Daniel Funeriu, fost ministru al Educației în Guvernul Boc, declară, într-un interviu acordat site-ului Ziaristii.com, că guvernarea lui „dottore” Ponta a fost mai dezastruoasă chiar și decât „epoca Dragnea”. „Ponta a săpat la temelia marilor sisteme din România: educație, sănătate, justiție”, spune Funeriu.
Este una dintre cele mai autorizate voci din România pentru a vorbi despre situația catastrofală în care ne-a adus PSD din 2012 încoace.
N-a absolvit școli virtuale, la fără frecvență sau particulare, fără acreditare, așa cum au făcut-o mulți aleși ai neamului.
În schimb, și-a croit o carieră remarcabilă în Franța, unde a îndrăznit să „fugă” în cea mai cruntă perioadă a dictaturii comuniste. În 1988, la doar 17 ani!
Iată cine e Daniel Funeriu, cel care, în mandatul de ministru al Educației, s-a luptat din răsputeri să-i demaște pe toți plagiatorii de talia lui Ponta și să anihileze fabricile de diplome false.
Daniel Funeriu – primul timișorean care și-a luat doctoratul cu un laureat al Premiului Nobel, cu summa cum laude
* Cât timp a fost licean la Colegiul Bănățean din Timișoara, a obținut mai multe premii naționale și internaționale la chimie.
* În anul 1989, a luat premiul 2 la Olimpiada de Chimie a Franței.
* A absolvit Universitatea din Strasbourg ca șef de promoție.
* A fost primul timișorean care și-a luat doctoratul cu un laureat al Premiului Nobel, cu summa cum laude.
* În 1990, pe propria cheltuială, a dus în Franța timișoreni răniți în timpul Revoluției din 1989. „În loc să-și piardă picioarele, au fost vindecați. Și n-aveam decât 19 ani, nu eram bogat”, mărturisește Funeriu.
* Se trage dintr-o familie de intelectuali; părinții săi au studiat Literele la Universitatea din Timișoara.
Dușman declarat al plagiatelor din doctoratele politicienilor
* „Am curăţat, din postura de ministru, cu preţul distrugerii mele mediatice, crusta de impostură reprezentată de frauda la Bacalaureat şi plagiatele din doctoratele politicienilor”.
* „Sunt, probabil, singurul timişorean care are o lege, lăudată de Comisia Europeană, care îmi poartă numele”.
* „Sunt unul dintre timişorenii care au publicat articole ştiinţifice în marile jurnale ale lumii”.
* „Am adus României cea mai mare realizare ştiinţifică din istoria ei: laserul de la Măgurele”.
* „Am semnat din postura de ministru construcţia a patru institute de cercetare în Timişoara, precum şi alocări substanţiale prin care Universitatea Politehnica Timișoara a reuşit să finalizeze şantierul bibliotecii”.
* „Am adus onoare Timişoarei şi României şi când am lucrat în mari universităţi din Franţa, şi în SUA, şi în Japonia sau Germania”.
„Nu-i putem împiedica pe cei care au comis un furt intelectual să fie aleși primari sau deputați, dar putem să-i împiedicăm să fie miniștri sau premieri”
Reporter: Domnule ministru, cum vi se pare faptul că Victor Ponta poate candida fără probleme la alegerile prezidențiale din anul 2024, deși e un plagiator dovedit cu acte? E normal să fie așa? Cum ne poate reprezenta în fața lumii întregi un astfel de „președinte”?
Daniel Funeriu: Candidatura e un drept fundamental, care e restrâns pe perioadă limitată doar în cazul condamnărilor penale. Ponta e cel mai toxic personaj politic în viață din România. Problema nu e candidatura lui, ci faptul că unii oameni l-ar mai vota. Se pare că oamenii nu au înțeles încă un aspect: că votând proști, ai parte de decizii proaste.
– N-ar trebui să se dea o lege care să nu mai permită unor asemenea persoane să ocupe funcții înalte în aparatul de stat sau să candideze pentru orice post plătit din banii contribuabililor?
– Nu se poate restrânge dreptul de a candida, pentru că e un drept constituțional. Se poate însă restrânge dreptul de a fi numit. Altfel spus, nu-i putem împiedica pe cei care au comis un furt intelectual să fie aleși primari sau deputați, dar putem să-i împiedicăm să fie miniștri sau premieri.
– În peisajul politic românesc există foarte mulți demnitari care nu sunt certați doar cu legea, ci și cu bunele maniere, cu partea comportamentală. Deși sunt senatori sau deputați, înjură ca la ușa cortului, folosesc tot felul de cuvinte, expresii triviale, cu vădite conotații sexuale la adresa unor colege din Opoziție. I-aș da ca exemple negative pe Manda, Brăiloiu, Șerban Nicolae, Bacalbașa, Bădulescu. Frazele lor sunt greu de reprodus. Cât de mult ne afectează ca imagine, pe plan intern și extern, și ce-i de făcut cu ei?
– Problema nu e atât de imagine, ci de ceea ce fac în exercițiul demnității publice. Când ești demnitar, ești demnitar și când te speli pe dinți. Disprețuiesc un astfel de comportament atunci când ești demnitar al statului, pentru că ceea ce faci este și în numele statului.
„Am spus-o de multe ori, dar colegii de Guvern râdeau: principala problemă a României este că trăim într-un vid axiologic. Valorile sunt total răsturnate, proștii îi conduc pe cei deștepți. Doi responsabili pentru acest lucru: Iliescu și pupila sa Andronescu”
– De-a lungul timpului, România a avut premieri ca Barbu Catargiu, Mihail Kogâlniceanu, Dimitrie Ghica, Ion C. Brătianu, Dimitrie A. Sturdza, Gheorghe Grigore Cantacuzino, Petre Carp, Titu Maiorescu, Nicolae Iorga, personaje tobă de carte și titani ai culturii. De ce și cum am ajuns în secolul XXI, ca țară membră a Uniunii Europene, la un premier precum Viorica Dăncilă, cu ambele trepte de liceu picate și cu „dezastrele ei produse de calamități”?
– Am spus-o de multe ori, dar colegii de Guvern râdeau: principala problemă a României este că trăim într-un vid axiologic. Valorile sunt total răsturnate, proștii îi conduc pe cei deștepți. Doi responsabili pentru acest lucru: Iliescu și pupila sa Andronescu. Ați văzut de ce rezistență m-am izbit când am stabilit ierarhii corecte la examene, ierarhii corecte la clasificarea universităților și atunci când am început cruciada anti-plagiat. Ulterior, pe Emilia Șercan au amenințat-o cu moartea. Într-un sistem cu fundul în sus, să nu ne mire că cei mai proști și ticăloși ne conduc.
– Pe vreme de pandemie, parlamentari de la toate partidele au fost preocupați de proiecte precum scoaterea din pușcărie a infractorilor cu pedepse de până-n 7 ani sau de adoptarea unei legi a Ținutului Secuiesc. Culmea, inițiatoarea primului proiect a fost Alina Gorghiu, de la PNL. Ulterior, premierul Orban a criticat-o în termeni duri, iar Dan Barna a spus că votul dat de USR-iști a fost o eroare. Dumneavoastră ce părere aveți, în contextul în care, în 2017-2019, românii au protestat masiv tocmai împotriva acestor tentative de modificare a legilor justiției, iar PNL-iștii și USR-iștii erau alături pe manifestanți? Aceste năravuri erau specifice celor din PSD și fostului lor conducător, Liviu Dragnea.
– Nu sunt expert în justiție, deci nu mă pronunț. Sunt adeptul unor legi dure. Nu poți avea sisteme organizate dacă ai un control laxist. În schimb, vreau să fiți conștient că indiferent de legi, tot oamenii sunt responsabili cu aplicarea lor. În general, nu de legi, chiar bune, duce lipsă România, ci de oameni de calitate care să le aplice corect. Vi se pare normal, de exemplu, ca Horia Georgescu să stea 4 luni în arest preventiv, să i se impute un prejudiciu de 70 de milioane de euro, iar după patru ani să fie achitat pentru că… fapta nu există? Lui cine îi dă viața înapoi? Vedeți dumneavoastră, sigur că vrem anticorupție, am fost unul dintre cei mai aprigi luptători pentru asta, dar trebuie să aplicăm corect legea.
„Dacă PNL și USR se mobilizează exemplar pentru Nicușor Dan, Firea va pierde. Îl știu pe Nicușor Dan de la 15 ani, el era la lotul de matematică, eu la cel de chimie. E un om remarcabil și sigur va fi un bun primar”
– Gabriela Firea a intrat în Uniunea Scriitorilor din România pe baza publicării unui volum de versuri, apărut în 2001. În următorul an, era deja membră și premiată pentru acea carte, în care se autocaracterizează „zărpălatică”, „zăpăcitoare”. I-ați citit volumul „O altă lume”? Merita să fie membră a USR?
– Glumiți, nu? Doar nu credeți că am căzut atât de jos încât să o citesc pe Firea!
– Ce șanse are Firea să obțină un nou mandat la Primăria Capitalei, mai ales după ce și-a trimis oamenii să boicoteze conferințele de presă ale lui Nicușor Dan? Prima oară a recurs la Bădulescu și la dulap. A doua oară – la șoferii de pe mașinile de salubritate care l-au claxonat preț de o oră pe Nicușor Dan, păziți de un polițist penal cu cazierul gros. Unde ați încadra aceste fapte?
– Dacă PNL și USR se mobilizează exemplar pentru Nicușor Dan, Firea va pierde. Îl știu pe Nicușor Dan de la 15 ani, el era la lotul național de matematică, eu la cel de chimie. E un om remarcabil și sigur va fi un bun primar. Dar pentru a ajunge acolo are nevoie și de un consiliu local favorabil, iar asta e perfect realizabil dacă PNL și USR se mobilizează bine. Am fost surprins de ostilitatea USR-PLUS București față de ideea candidaturilor comune.
– PSD rămâne un partid periculos, așa cum anunța președintele Iohannis, sau se va autodistruge din cauza personajelor dubioase care-l populează?
– Rețineți: România nu se va reforma radical dacă PSD nu se reformează. PSD e foarte adânc înfipt în structurile statului nostru, cu mii de rădăcini. Îți trebuie 4 ani numai ca să extragi din pozițiile de decizie conservele PSD-iste care își fac plinul cu bani când sunt la putere, iar când sunt în opoziție ronțăie ce au acumulat și, când se plictisesc, mai aruncă o fumigenă… PSD va rămâne mulți ani de acum înainte o forță.
„Din 2012, PSD a guvernat non-stop. Nu a făcut nimic, pentru că liderii PSD nu s-au înțeles la șpăgi cu mafioții lui Ghiță, cu care însă mâncau pop-corn la baschet. Acum, nu au rușine să învinuiască un ministru în funcție de câteva luni?”
– Cum credeți că se vor desfășura alegerile legislative din acest an? Se va prăbuși PSD de-a binelea, așa cum s-a întâmplat la europarlamentare și prezidențiale?
– Nu. Cred că, din păcate, va fi foarte greu să se facă o majoritate fără PSD. Prognozez un PSD peste 25%. Probabil pe la 30%.
– Lunile trecute, Viorica Dăncilă o lua la rost pe Monica Anisie, ministrul Educației, pentru „incapacitatea ei de a gestiona desfășurarea cursurilor online”. Problema e următoarea: cum să poți miza pe acest tip de lecții dacă în România sunt peste 250.000 de copii care n-au acces la niciun fel de tehnologie? În al doilea rând, mulți profesori își cumpără pe banii lor coli și cartușe pentru imprimantă, n-au nici măcar un calculator personal la școală. PSD a guvernat țara în ultimii 7 ani. A avut acces la fonduri europene. Cu toate astea, nu s-a întâmplat nimic. Și stocurile de echipamente medicale au fost pe zero. De ce învățământul e tot timpul considerat prioritate națională, dar în realitate e tratat ca ultima roată de la căruță?
– Să clarificăm povestea cu învățământul online: în 2011 am introdus în lege că statul trebuie să facă o bibliotecă școlară virtuală. Începusem să lucrăm la ea. Din 2012, PSD a guvernat non-stop. Nu a făcut nimic, pentru că liderii PSD nu s-au înțeles la șpăgi cu mafioții lui Ghiță, cu care însă mâncau pop-corn la baschet. Acum, nu au rușine să învinuiască un ministru în funcție de câteva luni?
– Cât de mult ne-a distrus „epoca Dragnea”?
– Mai puțin decât „epoca Ponta”. Ponta a săpat la temelia marilor sisteme din România: educație, sănătate, justiție. El e cel care a șubrezit tot ceea ce a fost făcut bun de Guvernul Boc. Dragnea nu a făcut decât să culeagă de pe jos cărămizile căzute din cauza loviturilor de baros date de Ponta. Rețineți: Ponta e cel mai toxic personaj pentru România de azi.
„Ponta e cel care a șubrezit tot ceea ce a fost făcut bun de Guvernul Boc. Dragnea nu a făcut decât să culeagă de pe jos cărămizile căzute din cauza loviturilor de baros date de Ponta. Rețineți: Ponta e cel mai toxic personaj pentru România de azi” – Daniel Funeriu, chimist, fost ministru al Educației în Guvernul Boc
Analiza perfecta.
Ceea ce nu inteleg cei de la PNL si USR este ca puterea PSD nu vine de sus de la centru.Pentru ei Parlamentarele sant un joc de imagine.
Daca au in proprietate personala jumatate din primarii si Consilii judetene pot sa stea linistiti in opozitie.
De acolo vin banii. Ganditi-va numai la Bugetele oraselor mari.
Daca pierd toate orasele se lasa cu sange, se omoara intre ei.
Cei de sus care deja sant mulimilionari nu or sa aibe probleme, dar cei din linia doi,trei care au primit si ei un maruntis pe acolo, o functie,un salariu pentru stat degeaba, astia or sa explodeze cand isi pierd privilegiile.
Cand ma uit numai la Constanta imi vine sa plang.
PNL il anunta pe V.Chitac candidat, imediat vine si USR+ cu Ion Stelian.
Numai daca te uiti in CV-urile lor diferenta de calibru este de la cer la pamant.
Deci in locul unui dr. inginer in constructii navale,fost Rector al Academiei Navale USR vine cu un avocatel obscur.
Pai va spun eu fratilor, Ion Stelian o sa fie halit cu fulgi cu tot de clalnurile mafiote din Constanta.
Facultatea de Constructii Navale este o Facultate grea,poate mai grea decat medicina.
Asta asa ca sa vedem de ce Dl.Ministru Funeriu pune atat de mult pret pe pregatirea profesionala.
Da, si eu sunt intrutotul de acord cu ceea ce spune pe final de interviu Funeriu, si de-altfel cu intreg articolul. In toata gasca insalubra si penala de parlamentari de azi, cel mai periculos este ponta, e o vipera cu corn. E siret ca o vulpe si profund imoral. Sa speram ca nu va mai avea vreodata la fel de multa putere ca odata, la hacuiala care se petrece azi in psd. Iar psd si acolitii sa se duca dracului, 30 de ani de soarta rea e destul pentru Romania.
Gresit tiza mea.
Asta nu e siret.E prost ca noaptea.
Problema este ca mai avem multi prostovani care pun botul la tampeniile spuse de acst limbric.
Nici macar educatia nu-i permite acestui individ sa fie siret.
Ca sa fii siret iti trebuie scoala multa. Ceea ce nu este cazul aici.