Anchetele derulate de Ministerul Agriculturii au scos la iveală faptul că, mai ales în județele din sudul României, fondurile alocate pentru sprijinirea producției de roșii și de lână au fost fraudate masiv, a declarat vineri, în Botoșani, ministrul Adrian Oros.
Inaugurate cu mult fast în guvernarea PSD și prezentate poporului drept un sprijin concret pentru producătorii autohtoni, respectivele programe au folosit, de fapt, la devalizarea organizată și masivă a fondurilor publice de către mafia de partid.
Același lucru s-a întâmplat și cu programul de reabilitare a irigațiilor. Lucrările au fost încredințate clientelar, pe filieră politică, și au fost executate incomplet sau de mântuială. În momentul punerii în funcțiune a instalațiilor, s-a constatat că sub 20% din suprafața raportată era folosibilă cu adevărat.
Ministrul agriculturii, Adrian Oros: “Am constatat foarte multe dosare fictive. Depuse fictiv”
„Am constatat că, în foarte multe judeţe, sper că nu și aici, la dumneavoastră (n.r. – în județul Botoșani), dar în judeţele din sud, unde s-au făcut verificări, am constatat foarte multe dosare fictive. Depuse fictiv. Banii care fi trebuit să se îndrepte către cei care, într-adevăr, cultivau tomate în spaţii protejate s-au dus şi la alţii”, a dezvăluit ministrul Oros.
„Unele s-au terminat cu dosare penale. Nu noi anchetăm acest lucru. Am luat măsuri administrative şi am trimis la cei care se ocupă să facă partea aceasta penală, dar am cerut anul acesta mai multă responsabilitate”, a mai adăugat demnitarul când s-a referit la Programul “Tomate”, lansat cu mare fast, în 2017, de Guvernul PSD.
Cum s-au furat banii de subvenții pentru producția de lână: se raportau 36 de kilograme pe cap de oaie, când maximul posibil este 4 kilograme!
Același tip de “suveică” pusă pe picioare s-a descoperit și în spatele programului generos de subvenționare a prețului la lână.
Adrian Oros a povestit că, de fapt, banii s-au dus la intermediari, și nu la producători: „În mod fictiv treceau pe carnetele de comercializare a fermierilor că au preluat o anumită cantitate de lână contra unei sume. (…) Deci, fermierul îl plătea pe intermediar, între două și patru sute de lei, ca acesta să treacă în mod fictiv pe carnetul de comercializare că a preluat lâna.
Când am făcut un calcul, ce cantitate de lână a predat un anumit fermier, și am împărțit la numărul de oi, am constat că erau oi sau ferme care aveau producție de 36 de kilograme de lână pe oaie, de 17 kilograme lână!
Toți crescătorii de oi știu că în România mai mult de 4 kilograme de lână pe oaie nu se pot obține. De regulă, 3. Și acolo a fost fraudat programul. A fost fraudat, pentru că nu a câștigat crescătorul, ci a câștigat iarăși acel intermediar”.
Modul în care s-a administrat toată această operațiune de finanțare a producției de tomate și de lână, în perioada 2017-2019, a fost o imensă bătaie de joc, combinație de amatorism, nepăsare și prostie.
Oros spune că acum se centralizează pagubele, dar operațiunea e anevoioasă pentru că “Am găsit, în multe județe, doar niște evidențe în Excel. Acum se face ancheta internă”.
S-a raportat reabilitatea irigațiilor pe 2.000.000 de hectare. Când s-a dat drumul la apă, s-a constatat că doar 350.000 erau funcționale
Un alt cal de bătaie a propagandei așa-zis naționaliste a PSD, reabilitatea sistemelor de irigații, a dus tot la fraudarea bugetului public.
„Avem un sistem de irigații care acum se reabilitează. A început în urmă cu patru ani, cu un program de reabilitare a infrastructurii principale de irigații care, dacă ar fi fost reparat în mod corect, ar fi deservit cam două milioane de hectare.
Sigur, acest lucru nu s-a întâmplat. Se pare că s-au reabilitat cam maximum 300-350.000 de hectare.
Pe o parte s-au făcut lucrări incomplete, pe de altă parte s-au făcut lucrări proaste și am constatat asta acum, când am dat drumul la apă pe canale”, a declarat Oros.
Ma bag si eu.
Am trei pisici care lasa par peste tot. Daca mai pun si doi caini din curte am pus-o.