vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăInfracțiuniFugara Alina Bica a fost capturată în Italia! Aducerea ei în România...

Fugara Alina Bica a fost capturată în Italia! Aducerea ei în România s-ar putea complica, la fel ca în cazul altui fugar celebru, Dragoș Săvulescu

-

Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, a fost arestată în Italia, a anunțat Poliția Română. Va urma procedura de aducere în țară, una destul de complicată pe relația Italia, cum a arătat recent și cazul altui fugar celebru, Dragoș Săvulescu.

Alături de Alina Bica (4 ani cu executare – condamnare definitivă) a fost arestat și omul de afaceri Ioan Bene (3 ani și 8 luni cu executare – condamnare definitivă).

Aducerea în țară a Alinei Bica nu este însă o operațiune simplă. Mandatul internațional de arestare va trebui confirmat și de o instanță italiană, apoi urmează procedurile de extrădare.

Recentul caz Dragoș Săvulescu (condamnat la 5 ani în dosarul Borcea – Mazăre) arată tactica folosită de unii fugari, când se strânge lațul în jurul lor: părăsesc țara în care s-au refugiat și vin în Italia, unde legislația le oferă mai multe șanse de a nu fi extrădați.

- Advertisement -

Săvulescu a fugit în SUA, unde a evitat însă arestarea, mutându-se la timp în Italia.

Alina Bica a fugit în Costa Rica, apoi s-a mutat în Spania, dar brusc a venit în Italia.

Combinația Bica – Tender

Condamnarea definitivă a Alinei Bica, pronunțată în noiembrie 2019, a survenit în dosarul privind favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender. Ea fugise însă preventiv, încă din ianuarie 2018.

- Advertisement -

Potrivit DNA, în cursul anului 2013, omul de afaceri Ovidiu Tender i-a cerut sprijinul Alinei Bica pentru a obţine o condamnare cu suspendare în dosarul RAFO, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti. Alina Bica „s-a executat” și le-a solicitat subordonaţilor săi de la DIICOT să ceară în instanţă condamnarea lui Tender la o pedeapsă cu suspendare.

Omul de legătură dintre Bica și Tender a fost Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost ofiţer de poliţie judiciară şi consilier al Alinei Bica, angajat între timp de omul de afaceri anchetat de șefa DIICOT. Pe această filieră veneau și banii sau alte bunuri materiale – nelipsita mită.

„Având în vedere relaţia existentă între Mihăilescu Ionuţ Florentin şi Bica Alina Mihaela, numitul Tender Ovidiu i-a cerut sprijinul magistratului prin intermediul angajatului şi avocaţilor săi în vederea formulării unei apărări favorabile inculpatului Tender Ovidiu, luând în considerare că procurorul Bica Alina Mihaela a fost cel care a instrumentat dosarul şi a dispus trimiterea în judecată a acestuia. Pentru sprijinul acordat, în scopul arătat mai sus, Mihăilescu Ionuţ Florentin, angajat al SC Prospecţiuni SA, firmă deţinută de Tender Ovidiu, a beneficiat de un card emis de Unicredit Bank, în care îi sunt virate diferite sume de bani. De asemenea, din actele şi lucrările dosarului nr. 393/P/2013 a rezultat că Mihăilescu Ionuţ Florentin şi Bica Alina Mihaela au dobândit bunuri imobile (teren), iar, pentru disimularea provenienţei acestora, actele de proprietate au fost întocmite pe numele lui Gavrilă Ştefan şi pe numele altor persoane interpuse”, spuneau procurorii DNA în rechizitoriul dosarului RAFO.

Cazul Ioan Bene

Omul de afaceri Ioan Bene, a fost condamnat în 2018 de Curtea de Apel Cluj la 3 ani și 8 luni de închisoare pentru dare de mită în dosarul fostului președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu. Bene își executa pedeapsa în Italia, conform legilor din această țară, în libertate supravegheată.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

COVID-19. A treia zi de groază: 592 de noi cazuri, după 555 și 614. Topul județelor ca număr de îmbolnăviri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -