Cornel Dinu (72 de ani) a oferit mârlănia săptămânii. El s-a mândrit, la Digi Sport, că în 1976 l-a făcut „dobitoc” pe legendarul fotbalist francez Michel Platini (acum, 65 de ani), care constatase, cu surprindere și admirație, că unii jucători români vorbesc „binișor” limba lui Napoleon.
Fost fotbalist și antrenor al echipei naționale, Cornel Dinu a pus rezultatele proaste ale României, din ultimii ani, pe seama faptului că mulți antrenori și jucători nu au educație și cultură generală. Mai mult, unii nu au nici Bacalaureatul (înțepătură clară la actualul selecționer, Mirel Rădoi).
În acest context, Cornel Dinu a povestit un episod din 1976, când Michel Platini (uriaș fotbalist francez, care avea să ajungă chiar președinte UEFA) a fost surprins de faptul că mai mulți componenți ai naționalei olimpice a României cunoșteau „binișor” limba franceză.
Cornel Dinu: ”S-au scos cinci discipline de la Școala de Antrenori, printre care și obligativitatea să ai Bacalaureatul. Nu se poate face fotbal fără un dram de cultură. (…) Îmi aduc aminte, când am jucat la Blois, în ’76, cu Franța – am mâncat bătaie atunci, în preliminariile olimpice… Platini se uita că eu, Sandu Mircea, Lucescu vorbeam o franceză… hai să-i spun bunicică… ca să nu mai spun că eu am luat meditații la 5 ani la franceză. Zice: «Domn’e, dar voi știți franceză?!». «Băi, dobitocule, noi știm mai bine decât voi literatura franceză, deși și voi faceți liceul!»”.
Întâlnirea cu Platini n-a fost în 1976, ci în 1975
Pe Cornel Dinu, turnător odios la Securitate, nu-l trădează doar caracterul, ci și memoria. Meciul de la Blois, încheiat cu o victorie categorică a Franței (4-0), nu s-a disputat „în ’76”, cum zice Dinu, ci pe 3 decembrie 1975, în preliminariile turneului olimpic (Montreal 1976).
Golurile francezilor au fost marcate de Fernandez (min. 43) și Rouyer (min. 65, 72 și 80).
Echipa României: Moraru – Mateescu, Sameș, Gabriel Sandu, Lucuță – Troi, C. Dinu, Iordănescu – Lucescu (73 Hajnal), Mircea Sandu (62 Balaci), Dudu Georgescu. Antrenor: Valentin Stanescu.
Cornel Dinu a fost căpitanul României în acel meci. El avea 27 de ani, iar Michel Platini era mult mai tânăr: 20 de ani.
Dacă acel dialog chiar a avut loc, Platini a fost elegant, iar Dinu necioplit. Sigur, rămâne de lămurit în ce limbă i-a adresat Dinu lui Platini strămoșescul salut „Băi, dobitocule!”.
Platini – un gigant pe lângă care Dinu este un pigmeu
Michel Platini a fost unul dintre cei mai mari fotbaliști din istoria fotbalului planetar. A jucat la trei Campionate Mondiale (1978, 1982, 1986), la ultimele două ajungând în semifinale – eliminat, de fiecare dată, de R. F. Germania.
Campion european în 1984, când a fost și golgheterul turneului final (găzduit chiar de Franța).
A câștigat de trei ori consecutiv „Balonul de Aur” al Europei (1983, 1984, 1985), iar de alte două ori s-a situat pe locul 3 (1977, 1980).
Câștigător al Cupei Campionilor Europeni cu Juventus Torino (1985).
A fost președintele UEFA timp de 8 ani (2008-2015), fiind obligat să demisioneze în urma unui scandal de corupție.
Sportul este o lume in miniatura. Iar Cornel Dinu este o demonstratie vie. Serios.
Presupunem ca este adevarat si a crescut cu profesor de franceza acasa de la 5 ani, literatura clasica franceza (in original sau tradusa nu conteaza).
La final omul ramane egal cu el insusi, ros de invidii si badaran.
Un jucator francez prietenos ii face un compliment. La care MARLANUL ce putea sa faca? A renuntat imediat la spoiala de educatie si s-a exprimat. „Ba dobitocule…”
Educatia oricat de multa nu schimba caracterul omului. Acesta este un mit la fel de imbecil ca si ideea de „tabula rasa”. Insa caracterul omului poate fi mutilat prin conditionarea reflexelor si dizolvarea personalitatii (experimentul crestin si experimentul comunist sunt bune exemple).
In definitiv imparatul Commodus a avut cei mai mari invatati drept profesori iar tata i-a fost un mare filosof si un mare imparat, Marcus Aurelius.
„Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie” s-au dovedit inutile pentru printul Teodosie. Bine, e mult mai complexa discutia, dar una peste alta putoiul a fost la un pas sa transforme tara in pasalac.
Despre Carol al II-lea ce sa mai vorbim….
Simpla educatie nu este suficienta. Biologia nu este suficienta. Mai trebuie ceva. Suflet si caracter.
Asta a facut diferenta intre Dinu si Platini.
Mahalagismul si golania au avut succes in Romania ca arme de eliminare a concurentei. Acel moment fatidic cand golanii au ocupat pentru ei terenul de sport. Oricat de talentat, oricat de educat, un golan tot golan va ramane. Aparentele sunt pastrate pana la prima criza adevarata.
Premonitoriu, Carol I spunea „formati caractere, iata ce ne lipseste”.
L-am auzit, la televizor (pe care ne venea să-l aruncăm pe geam, nu alta!!!)…
Cornel Dinu nu este altceva decât un… CRETIN-PERFECT (!), MITOCAN și SFERTODOCT: a făcut și el, ca și alți sportivi de la „Dinamo”, Facultatea-de-Drept de la Universitatea-din-București, la… FĂRĂ-FRECVENȚĂ, în grupele… REZERVATE (FĂRĂ EXAMEN-de-ADMITERE, desigur!) elevilor Școlii-de-Ofițeri-de-SECURITATE din Pădurea-Băneasa, care treceau-semestru’-și-anu’… „EN-GROS”/LA-GRĂMADĂ, CUUU…-PLUTONU’/COMPANIA/REGIMENTU’, profesorii-universitari fiind… OBLIGAȚI (!!!) să-i promoveze… PE-TOȚI, chiar dacă… tovarășii „elevii-studenți” (Sic!) erau… ANALFABEȚI, săcacii!!!
Scuze, CORECTĂM (ultimul cuvânt!): „(…) săRacii (…)”.
Adevarul e ca prin jaf bolșevicii au făcut în Romania averi de invidiat chiar și de marile celebrități din occident. De aia se cred superiori.
Eu nu cred ca Dinu i s-a adresat lui Platini (pe atunci un tanar de 20 de ani despre care nimeni nu anticipa ce fotbalist mare o sa ajunga) cu apelativul „dobitocule”. Daca totusi i-a spus asa o fi facut-o in romana ca francezul sa nu inteleaga. Pare mai degraba o laudarosenie tomnatica a batranului Dinu, spusa mai mult pentru ca se crede un om spiritual. Chiar daca relatarea asta este doar o snoava marlania lui ”Mister” iese in evidenta si ar trebui sa simta putina rusine.
Marlan, daca tacea filozof ramanea!!!! Iar daca intr-adevar a facut asta inseamna ca toata scoala si educatia lui sunt egale cu zero, n-are cei 7 ani de acasa si a sarit pragul oricarui bun simt!!
Dar eu cred ca se lauda ca unul de …gradul lui, ca se duse el mare si tare si ca daca vorbi in franceza il dete pe spate pe platini, pfffff!!!!! Ca daca omul ii facu un compliment el trebui sa vina cu o marlanie tipic romanesca, halal comportament!!!!