Liderii Uniunii Europene (UE) au aprobat luni seara noi sancțiuni împotriva Belarusului, stat ex-sovietic căruia îi cer eliberarea imediată a jurnalistului-activist Roman Protasevici (26 de ani) și a prietenei acestuia, Sofia Sapega. Cei doi au fost arestați duminică, în urma deturnării la Minsk, după o diversiune cu „amenințare teroristă, bombă la bord”, a avionului ce zbura pe ruta Atena – Vilnius.
Într-o declarație adoptată luni seara, șefii de stat și de guvern din UE cer impunerea de sancțiuni atât împotriva unor „entități”, cât și a unor persoane particulare din Belarus.
Avioanele companiilor din Belarus nu vor mai avea voie să zboare în spațiul aerian al Uniunii Europene și nici nu vor avea acces pe aeroporturile din UE.
De asemenea, avioanele companiilor din UE vor evita să zboare în spațiul aerian al Belarusului.
Liderii celor 27 de țări europene cer Organizației Internaționale a Aviației Civile să deschidă de urgență o anchetă asupra acestui „incident fără precedent și inacceptabil”.
Un alt punct al declarației arată că liderii europeni sunt solidari cu Letonia în urma „expulzării nejustificate” a diplomaţilor săi acreditaţi la Minsk.
Aceste măsuri au fost aprobate rapid. Acordul, pregătit în prealabil prin consultări între capitale, a fost anunțat la două ore după începerea unui summit al celor 27 organizat prin prezență fizică, pe parcursul a două zile, la Bruxelles.
Este o declarație de principiu adoptată de liderii europeni. Detaliile concrete ale măsurilor luate împotriva Belarusului vor fi stabilite de oficiali, diplomați și juriști în perioada următoare.
La summit-ul de la Bruxelles, România a fost reprezentată de președintele Klaus Iohannis.
Belarus pierde banii pentru taxa de survol
Alte două state, Marea Britanie și Ucraina, au impus interdicție de zbor în spațiul aerian al Belarusului, iar companiile Lufthansa, SAS și AirBaltic și-au anunțat decizia de a evita survolarea acestei foste republici sovietice.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski „a instruit guvernul” să pună în aplicare decizia sa privind „oprirea legăturilor aeriene directe între Ucraina și Belarus” și „să închidă spațiul aerian bielorus pentru zboruri din sau către Ucraina”, potrivit unui comunicat de presă al Președinției de la Kiev.
Și guvernul britanic a cerut tuturor avioanleor să înceteze să mai zboare peste Belarus.
Aproape 2.000 de aeronave comerciale zboară în spațiul aerian din Belarus în fiecare săptămână, a declarat organizația Eurocontrol. Aceste zboruri aduc venituri țării lui Lukașenko, prin taxele de survol. O mare parte din aceste încasări vor dispărea după decizia de luni a UE.
Alte sancțiuni sunt în vigoare din 2004 sau 2020. Lukașenko și fiul său nu au voie să intre în UE
Sancțiunile de acum se adaugă celor care sunt în vigoare de 17 ani. În 2004, Uniunea Europeană a impus un embargo asupra vânzărilor de arme și exporturilor de obiecte care ar putea servi reprimării în forță a manifestațiilor.
De asemenea, anumite active ale regimului Lukașenko au fost înghețate, iar patru cetățeni din Belarus au interdicție de a intra în Uniunea Europeană. Aceștia sunt suspectați că au legătură cu dispariția a patru persoane (doi politicieni de opoziție, un om de afaceri și un jurnalist) în 1999 și 2000.
Noi sancțiuni europene au vizat Belarusul imediat după alegerile prezidențiale de anul trecut, când președintele Aleksandr Lukașenko, reales într-un scrutin denunțat pentru fraudele masive, a reprimat în forță protestele în masă și a ordonat mii de arestări.
Începând de anul trecut, 88 de indivizi responsabili pentru represiuni și intimidare, printre care Lukașenko și fiul său, au interdicție de călătorie în UE, dar au și bunurile blocate.
(NUMAI:) Un… PRIM (!!!!!!!!!!!!!!) pas spre IZOLAREA-COMPLETĂ a regimului TIRANULUI Lukașenko!!!
gunoaiele sovietice vor fi vesnic niste gunoaie sovietice.