la data de 20 septembrie 2021.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* De ce a devenit Gâdea mare susținător al lui Cîțu

* Soluția ieșirii din criză: „Iohannis să-și recunoască greșelile făcute, să renunțe la Cîțu și să refacă alianța cu USR-PLUS. Altfel, PNL se îndreaptă spre dezastru”

* CTP: „Cîțu e respingător. Afectează imaginea, scorul electoral și încrederea în PNL și în Guvern, chiar dacă nu gândește rău din punct de vedere economic” / „Cel care a creat criza politică este Cîțu, să fie foarte clar!”

* Gheorghe Flutur: „«Festivalul democraţiei» a omorât PNL. Am greșit. Mă rog la Dumnezeu să se termine odată Congresul”

* VIDEO. Victimă a mafiei lemnului: „M-au bătut cu topoarele, m-au dezbrăcat în pielea goală, mi-au aruncat hainele în râpă, m-au trimis acasă în fundul gol”

* Tudor Chirilă după atacul din Suceava al mafiei lemnului: „Ia zi, Lucian Bode, coadă de topor ce ești, ce te oprește să reformezi Ministerul de Interne?“

* Conserve politico-mediatice s-au aliat pentru a răsturna „regimul Iohannis”: Năstase, Tăriceanu, Roman, Severin, Vosganian, Marga, Nistorescu, Cristoiu, Dinescu, Bușcu, Știreanu, Savaliuc

 * Covid-19: riscul de a muri este de 11 ori mai mare la cei nevaccinați decât la cei vaccinați. Riscul de spitalizare: de 10 ori mai mare. Riscul de infectare: de 4,5 ori mai mare

* Mălin Bot a câștigat prima bătălie în justiție împotriva avocatului Cuculis. Jurnalistul e liber să-i critice „Șobolaniada anti-Clotilde”

* CNA l-a rupt cu amenzile pe Radu Moraru. A primit încă una de 30.000 de lei, după ce a spus că vaccinarea e un fel de „Experimentul Pitești“

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -