Regimul dictatorial din Beijing profită de epidemia de coronavirus pentru a sugruma și mai mult drepturile democratice ale oamenilor din Hong Kong. Invocând riscuri epidemiologice, autoritățile vor interzice în acest an orice manifestare de comemorare a revoltei anticomuniste a oamenilor din Beijing care a avut loc pe 4 iunie 1989, relatează AFP.
Până acum, deși le-a stat în gât, autoritățile chineze au fost silite să respecte acordul încheiat cu Marea Britanie atunci când au preluat fosta colonie Hong Kong, în 1997. Potrivit înțelegerii, reunificarea urma să se facă pe principiul “o țară, două sisteme”. Pe scurt, era vorba de păstrarea sistemului democratic în insule, regimul comunist urmând să lase Hong Kong-ul să se administreze singur.
Hong Kong-ul sub asediu. China restrânge încet, dar sigur drepturile locuitorilor din fosta colonie britanică
Treptat, regimul dictatorului Xi Jinping a încercat să schimbe însă această situație și să instaureze controlul sufocant aplicat chinezilor din China continentală și la Hong Kong.
De un an, în provincie au avut loc revolte de stradă constante, oamenii opunându-se legii care prevedea trimiterea pe continent a celor arestați din motive politice.
S-a obținut revocarea legii, dar de curând Beijingul a venit cu altă lege: în Hong Kong ar urma să fie aplicată legea Big Brother aplicată în China, prin care oamenii sunt monitorizați pretutindeni, unde se duc, cu cine vorbesc și ce fac.
Interzicerea comemorării evenimentelor din Piața Tienanmen este încă un pas spre trecerea Hong Kong-ului sub mâna de fier a comuniștilor.
Tienanmen, 4-5 iunie 1989: eroul necunoscut care a înfruntat tancurile, simbolul mișcării democratice înnăbușite de regimul comunist
Pe 4 și 5 iunie 1989, sub impulsul studențimii, chinezii din Beijing au ieșit în stradă, pentru a cere libertate și drepturi. Regimul comunist a trimis tancurile.
Este celebră scena unui om în pantaloni și cămașă, cu o servietă în mână, care se pune în calea coloanei de tancuri.
Blindatele se opresc, încearcă să-l ocolească, dar chinezul nu se dă la o parte. Urcă pe turelă și are un dialog cu tanchiștii dinăuntru.
Se spune că acel chinez civil le-a spus soldaților: “Ce căutați aici? Nu e locul vostru în piață!”. Din mulțime s-au desprins doi indivizi care l-au tras apoi pe cetățeanul revoltat de acolo.
Câteva ore mai târziu s-a declanșat masacrul. Numărul morților de atunci este ținut secret în continuare de China.
În ceea ce-l privește pe eroul necunoscut care a înfruntat tancurile, nu se știe nici azi ce s-a întâmplat cu el, dar, la câțiva ani distanță, liderul comunist de atunci, Deng Xiao Ping, a dat asigurări că “e în viață”.
Si sunt in Romania partide, parlamentari,cretini care îmbrățișează regimul comunist chinez!!!… tuturor atât le zic”.. moarte comuniștilor și comunismul”!!…