Ambițiile expansioniste și agresivitatea regimului Erdogan au declanșat în Europa de Sud-Est și în Orientul Apropiat o cursă a înarmărilor fără precedent în ultimii 80 de ani. Pusă sub presiune de Turcia, care violează tratatele internaționale și spațiul maritim elen, Grecia a luat măsura istorică de a-și mări, în 2021, de 5 ori cheltuielile de achiziția de armament.
Chiar și așa, grecii sunt mult în urma Turciei, principala forță militară din regiune, care deja a agresat militar, direct sau indirect, cei mai mulți dintre vecinii săi: Siria, Irak, Armenia, Libia, Grecia. Reapariția ambițiilor imperialiste otomane sub dictatorul Erdogan pune presiune pe vecini, care caută deopotrivă să își întărească armatele și să obțină sprijinul unor aliați externi. Siria, Armenia și Libia au apelat la Rusia, Grecia mizează pe ajutorul puterilor din Vestul Europei.
Publicația ekathimerini.com a anunțat că Guvernul de la Atena a majorat suma destinată achiziției de armament la 2,5 miliarde de euro în 2021, față de 500 de milioane de euro în 2020.
Șansele ca proiectul de buget să treacă de Parlament sunt maxime atât din cauza conjuncturii externe (Turcia lansează permanent provocări în apele teritoriale grecești, unde trimite nave de foraj pentru a prospecta după zăcăminte de gaze), cât și pentru că premierul Kyriakos Mitsotakis are majoritatea în legislativ.
Grecia intenționează să cumpere urgent 18 avioane de luptă franceze Rafale. Contractul se va semna săptămâna viitoare, la Atena. Franța este un aliat important al Greciei, intrând deja în coliziune cu Turcia de mai multe ori chiar în Mediterana de Est, unde există nave militare franceze.
Grecii mai vor să cumpere 4 noi fregate, muniții și alte echipamente.
Distanța până la cheltuielile cu armamentul ale Turciei este însă, deocamdată, foarte mare. Armata turcă este a doua ce mai mare din NATO (după SUA), ca dimensiuni. Bugetul turc al apărării a crescut cu 65% în ultimul deceniu, iar Turcia se numără între primele 15 țări ale lumii la cheltuielile militare, raportat la rata de creștere a bugetului.
În 2019, Turcia a cheltuit cu armata suma de 19 miliarde de dolari (circa 16,68 miliarde de euro), sumă în creștere cu 24% față de 2018.
Prin comparație, Grecia a alocat apărării, în 2019, suma de 4,83 miliarde de dolari (4,24 miliarde de euro).
Pentru a ne face o idee despre dimensiunea acestor cheltuieli, în 2019 SUA a fost pe primul loc în lume la cheltuieli cu armata – 649 de miliarde de dolari. Pe locul doi a fost China – 250 de miliarde de dolari.
România a alocat armatei, în 2019, suma de 4,22 miliarde euro.