Clotilde Armand, primărița Sectorului 1, a anunțat convocarea Consiliului Local pentru vineri, 23 iulie, pentru a obține aprobarea de a rezilia contractul cu compania de salubritate Romprest. Ședința urmează să aibă loc la ora 12.00 și are pe ordinea de zi un singur punct: mandatarea primarului pentru a începe procedura de desfacere a contractului cu operatorul de salubritate.
Pentru Clotilde Armand și Primăria Sectorului 1, situația a fost simplificată de anunțul prefectului Alin Stoica, făcut vineri dimineață: Prefectura a declarat stare de alertă sanitară în Sectorul 1, pe o perioadă de 30 de zile!
În Sectorul 1, războiul gunoaielor a făcut situația de nesuportat. S-au strâns aproape 3.000 de tone de gunoi pe care Romprest nu le-a ridicat.
Războiul între companie și primărie e total. Contractul semnat în 2008 pe 25 de ani de fostul primar Chiliman dă monopol pe strânsul deșeurilor în Sectorul 1 pentru Romprest. Tarifele sunt de până la 12 ori mai mari decât în alte părți. Un control al Ministerului de Finanțe a relevat prejudiciu de 243 de milioane de lei la bugetul public prin mărirea unilaterală a tarifelor de către Romprest cu 50%.
Războiul gunoaielor a început după ce PSD a pierdut alegerile locale la Sectorul 1. Romprest și-a adus aminte de o datorie mai veche și a refuzat să mai ridice deșeurile exact înaintea alegerilor parlamentare din decembrie anul trecut
Conflictul a început după ce Clotilde Armand a preluat primăria și l-a scos pe PSD-istul Daniel Tudorache din funcție în urma alegerilor din 27 septembrie 2020. Chiar înaintea alegerilor parlamentare din decembrie anul trecut, Romprest – companie despre care presa a scris că ar avea legături cu serviciile secrete – și-a amintit de niște datorii de zeci de milioane de lei rămase de pe vremea lui Tudorache și a încetat să mai ridice gunoiul. PSD și televiziunile oligarhilor au preluat mingea ridicată la fileu și au acuzat noua administrație de incompetență – totul petrecându-se cu câteva zile înaintea alegerilor.
Războiul s-a permanentizat. A ieșit la iveală că fostul primar PSD a pierdut deliberat procese de sute de milioane de lei cu Romprest – sumele fuseseră imputate de Curtea de Conturi, care constatase plata unor facturi ilegale către operator. Clotilde Armand a refuzat să mai vireze bani pentru servicii despre care ea spune că n-au fost efectuate sau că s-au umflat facturile.
În replică, Romprest lasă deliberat Sectorul 1 în mizerie, pentru ca televiziunile oligarhilor să organizeze campanii de linșaj mediatic împotriva primăriței. Miza e un referendum care s-o demită și să aducă înapoi un om prietenos cu sistemul, dispus să dea milioane la posturile TV controlate de Dan Voiculescu și Sebi Ghiță, să recupleze clientela PSD la bugetul Sectorului 1 și să achite fără să crâcnească, anual, sute de milioane de lei la Romprest.
Guvernul a sesizat Parchetul pentru prejudiciu de 243 milioane lei adus de Romprest prin umflarea arbitrară a tarifelor. Compania a primit ordin de la director să ridice mai rar gunoiul
Guvernul a sesizat Parchetul General în privința prejudiciului de 243 de milioane de lei adus de Romprest prin umflarea tarifelor și facturarea unor servicii care nu există în contract.
Clotilde Armand a cerut Prefectului Capitalei, zilele trecute, pentru a doua oară, declararea stării de alertă sanitară în Sectorul 1.
Directorul Romprest a ordonat ca gunoiul să fie ridicat mai rar. Au trecut peste 20 de zile de când operatorul n-a mai strâns deșeurile stradale. Unul din acționarii companiei a dezvăluit că s-au plătit sume mari de bani către posturile TV ale oligarhilor pentru ca primărița Clotilde Armand să fie atacată pe tema neachitării facturilor către Romprest.
Anunțul și explicațiile primăriței Clotilde Armand privind ședința Consiliului Local în care cere rezilierea contractului cu Romprest
„Am convocat pentru vineri, 23 Iulie, ora 12.00, o ședință de îndată a Consiliului Local.
Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare se află un singur proiect de hotărâre de consiliu local: mandatarea Primarului Sectorului 1 al Municipiului București în vederea promovării unei acțiuni având ca obiect rezilierea Contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativ – teritorială a Sectorului 1.
Adoptarea proiectului de hotărâre conduce la:
– Sesizarea instanței de judecată cu o acțiune având ca obiect rezilierea Contractului de Delegare;
– Respectarea principiului continuității serviciului de utilitate publică;
– Sancționarea neexecutării obligațiilor contractuale de către operatorul delegat al serviciului public de salubrizare pe raza Sectorului 1.
Potrivit referatului de aprobare pentru acest proiect, Compania Romprest Service SA a întrerupt nejustificat și ilegal activitatea de colectare a deșeurilor municipale în următoarele perioade:
– 27 noiemebrie – 25 decembrie 2020, când a fost întreruptă în mai multe episoade activitatea de colectare a deșeurilor din surse necontrolate;
– 31 mai – 18 iunie, când a fost întreruptă activitatea de colectare a tuturor catergoriilor de deșeuri;
– 27 iunie – prezent, când a fost întreruptă activitatea de colectare a deșeurilor municipal stradale.
Începând cu data de 27 iunie 2021, s-a constatat, în urma acțiunilor desfășurate de Poliția Locală Sector 1 și a numeroaselor sesizări primite de la cetățeni, că serviciul de salubrizare asigurat de compania Romprest Service SA nu mai funcționează pe raza Sectorului 1, aducându-se astfel atingere principiilor care reglementează acest serviciu public:
‒ protecția sănătății populației;
‒ responsabilitatea față de cetățeni;
‒ conservarea și protecția mediului înconjurător;
‒ asigurarea calității și continuității serviciului.
Conform estimărilor, la data de 21 iulie 2021, la nivelul Sectorului 1 s-au acumulat aproximativ 2.691 tone de deșeuri generate de populație, instituții publice și agenți economici. Depozitarea necontrolată a unei astfel de cantități de deșeuri, în creștere continuă, reprezintă o criză cu riscuri multiple:
– Risc epidemiologic;
– Risc pentru mediu înconjurător;
– Risc de perturbare a fluxurilor de circulație;
– Risc de încetinire a activității unor agenți economici;
– Risc ambiental pentru desfășurarea evenimentelor culturale și sportive din Capitală;
– Risc de tulburări sociale, cu manifestații cauzate de nemulțumire și panică.
În contextual descris mai sus, operatorul delegat și-a încălcat în mod grav și repetat obligațiile contractuale neexecutarea obligațiilor esențiale asumate de operator a fost constatată de Poliția Locală – Direcția Control Urban – Compartiment Protecția Mediului care a emis în perioada 1 iunie – 19 iulie 2021 un număr de 25 de procese verbale de contravenție, aplicând amenzi totale de 145.000 lei.“
„ARDE-IIIIII”…, pe DERBEDEI, FRANȚUZOAICO!!!
Sperăm săăă… NU se pună/voteze iar contra (unii) consilieri „liberali”: U.S.R. P.L.U.S. și P.N.L. au MAJORITATE în Consiliul Local al Sectorului – 1!!!