vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsConspiraționiștii, nota de plată a României pentru neglijarea Educației. Prof. Borțun: “Iohannis...

Conspiraționiștii, nota de plată a României pentru neglijarea Educației. Prof. Borțun: “Iohannis e și profesor, iar acum are de-a face cu cei din ultimele bănci, recalcitranții, corigenții, repetenții“

-

Negaționiștii epidemiei de coronavirus și conspiraționiștii sunt nota de plată pe care România o plătește acum pentru neglijarea, timp de decenii, a segmentului Educației, afirmă profesorul univesitar Dumitru Borțun, cadru didactic la SNSPA, pentru publicația spotmedia.ro.

Profesorul Borțun spune că tot delirul frizând nebunia din ultimele luni, cu oameni care cred că Oculta Mondială le fură datele personale cu termometrul, iar Bill Gates vrea să îi cipeze pentru a fi teleghidați cu antenele 5G, sunt rezultatul lipsei de educație pe care cinicii au speculat-o prompt.

Dumitru Borțun: “Teoriile conspiraționiste sunt astfel de hârtii cu lipici pentru prins «muște»

Conspiraționiștii se pot împărți în trei categorii, spune profesorul Borțun pentru spotmedia.ro: persoanele care se tem de schimbări, cele care nu pot trăi în incertitudine și așa-numiții “rebeli fără cauză”. Fundamentul rămâne lipsa de educație. Toate aceste categorii sunt manipulate de persoane sau organizații cinice, care le exploatează slăbiciunile pentru a obține imagine, influență sau bani.

„Bunul simț îmi spune să pun răul înainte ca să nu mor din prostie (nici din a mea, nici din a altuia). În sensul ăsta președintele Iohannis a avut mare dreptate când a spus «ori ești precaut și te protejezi, ori ești prost».

- Advertisement -

(…) Dânsul e și profesor ca formație, iar acum are de-a face cu cei din ultimele bănci: recalcitranții, corigenții, repetenții, cei care trec cu chiu cu vai prin școală, copiază la lucrări și ies cu o diplomă. Acești oameni sunt incapabili să înțeleagă acest comportament de om educat: «Nu știu și recunosc că nu știu, dar îmi iau măsuri de prevedere tocmai pentru că nu știu ce să cred»“, spune Dumitru Borțun.

Această masă de oameni neinstruiți și lipsiți de capacitatea de a filtra ceea ce le ajunge la urechi este ideală pentru o altă categorie de oameni, denumită de profesor “cinicii”: cei care profită de vulnerabilitatea semenilor lor pentru a obține un câștig.

E vorba de “cei care s-au prins că pot să câștige. Să câștige alegeri, să câștige bani… Nu vă puteți imagina ce sume fabuloase se pot câștiga pe rețelele sociale și, în general, în new media cu astfel de discursuri. Sunt un fel de lipici, cum erau pe vremuri, la țară, benzile pentru prins muște. Teoriile conspiraționiste sunt astfel de hârtii cu lipici pentru prins «muște». Toți cei care au nevoie de certitudini, care vor să fie împotriva autorităților, împotriva sistemului, împotriva guvernanților (oricare ar fi ei), toți cei care nu vor să-și schimbe viața, ci să rămână cum știu ei, toți se duc spre aceste site-uri care au câștiguri fabuloase prin vânzarea spațiului de publicitate.

- Advertisement -

Și aici sunt mai multe categorii: cei care vor capital de imagine, cei care vor capital de putere (inclusiv prin alegeri politice) și cei care vor bani. Toți aceștia îi folosesc pe primii despre care am vorbit ca pe – îmi pare rău că folosesc acest termen lansat de Lenin cu mare cinism – «idioți utili”.

“Acum plătim pentru desconsiderarea educației. De 30 de ani ne batem joc de școală. Familia nu mai face față, Biserica nu mișcă nimic. Și pe urmă ne mirăm că sunt oameni iresponsabili”

Masa amorfă de manevră a conspiraționiștilor este rezultatul dezastrului din Învățământ, descrie Borțun situația: “Noi acum nu facem decât să plătim nota de plată a desconsiderării, marginalizării, eludării educației. Noi, de 30 de ani, ne batem joc de școală, ne batem joc de alte sisteme educaționale, pentru că nu e vorba doar de școală.

Familia nu mai face față, e considerată de copii și de adolescenți depășită, expirată, pentru că ei se informează mai ales din mass-media și new media.

Școala îi plictisește și nu e decât un loc unde vor să se întâlnească între ei și atât. Stau plictisiți și abia așteaptă să scape de acolo, să se întoarcă la consolele lor, la jocurile lor pe Internet și la comunicarea pe rețelele sociale. Știu asta de la profesorii de liceu, nu inventez nimic. Tot ce vă spun este din experiență directă sau din cercetare știintifică făcută de organizații importante din țara asta, cum ar fi Educația 2000 și alte ONG-uri.

Deci școala și familia nu fac față. Biserica nu mișcă nimic. A trimis în școli niște oameni nepregătiți ca să facă religie. Oameni ăia, în loc să facă educație morală, să transmită valorile moralei creștine, le vorbesc elevilor despre patrafire, cădelnițe, tămâie și alte ritualuri și obiecte de cult. În loc să le vorbească despre valorile creștinismului, despre iubirea pentru semeni, despre responsabilitatea pe care o ai față de tine, de corpul tău ș.a.m.d.

Toate lucrurile astea trec pe lângă copii, copiii trec prin școală ca un câine prin apă și pe urmă ne mirăm că sunt oameni iresponsabili (nu pot să țină cont de interesele altuia) și cred că libertatea lor este singura libertate, nu știu că ea se oprește unde începe libertatea altuia, fiindcă nu le-a spus nimeni la școală. De ce? Pentru că școala nu face asta, nu face educație morală, nu face educație cetățenească, nu face educarea gândirii critice”.

Teoria conspirației definită de regretatul psihiatru Florin Tudose: “Boală a gândirii leneșe. Cei afectați cred că toată lumea complotează împotriva lor. Se numește delir de persecuție și e nevindecabilă”

În urmă cu zece ani, regretatul profesor Florin Tudose, pe atunci șeful Clinicii de Psihiatrie la Spitalul Universitar din București, i-a explicat jurnalistului de la ziaristii.com că teoria conspirației afecta, după calculele făcute de specialiști, circa 30% din populație.

“Este o boală a gândirii leneșe și a lipsei de responsabilitate. Pentru tot ce ți se întâmplă, crezi că altcineva e de vină. Cei care suferă de boala asta se pun pe ei în centrul universului și au impresia că toată lumea nu are altă treabă decât să comploteze, de dimineață până seara, împotriva lor. Indiferent ce li se întâmplă, ei găsesc aceeași explicație: cineva a conspirat, le-a vrut răul. E ca și cum ai crede că poți desface orice șurub cu o singură cheie fixă. Această afecțiune se numește delir de persecuție și este nevindecabilă pentru că pacienții, ca să fie tratați, trebuie întâi să-și dea seama că sunt bolnavi. Dar cei care suferă de teoria conspirației nu vor merge niciodată la psihiatru, pentru că ei sunt convinși că nu sunt bolnavi”, i-a spus atunci profesorul Florin Tudose jurnalistului.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -