România e pe cale să devină țara cel mai tare afectată de coronavirus din Uniunea Europeană în această toamnă, deși – în mod paradoxal – nu e pe primul loc nici la numărul de cazuri active, nici la cel al infectărilor noi și nici la numărul de bolnavi în stare gravă. România a avut însă miercuri cei mai mulți morți din cauza Covid-19 din UE: 82, cu doi mai mulți decât Franța, care a raportat 18.746 de noi infectări și are 521.271 de bolnavi de coronavirus chiar în acest moment.
Prin comparație, România a înregistrat miercuri 2.958 de noi infectări și are de peste 20 de ori mai puține cazuri active decât francezii (25.803).
Situația este, aparent, inexplicabilă. Miercuri, o serie de țări ne-au depășit la numărul de infectări: Spania a avut 6.645, Cehia (populație de aproape două ori mai mică decât a României) – 5.338, Olanda – 4.989, Germania – 3.994, Italia – 3.678, Polonia – 3.003.
Toate aceste state ne depășesc și la numărul de cazuri active.
Cu toate acestea, exceptând Franța și Spania, niciuna nu are atât de mulți oameni în stare gravă și toate înregistrează, zi de zi , mai puține victime.
Explicațiile sunt multiple. Una dintre ele este că populația României are o stare de sănătate generală mai precară decât a celorlalți. Stilul de viață și de alimentație, lipsa de educație corelată cu inadecvarea sistemului medical se reflectă în numărul foarte mare de persoane cu boli cronice – diabet, hipertensivi, cardiaci etc. Toate aceste afecțiuni reprezintă comorbidități în Covid-19.
La aceasta se adaugă problemele de fond cunoscute în spitale. Cu excepția câtorva unități spitalicești din orașele mari, condițiile pentru tratarea pacienților în stare gravă sunt foarte precare și nici cadrele medicale nu sunt suficient instruite.
Corupția, incompetența, lipsa de organizare, deficitul de personal, absența aparaturii specifice, infecțiile intraspitalicești – toate contribuie la mărirea riscului de deces pentru pacienții în stare gravă care ajung la terapie intensivă.