Senatul a adoptat luni proiectul PSD-ALDE-UDMR prin care stabilirea datei alegerilor parlamentare iese din competența Guvernului (așa cum a fost până acum) și devine atributul Parlamentului. Proiectul a trecut cu 89 de voturi pentru, 39 de voturi împotrivă și o singură abținere.
Pentru că inițiativa a plecat din Senat, modificarea trebuie aprobată și în Camera Deputaților, în calitate de for decizional.
Parlamentul a luat de la Guvern dreptul de a stabili data alegerilor după ce sondajele de opinie au arătată că PSD e în picaj, iar ALDE și UDMR au mari probleme să treacă pragul electoral
Inițiatorii legii, liderii grupurilor PSD (Marcel Ciolacu), ALDE (Călin Popescu Tăriceanu) și UDMR (Cseke Attila) din Senat, mai propun ca perioada electorală să fie de maximum două luni (60 de zile), termenele electorale să fie reduse la jumătate, iar numărul minim al semnăturilor de susținere să fie scăzut, de asemenea, la jumătate, iar semnăturile să poată fi strânse de la cetățeni și depuse la BEC online.
Marea miză rămâne însă mutarea deciziei de a stabili data alegerilor la Parlament. Până acum, această misiune revenea Guvernului, dar nu era o problemă, pentru că majoritatea parlamentară avea și puterea executivă.
În 2020 la putere este un guvern liberal, deși majoritatea din Parlament este PSD-ALDE-UDMR. Este o situație cu care ne-am mai întâlnit în 2016, dar atunci lucrurile erau complet diferite față de situația de acum.
În 2016, PSD avea majoritatea în Parlament și siguranța că va câștiga zdrobitor alegerile, așa cum anticipau și sondajele.
În 2020, PSD are majoritatea în Parlament, dar sondajele arată că partidul e în cădere liberă, undeva, la circa 20%. ALDE și UDMR se tem, de asemenea, de ce s-ar putea întâmpla la alegerile care ar trebui să aibă loc în toamnă. ALDE nu va mai trece pragul electoral de 5% și va dispărea. UDMR tremură pentru atingerea aceluiași fatidic prag, intrarea în Parlament depinzând în bună măsură de numărul oamenilor care vor veni la vot.
Legislația permite amânarea alegerilor cu până la 3 luni
Legislația permite o prelungire a mandatului actualilor parlamentari încă maximum 3 luni după data la care se împlinesc patru ani de când au fost aleși. PSD, ALDE și UDMR vor folosi noua pârghie pe care o au pentru a căuta un moment cât mai propice pentru alegeri.
O prezență scăzută la vot (eventual, într-o perioadă cu vreme urâtă, frig, ploaie sau ninsoare sau când e vacanță și oamenii sunt plecați) i-ar favoriza.
Parlamentul va putea jongla cu data alegerilor, care ar trebui, în mod normal, să aibă loc la sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie (în 2016 au fost pe 11 decembrie).
Acum, însă, scrutinul poate fi amânat la orice dată până la începutul lunii martie 2021. Majoritatea își va găsi ușor scuzele pentru a acoperi calculele politice: criza sanitară, momentul nepotrivit, sărbătorile etc.
De ce le este frica tot nu-i lasa Dumnezeu sa scape . Doamne ajuta .
Poate scăpăm de scarbele astea de la toate partidele, care nu au făcut altceva decât sa-și bată joc de România și de romani.!!!’ Sunt toți niște hoți cu acte-N regula.!!!’ Nenorociți !!!!!
Presupun ca n-ai intentia sa te duci la vot, ca vad ca vehiculezi arhicunoscutul slogan diversionist ”toti sunt la fel”, care-a facut ravagii in 2016, a demobilizat electoratul si-a dus nenorocitul de psd la 46%. Asadar, cara-te dracului de postac ordinar!
Electoratul trebuie să sancţioneze ce i s-a făcut justiţiei în epoca Iordache-Toader, fiindcă şi pandemia e legată de nerespectarea legii.
Oricat o lungesc ei, alegerile tot vin, si rezultatul este deja previzibil : praful si pulberea sa se aleaga de psd-alde-pro ro-udmr. Cat o sa le mai amane, degeaba incearca s-o intinda ca gaia matul, alde e pa, iar prostii de psdisti si udmristi la fel, ca erau avantajati daca erau odata ambele, mergand pe ideea ca ce stampila omul la locale, stampila si la parlamentare, si cum la locale stateau mai bine, se ducea avantajul si spre parlamentare. Insa tot raul e spre bine, asa ca sa se aleaga praful si pulberea de ei toti, javrele corupte!