Temerile medicilor epidemiologi, exprimate în momentul ridicării stării de urgență, ar putea să se împlinească: numărul infecțiilor cu coronavius dă semene de creștere din nou. Au apărut mai multe focare noi.
Duminică, 24 mai, după 8 zile în care acest lucru nu se mai petrecuse, s-au confirmat peste 200 de noi bolnavi.
Pentru prima oară după 8 zile, s-a trecut iar de pragul a 200 de cazuri noi confirmate
Exact așa cum avertizaseră mai mulți medici epidemiologi, numărul cazurilor de infecții noi cu coronavirus a crescut la ceva mai mult de o săptămână după încheierea stării de urgență (14 mai) și ridicarea restricțiilor (15 mai). Acum, în spitale apar cei infectați în primele zile de după “relaxare”, pentru că virusul are o perioadă de incubație de 2-14 zile.
Duminică, 24 mai, în România au fost confirmate 213 cazuri noi. Pragul psihologic 200 nu mai fusese depășit din 16 mai (267 cazuri).
De atunci, au fost
167 de cazuri în 17 mai,
165 de cazuri în 18 mai,
155 de cazuri în 19 mai,
196 de cazuri în 20 mai,
198 de cazuri în 21 mai,
127 de cazuri în 22 mai,
145 de cazuri în 23 mai.
Focare apărute în ultimele zile în mai multe spitale, dar și într-o fabrică. Oamenii fie veniseră din libere, fie nu purtaseră echipamentul de protecție
Au apărut focare noi de infecție mai ales în spitale, dar și în unele zone de producție.
La Spitalul de Neurochirurgie Iași au fost confirmate 36 de cazuri – atât pacienți, cât și cadre medicale. E vorba de 10% din totalul oamenilor testați. Managerul spitalului, doctorul Lucian Eva, a afirmat că „perioada de relaxare ne poate pune în dificultate, iar casele oamenilor în acest moment pot fi o sursă persistentă de contagiune, aici se pot produce noi focare de infecţie“.
Infecția a fost adusă în spital după ridicarea restricțiilor, pentru că până pe 15 mai n-a existat niciun caz. Virusul a pătruns în unitate odată cu schimbarea turelor. La Spitalul de Neurochirurgie din Iași, personalul lucrează în ture de câte două săptămâni.
După ridicarea restricțiilor, 15 cadre medicale au fost diagnosticate cu Covid-19 după ce s-au întors din zilele libere, când le-a venit rândul să se întoarcă la serviciu. Acestea s-au infectat în intervalul trecut de la ridicarea stării de urgență, apoi au răspândit virusul în spital.
La Spitalul pentru Copii Sf. Maria, tot din Iași, s-a pornit o anchetă epidemiologică atunci când s-a constatat că 4 doctori și asistente s-au infectat.
La Serviciul de Ambulanță Olt au fost confirmați în ultimele zile 18 angajați infectați cu coronavirus ceea ce transformă unitatea într-un focar. În mod evident, pericolul este ca aceștia, la rândul lor, să fi contaminat și pacienți, pentru că toți cei 18 sunt asistente pe ambulanță.
În Sebeș, 6 cadre medicale (asistenți, infirmiere și un registrator) au fost internate după ce s-a dovedit că erau infectate cu coronavirus.
La o fabrică de înghețată din Alba s-a depistat un alt focar mare, 27 de angajați diagnosticați ca fiind infectați, din totalul de 64 testați. Urmează să fie făcute teste și pentru ceilalți 200 de angajați. Reprezentanții SDP Alba spun că epidemia s-a “aprins” în fabrică pentru că angajații n-au purtat echipamentul de protecție primit de la patronat.
Pe cadrele medicale nu le puneți la număr, dacă după aproape trei luni te poți infecta, atunci duceți va dracului de prosti…dat altul e șpilul,vine marți președintele din weekend și iară arată cu degetul către mine .. n-ați stat în casă acum dau ordonanța de urgență!…
Fac un apel către toți românii, fraților nu vă mai duceți la spitalele morții, stați acasă și va tratați singuri… riscați sa muriți din cauza ramelor medicale..!!cum vin trei infectați , imediat zece cadre medicale de îmbolnăvesc!!..bine zicea președintele, stați în casă!!.. știa el ce știa .. dacă ajungeți la spital , dracu’ v-a luat…