Guvernul a prezentat miercuri public Planul Național de Redresare și Reziliență, în care, printre foarte multe alte obiective concrete, se numără și construirea a 434 de kilometri de autostradă noi până în 2026 (adică în următorii 5 ani). Asta înseamnă că România și-ar mări cu circa 50% numărul kilometrilor de autostradă – în tomna anului trecut erau 912. Conform planului, cei 434 de kilometri vor fi construiți în cadrul a 4 autostrăzi.
Potrivit datelor prezentate de Guvern, sunt vizate pentru finanțare cu bani europeni porțiuni din autostrăzile A1 și A3, o mare parte din A8 și, integral, A7. Acestea vor fi construite la cele mai înalte standarde calitative din UE: cu sute de hectare de perdele forestiere pe margini și cu stații electrice de încărcare a mașinilor.
Porțiunile de autostradă unde se vor construi cei 434 de kilometri
A7 – finanțată integral din PNRR: Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Pașcani;
– Ploiești – Buzău: 63 km;
– Buzău – Focșani: 83 km;
– Focșani – Bacău: 96 km;
– Bacău – Pașcani: 82 km;
Total: 324 kilometri
A8 – finanțată parțial prin PNRR: Târgu-Mureș – Miercurea Nirajului și Leghin – Pașcani;
-Tg. Mureș – Miercurea Nirajului: 25 km;
-Leghin – Pașcani: 34 km;
Total: 59 de kilometri
A1 – finanțată porțiunea Margina – Holdea: 9 kilometri;
A3 – finanțată porțiunea Nădășelu – Poarta Sălajului: 49 de kilometri.
Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, a explicat: “În 2026 vom vedea 434 de km noi la autostrăzile A7 și A8, este contribuția noastră la datoria istorică față de români privind construcția de autostrăzi. Și pentru că suntem pe drumul spre viitor, vor fi construite pe aceste tronsoane 52 de stații electrice, cu 264 de puncte de încărcare. În total prin PNRR (transport, energie, fondul UAT) vom ajunge să avem câteva mii de stații de încărcare electrică“.
Pina la sfintul asteapta luati-va masinutele jucarie, puneti pe masa harta Romaniei si plimbati-va cu masinutele pe autostrazile desenate de guverne.
Macar asa veti fi fericiti ca Romania are autostrazi desenate pe hirtie.
Intrebare: Credeti ca era realist 100 km de autostrada pe an? Eu cred ca da.
Din 1989 au trecut peste 30 de ani. 30×100=3000km de autostrada ar fi trebuit sa aiba minim Romania. Ce inseamna asta? Macar 2 culoare nord-sud si doua est-vest. Atit, 100 km pe an, care ar fi insemnat lucru pe orizontala: masini, ciment, asfalt, vopsea, semnalizare, garduri despartitoare si de protectie…