Prăbușirea regimului democratic de la Kabul, cu o rapiditate fără precedent în istoria recentă, reprezintă un eșec imens al politicii externe a SUA. Acest fapt este incontestabil.
Vinovăția este a celor trei președinți americani – Obama, Trump și Biden – care au gestionat extrem de prost dosarul Afganistan. Incompetența celor trei șefi de stat americani a fost agravată de șocanta lipsă de profesionalism a serviciilor secrete americane. Se pare că CIA este victorioasă doar în filmele „made in Hollywood”. În realitatea dură și complexă a spionajului contemporan, CIA pierde teren, condusă de neaveniți numiți politic și cu un corp de spioni tot mai afectat de mediocritate și incompetență.
Serviciile secrete americane au oferit estimări eronate atât cu privire la capacitatea militară a talibanilor, cât și la determinarea Guvernului și Armatei afgane de a apăra democrația abia înfiripată în această țară.
Însă mai presus de orice incompetență politică sau lipsă de profesionalism a spionilor americani, experimentul afgan se prăbușește din cauza unor rele vechi de când lumea: lăcomia și corupția.
Lăcomia celor care au beneficiat de sumele imense de bani oferite de SUA pentru reconstrucția Afganistanului a găsit un partener cinic și toxic în corupția endemică de la nivelul autorităților guvernamentale și Armatei afgane.
Președintele Ashraf Ghani, care și-a părăsit cu lașitate postul și propria națiune, trebuie nu compătimit, ci anchetat pentru corupția care a caracterizat regimul său ocrotit de SUA. Alături de el, trebuie anchetați foștii miniștri ai guvernului afgan, precum și ex-generalii Armatei Afganistanului – citesc stupefiat că unul dintre aceștia, generalul Dostum, locuia într-un palat de șeic, de un lux orbitor! Dar cine să-i ancheteze? Guvernul american care acum este în stare de șoc și este cuprins de imensa rușine care a mânjit SUA în urma capitulării Afganistanului în fața talibanilor? Puțin probabil.
Cantitățile imense de bani care au alimentat așa-zisa democratizare a Afganistanului și mai ales, miile de vieți omenești pierdute din rândul afganilor și al militarilor SUA și ai Aliaților, s-au risipit fără absolut niciun folos.
Dimensiunea sacrificiilor umane și financiare făcute pentru democratizarea Afganistanului
Într-o analiză publicată de BCC, cu titlul „Afghanistan: What has the conflict cost the US and its allies?”, sunt prezentate, în sinteză, eforturile militare și financiare făcute de SUA și statele aliate pentru pacificarea și democratizarea Afganistanului.
De la invazia militară a Afganistanului, din octombrie 2001, până în prezent, pe teritoriul acestei țări s-au aflat permanent mii și mii de soldați americani și ai națiunilor aliate. Vârful de maximă prezență militară a fost anul 2011, când numai din partea Armatei SUA, în Afganistan se aflau aproximativ 110.000 de militari, însoțiți de tehnica militară aferentă.
În 2014, NATO a încheiat oficial operațiunile militare în Afganistan, dar a păstrat o forță de aproximativ 13.000 de militari de înaltă calificare pentru a ajuta la înființarea Armatei naționale a Afganistanului și pentru a combate acțiunile de natură teroristă.
La umbra armatelor oficiale a înflorit o adevărată afacere cu mercenari. O mulțime de „antreprenori de securitate” au obținut contracte pentru activități de pază militară (multe prin acte de corupție pe lângă demnitari afgani!) în beneficiul unor entități din Afganistan sau al companiilor străine care derulau acolo contracte de reconstrucție, pe bani occidentali.
Între 2010 și 2012, Statele Unite au cheltuit aproximativ 100 de miliarde de dolari pe an, pentru întreținerea forțelor militare americane din Afganistan.
Din 2001 până în 2019, conform estimărilor Departamentului de Stat pentru Apărare, americanii au investit peste 778 miliarde de dolari în prezența militară americană în Afganistan. La aceste sume imense se adaugă și alte 44 de miliarde de dolari investiți în Afganistan, pentru proiecte civile de reconstrucție, de către USAID și alte agenții guvernamentale ale SUA.
Ajungem la un total de 822 de miliarde de dolari cheltuite de SUA în Afganistan. Dacă adăugăm și cheltuielile cu operațiunilor lansate în Afganistan din bazele militare deținute de SUA în Pakistan, se poate estima (conform unui studiu făcut de Universitatea Brown) suma de 978 de miliarde de dolari cheltuiți până în 2020.
Aproximativ 88 de miliarde de dolari s-au cheltuit pentru instruirea Armatei naționale a Afganistanului, armată care s-a dovedit a fi doar o adunătură de generali corupți și ostași lipsiți absolut de un minim simț al onoarei de militar.
Grave implicații geopolitice pentru SUA
Modul penibil în care Armata SUA, cea mai importantă și modernă armată din lume, a fost silită să lase Afganistanul în mâinile talibanilor va produce costuri geopolitice imense pentru SUA.
Există riscul ca Rusia lui Putin să intensifice acțiunile sale politice și inclusiv militare în zonele unde încearcă să recupereze influența geopolitică pe care o avea înainte de prăbușirea URSS. Prima victimă va fi Ucraina.
În contextul în care America este alungată rușinos din Afganistan, Rusia este încurajată să acționeze dur și rapid pentru a readuce Ucraina în sfera sa de control. Probabil că provocările militare minore pe care Marina și Aviația Rusiei le-au comis la Marea Neagră se vor transforma, în curând, în manevre militare agresive, având ca țintă clară izolarea Ucrainei și recucerirea politică a acesteia.
China comunistă își poate reevalua strategia cu privire la Taiwan – stat pe care-l consideră doar o rebeliune pe un teritoriu aparținând, de drept, Chinei. Nu ar fi nimic surprinzător să aflăm, în zilele următoare, la „breaking news”, că Armata de Eliberare a Poporului a debarcat în Taiwan și i-a „eliberat” pe taiwanezi de sub „tirania capitalistă”.
Poate că cea mai gravă implicație geopolitică pentru SUA este aceea că victoria totală a talibanilor și proclamarea Emiratului Islamic al Afganistanului este doza imensă de optimism și de încurajare pe care o primesc Iranul fundamentalist și toate grupările teroriste islamiste din lume.
Pentru fanaticii islamiști, căderea Afganistanului este un semn divin: America a fost îngenuncheată, fără drept de replică, în Afganistan! Jihadul a învins în Afganistan!
Președintele Biden – care a dat semne de gravă senilitate politică în modul de gestionare a dosarului afgan – să fie pregătit să suporte, în perioada următoare, efectele unei intensificări fără precedent a acțiunilor teroriste împotriva prezenței americane în lume, inclusiv pe teritoriul național american. Prostia se plătește, întotdeauna, iar la nivel geostrategic, prostia se plătește, din păcate, cu vieți omenești.
Prin eșecul rușinos din Afganistan, națiunea americană culege ceea ce a tot semănat în ultimii ani: intoleranță versus aberațiile revoluției de gen, răsturnarea valorilor, care a permis ca infractori de rând să devină eroi naționali, iar eroi ai istoriei americane să fie șterși din memoria publică pe motiv că valorile lor de atunci nu rezonează cu cele ale neomarxismului de azi, naționalism enclavizant etc.
Națiunea americană din timpurile noastre dă semne că este tot mai bolnavă sufletește, dezastrul din Afganistan fiind un simptom care confirmă în mod evident această realitate tristă.
Mai sunt Statele Unite forța capabilă să apere democrația în lume?
Greu de spus…
Excelent articol
Felicitari
Excelent articol.
Degenerarea sistemului de valori american il duce la prabusire. Ca o analogie, Constantinopolul a fost cucerit de otomani cind nimeni nu se mai ocupa de apararea cetatii fiind toti preocupati sa dezbata ce sex au ingerii. Pe atunci se cunosteau doar doua sexe. Acum discutia e mai complexa.