La o zi după căderea regimului legitim din Afganistan și preluare puterii de către fundamentaliștii islamici (talibani), China s-a grăbit să recunoască noua formulă de putere. În schimb, Rusia nu se grăbește să-i legitimeze pe talibani.
Guvernul comunist de la Beijing a transmis că respectă „voința și alegerea” poporului afgan. În realitate, talibanii nu reprezintă nici „voința”, nici „alegerea poporului afgan”. Ei nu au preluat puterea prin vot democratic, ci prin forța armelor, cu susținerea unor țări cu interese în Afganistan (Iran, China, Rusia etc.).
„Situația politică din Afganistan a suferit schimbări majore”
China speră că talibanii vor putea pune în aplicare promisiunile legate de faptul că „vor asigura tranziția lină a situației din Afganistan”.
Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, a afirmat luni, într-o conferință de presă: „Talibanii afgani au declarat ieri că războiul din Afganistan s-a încheiat și că vor negocia înființarea unui guvern islamic deschis și incluziv, urmând să ia măsuri responsabile pentru a asigura siguranța cetățenilor afgani și a misiunilor externe în Afganistan”.
Oficialul chinez a adăugat: „China speră că aceste declarații pot fi puse în aplicare pentru a asigura tranziția fără probleme a situației din Afganistan, pentru a reduce toate tipurile de terorism și acte criminale și pentru a permite poporului afgan să stea departe de război și să își reconstruiască frumoasa patrie”.
Oficialul Guvernului chinez condus de președintele Xi Jinping a mai spus: „Situația politică din Afganistan a suferit schimbări majore. Respectăm voința și alegerea poporului afgan”.
De asemenea, Hua Chunying a confirmat că ambasada chineză în Afganistan este încă în funcțiune, iar misiunea diplomatică și-a evacuat în prealabil majoritatea cetățenilor chinezi din țară.
Ambasada chineză în Afganistan a transmis duminică, într-o declarație separată, că a informat „diferite facțiuni” din Afganistan „pentru a asigura siguranța cetățenilor chinezi, a instituțiilor chineze și a intereselor chineze”.
Ambasada chineză a adăugat că nu a primit niciun raport cu privire la posibile victime ale cetățenilor chinezi în Afganistan.
Luna trecută, ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, s-a întâlnit cu lideri de rang înalt ai talibanilor în orașul Tianjin din nordul Chine. El a declarat că se așteaptă ca talibanii să joace un rol important în „procesul de pace, reconciliere și reconstrucție” a țării, după cum informa la acea vreme Ministerul de Externe al Chinei.
Rusia „nu se grăbește”, UE își convoacă miniștrii de Externe
Rusia a anunțat că nu se va grăbi să-i recunoască pe talibani ca noua putere de la Kabul, a declarat luni Zamir Kabulov, trimisul special pentru Afganistan al președintelui rus Vladimir Putin. Kabulov a explicat că decizia va depinde de comportamentul talibanilor.
Într-un interviu acordat postului de radio „Ecoul Moscovei”, Zamir Kabulov a spus că „nimeni nu se va grăbi cu această recunoaștere”.
Și Uniunea Europeană se mișcă pe acest front. Miniștrii de Externe ai celor 27 de țări din UE vor avea o reuniune de criză, marți, pentru a discuta recenta cădere a Afganistanului în mâinile talibanilor, a anunțat șeful diplomației europene, spaniolul Josep Borell.
„Luând în calcul ultimele evoluții ale situației din Afganistan și după discuții cu partenerii noștri din ultimele zile și ore, am decis să convoc o video-teleconferință cu miniștrii de Externe ai țărilor membre, mâine dup-amiază, pentru o primă evaluare”, a scris Borrell pe Twitter.
„…viitorul președinte al Emiratului Islamic al Afganistanului”.
Grigore, un emirat nu poate fi dirijat de un presedinte, ci – mai degrabã – de un… emir.
Ce zici ?
Borell asta mai traieste dupa ce l-a facut muci Putin?!? Ca pare o nulitate intr-o functie prea importanta pt el!!! Numai unul si unul si pe acolo prin UE…