Sectorul 1 din București plătește între 1,85 și 12,95 ori mai mulți bani decât Oradea pentru aceleași tipuri de servicii se salubrizare, a dezvăluit marți Clotilde Armand, primărița unității administrative din Capitală. Deși Sectorul 1 și Oradea se pot compara ca mărime și număr de locuitori, diferența de cost este foarte mare și, pe alocuri, chiar colosală.
Dintre serviciile comparate, cea mai mică deosebire este la întreținerea curățeniei: 20,14 lei la 1.000 de metri pătrați plătește Oradea, 37,2 lei la 1.000 de metri pătrați plătește Sectorul 1. Adică bucureștenii plătesc cu “doar” 85% mai mult.
Cea mai mare diferență se constată la spălatul carosabilului. La Oradea se plătesc operatorului 18,55 lei/1.000 metri pătrați, iar în Sectorul 1 – 240,2 lei/1.000 de metri pătrați. Adică de 12,95 ori mai mult.
Clotilde Armand – aflată în război cu Romprest, compania de salubritate care are, din 2008, un contract de monopol pe strânsul gunoaielor din Sectorul 1 – scrie că sumele sunt de-a dreptul înrobitoare și devalizează bugetul.
Ponderea salubrizării stradale în bugetul local – spune Clotilde – este de 9,56% la Sectorul 1, pe când la Oradea este de doar 1,13%.
Primul care a sesizat anomalia a fost chiar fostul primar al orașului Oradea, Ilie Bolojan – acum președintele Consiliului Județean Bihor. El s-a minunat de sumele plătite de Sectorul 1, spunând că sunt de 5-6 ori mai mari decât cele achitate de orașul ardelean pentru exact aceleași servicii.
Raportul făcut de Clotilde Armand la comparația costurilor cu salubrizarea plătide de primăriile din Oradea și Sectorul 1
Analiză costuri salubrizare: Sectorul 1 București vs. Oradea
Rezumat
Oradea și Sectorul 1 sunt UAT similare din România ca populație, buget, suprafață și nivel de dezvoltare. Comparativ cu Oradea, costul salubrizării în Sectorul 1 este necompetitiv. Prețul unitar al salubrizării stradale pe km² în Sectorul 1 este cu 1300% în plus față de Oradea. Prețul unitar pe metru cub pentru colectarea și transportul deșeurilor de la populație în Sectorul 1 este cu 266% mai mare decât în Oradea. Ponderea salubrizării stradale în bugetul local al Sectorului 1 (inclusiv cota aferentă de la PMB) este de 9,56%, față de numai 1,13% la Oradea. Aceste diferențe indică un comportament monopolist al operatorului delegat în Sectorul 1.
Introducere:
Oradea și Sectorul 1 din București sunt două unități administrativ teritoriale similare ca număr de locuitori: 201 mii în Oradea față de 229 mii în Sectorul 1 . Suprafața Oradiei este de 115 km², aproape dublă față de Sectorul 1 (68 km²). Bugetul Sectorului 1 este de 1,2 miliarde lei, la care se adăugă 0,85 miliarde lei reprezentând cota de 1/8 din bugetul Municipiului București proporționala cu ponderea populației Sectorului 1 în populația Bucureștiului. În total, cetățenii Sectorului 1 beneficiază în 2021 de un buget de 2,05 miliarde lei. Bugetul din Oradea este puțin mai mare (2,1 miliarde lei). Pe cap de locuitor, bugetul Sectorului 1, inclusiv partea aferentă de la PMB, atinge 9000 lei/an, mai puțin decât la Oradea (10500 lei/an).
Operatori delegați:
Salubrizarea în cele două UAT este delegată unor operatori privați. Oradea a delegat pentru 8 ani salubrizarea către RER în 2020 prin contractul 335.532/20.08.2020. Sectorul 1 a delegat salubrizarea către Romprest în 2008 pentru 25 de ani prin contractul J077/S/30.06.2008 și cele 11 acte adiționale semnate între 2008 și 2019. Observație: Oradea s-a angajat la o durată de delegare de trei ori mai scurtă decât Sectorul 1.
Costuri unitare salubrizare stradală și menajeră:
Am extras din contracte, din actele adiționale și din facturi costurile unitare ale celor doua UAT la categoria salubrizării stradale: stropit, spălat și maturat străzi și trotuare și întreținere curățenie, precum și de colectare și transport deșeuri de la populație). În 2020 salubrizarea stradală a reprezentat 75% din costul total al salubrizării Sectorului 1, în timp ce colectarea și transportul deșeurilor de la populație a reprezentat 10% din costuri.
Observație: Costurile unitare ale salubrizării stradale și ale colectării și transportului gunoiului de la populație în Sectorul 1 sunt semnificativ mai mari ca în Oradea, cu un raport variind între de 1,85 ori până la de 13 ori mai mari!
Excluderi:
Nu analizăm aici costurile de eliminare, sortare, concasare și tratare a deșeurilor, aceste servicii fiind prestate de firme terțe.
Nu am inclus în analiza de față câteva categorii de servicii de salubrizare cu pondere redusă în totalul costurilor: “Colectare, transport, depozitare și valorificare deșeuri din construcții și demolări”, “Colectare, transport, depozitare și valorificare deșeuri voluminoase”, “Colectare și transport deșeuri de la instituții publice”, “Deszăpezire”. Concluziile analizei sunt valabile și pentru aceste categorii. Am ales să le omitem deoarece impactul lor financiar este neglijabil în raport cu salubrizarea stradală și cu colectarea și transportul deșeurilor de la populație.
Comparație costuri salubrizare stradală:
Costurile anuale cu salubrizarea stradală în Oradea se ridică, potrivit contractului, la 20 milioane lei fără TVA. În Sectorul 1, facturile de salubrizare stradală prezentate de operator în 2020 (excluzând serviciile prestate de terți: eliminare, concasare, sortare, tratare) se ridică la 165 milioane lei fără TVA, de peste 8 ori mai mult decât la Oradea.
Observație: Pe km², costul anual al salubrizării stradale în Sectorul 1 ajunge la 2,42 milioane lei/km², adică de 14 ori mai mult decât în Oradea (0,17 milioane lei/km²).
Comparație costuri gunoi de la populație:
Costul anual pentru colectarea și transportul gunoiului de la populație în Oradea se ridică, potrivit contractului, la 8,2 milioane lei fără TVA. În Sectorul 1, facturile de colectare și transport prezentate de operator în 2020 se ridică la 21 milioane lei, de 2,5 ori mai mult decât la Oradea.
Observație: În Sectorul 1 sunt colectate anual de la populație numai 172 mii de metri cubi de deșeuri, fata de 242 mii mc în Oradea. Prețul pe mc în Sectorul 1 este de 3,66 ori mai mare decât în Oradea.
Ponderea în bugetul local:
În Oradea, salubrizarea stradală costă (cu TVA) numai 1,13% din bugetul anual. În sectorul 1, salubrizarea stradală costă 9,56% din bugetul total calculat ca bugetul local și componenta de buget PMB aferentă Sectorului 1. Ponderea salubrizării stradale în bugetul Sectorului 1 este de 8,4 ori mai mare decât în bugetul Oradiei.
Concluzie:
Prin durata excesivă și costul nejustificat de ridicat în comparație cu alte UAT-uri similare, contractul J077/S/30.06.2008 de delegare a salubrizării Sectorului 1 către Romprest este flagrant dezechilibrat în defavoarea cetățenilor Sectorului 1. În viitoare ședință de Consiliu Local voi propune rezilierea contractului de delegare. Pentru că acest contract este între Consiliul Local și compania Romprest S.A. – și avem nevoie de votul consilierilor USRPLUS, PNL, PSD și PMP.
NE REVOLTĂ faptul (EVIDENT!) că… NUMAI (!) U.S.R. o susține pe franțuzoaică ÎNPOTRIVA MAFIEI-gunoaielor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Cel mai MIȘELESC (!!!!!) CUȚIT-în-SPATE (!) este înfipt (doar APARENT… „paradoxal”!) de către oamenii/reprezentanții… P.L.U.S.-ului lui Dacian Cioloș!
DIN PĂCATE: NICI la U.S.R.-P.L.U.S. (ca și la… P.N.L.!) alegerile-INTERNE, locale-și-naționale, NU se „joacă”… corect/curat/cinstit!!!!!